A Balatont nem fenyegeti a kiszáradás

2022. augusztus 16. 07:03

Még messze van a valaha mért legalacsonyabb vízszintjétől.

2022. augusztus 16. 07:03
null

Bár egyre gyakrabban láthatóak drámai felvételek a Balaton vízszintjéről, az még messze van a valaha mért legalacsonyabb értéktől. A tó legsekélyebb részén is lehet strandolni, bár a vízből sok helyen emelkedtek ki homokpadok. Sokkal rosszabb a helyzet a Velencei-tónál, de több folyónál, így a Dráván is annyira alacsony a víz szintje, hogy sok helyen gyalog át lehet kelni a túlpartra – írja az ATV.hu. Arról mi is beszámoltunk, hogy a Duna vízállása hétfőn Budapestnél 78 centiméter volt, képgalériánkat ide kattintva böngészheti.

Balatonfenyves polgármestere szerint ugyan alacsony a Balaton vízszintje, de a valaha mért legalacsonyabb szint fölött van: „77-78 centi most a Balaton vízállása, de amikor a legkevesebb volt, akkor Fenyves képviselőtestületi ülését is ott tartottuk, akkor 37 centiméter volt”

– vélekedett Lombár Gábor polgármester.

Nyitókép: PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
konfucius
2022. augusztus 17. 16:06
A fenyvesi polgármester túl közelről nézi és túl rövid távon ezt a témát. Csodálkozom. A pénzük jelentős részét a Balaton hozza. Egy tavat nem attól fenyeget kiszáradás, hogy éppen hány centin áll. Ehelyett a tendenciákat kéne figyelnie, akkor nem nyilatkozna ilyen sarkosan, egyértelműen. A Balaton se idén, sem jövőre, sem azutáni évben nem fog kiszáradni. Még tíz év múlva sem, ha ezalatt egy csepp eső sem esik. De a kedves polgármester azért ne örüljön. Gyerekkorom óta az összes alacsony vagy nagyon alacsony tavaszvégi vízállás kivétel nélkül ebben az évezredben esett meg. Idén is egészen elkeserítő volt a május végi vízszint. És nem kell sok hozzá, hogy a nettó éves vízegyenleg tartósan mínuszba forduljon.
OrangeOrder
2022. augusztus 16. 09:35
Pedig milyen jó volt kelteni a pánikot, mi?
szintetikus
2022. augusztus 16. 09:11
Remélem kiszárad és aki ott építkezett kikötőt meg szállodát pórul jár. :D
Kürti Gábor
2022. augusztus 16. 08:40
Nyár után szokta elérni a minimumot. A Velencei tó is még megy le 5-15 centit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!