Mindenki éljen becsületes életet! – Tasnádi Péter a Mandinernek

2022. július 04. 06:00

Hogyan él mostanában az egykori keresztapa – aki állítja, csak a rendőrség aggatta rá ezt a jelzőt, hogy mindenki azt higgye, ő a maffia vezére? Miért írt újabb könyvet, mit gondol Gyárfás Tamás peréről, megbánt-e valamit a múltból? Ezekre is válaszolt Tasnádi Péter, ahogy arra is, mit gondol a '90-es évek véres leszámolásairól. Interjúnk.

2022. július 04. 06:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Májusban tanúként beidézték a Gyárfás Tamás elleni perre. Ott ugyanazt vallotta, mint korábban, hogy a volt médiavállalkozó önt bízta meg először a Fenyő Jánossal való leszámolással. Szembesítették is önöket. Ehhez képest elég kedélyesen elbeszélgettek a folyosón.

Jóban vagyunk, bár nem vagyunk személyes kapcsolatban. Gyárfás Tamás felfogta, hogy én nem akartam elmondani semmit erről az egészről, és 15 évig tartottam is magam ehhez. Az, hogy most elmondtam, mi történt kettőnk között, annak nem volt már nagy tétje. Hiszen az 1997-es találkozónkat követően 48 órán belül tudta a rendőrség, hogy Gyárfás Tamás engem megbízott a gyilkossággal. Két személytől tudták ezt meg, akiknek elmondtam: az akkori feleségem és az egyik barátom. Akkor még nem tudtam, hogy ő egy beépített ember, ahogy majdnem mindenki az volt. A rendőrség azzal is tisztában volt egyébként, hogy Fenyő Jánost meg akarják gyilkolni.

Azt is mondta a tárgyaláson, nem hiszi, hogy Gyárfás Tamás az igazi felbujtó.

Hogy én mit hiszek, az mindegy, nem fogom elmondani, de

valóban úgy gondolom, nem Gyárfás az igazi felbujtó. Bár érzem az erős ellentmondást, hiszen pénzt is adott nekem Fenyő likvidálására.

Ennek ellenére nem tartom gyilkos hajlamú embernek. Az ember erős felindulásában sok mindent elhatároz, talán el is indul egy úton, de akiben nem omlott le az erkölcsi gát, hogy embert nem szabad ölni, az megáll ezen az úton.

Beszéljünk az új könyvéről, amelynek az a címe, hogy „A keresztapa börtönben”. Ez gyakorlatilag egy börtönnapló, amely egy húsz évvel ezelőtti korszakot ölel fel. Miért érezte szükségét, hogy ezt most megírja és megjelentesse?

Meg kellett érnem hozzá, hogy indulatmentesen és reálisan meg tudjam fogalmazni, mi történt a börtönben vagy mi zajlik Magyarországon igazságszolgáltatás címszó alatt. Ahogy a közösségi oldalamon lévő videóimban is arra próbálom oktatni a fiatalokat, hogy ez az úgynevezett gengsztervilág egy mese, és ne kövessék el azokat a hibákat, amelyeket én.

Bár hangsúlyozom, én nem követtem el olyan dolgot, ami megváltoztathatatlan. Nem öltem embert.

Azt pedig, hogy a saját pénzem behajtása kapcsán önbíráskodtam és bántalmaztam másokat, nagyon rég megbántam. De nem azért, mert ezek a személyek nem érdemelték ezt meg, hanem mert ennek a következménye az lett, hogy hosszú éveket töltöttem börtönben. Emiatt pedig egy életre megbélyegeztek. Az pedig csak egy mese, hogy a börtönviselt embereket vissza lehet integrálni a társadalomba. Aki több évet tölt börtönben, elveszti a társadalommal való kapcsolatát, a családját, a barátait, a munkatársait. A kint lévők nem kitartóak. Ha pedig valakinek a szabadulás után nincs hova mennie, hol dolgoznia, miből megélnie, akkor újra bűnözésre adja a fejét. A rendszer visszatermeli a bűnelkövetőket. A könyvvel az is a célom, hogy felhívjam a fiatalok figyelmét, kerüljék a bűncselekményeket, éljenek becsületes életet. Ez a könyv zárszava is egyben. A kötetet egyébként csak tőlem lehet megvenni vagy megrendelni a Facebook-oldalamon lévő elérhetőségek útján.

Az csak egy mese, hogy a börtönviselt embereket vissza lehet integrálni a társadalomba
Az csak egy mese, hogy a börtönviselt embereket vissza lehet integrálni a társadalomba

Önt is kirekesztik, mint börtönviselt embert?

Nálam más volt a helyzet, mert engem szerencsére vártak, amikor kijöttem. De a könyvbemutatóim kapcsán is azzal küszködök, hogy több településen nem mernek fogadni, mondván, mit szól majd a fideszes polgármester, a rendőrség vagy a NAV. De a Facebook oldalamon is akadnak negatív kommentek, mondván, mit akarok én, aki bűnöző voltam, ártatlan embereket verettem meg, elvettem a pénzüket. Pedig ilyet soha nem tettem.

Ha már a hibáit említi, azt is megbánta már, hogy felvette ezt a keresztapa szerepet?

Nem, azt nem. De azt igen, hogy ennek a szerepnek az eljátszásáért leültettek 13 és fél évre, és most is azt hangoztatják, hogy én vagyok a maffia vezére. Az emberek csak a szemüknek hisznek és elhitték ezt a történetet, míg

a rendőrök egyenes tudják, hogy nem vagyok maffiavezér.

De őket ez soha nem érdekelte, nekik jól jött az, hogy én ezt eljátszom.

Azért az nem mindegy, hogy valaki azt állítja magáról, hogy mondjuk biztosítási ügynök vagy azt, hogy ő a magyar keresztapa.

Ezt én sosem állítottam magamról, ezt a rendőrök állították rólam! De sosem tudták rám bizonyítani. Az is hülyeség, hogy szervezett bűnözést folytattunk volna, hogy összehangoltan, alá-fölé rendelt viszonyban működve csináltunk volna bármit. A drogbiznisz, a prostitúció, a fegyverkereskedelem: ez a szervezett bűnözés. Az összes ellenem hozott ítéletből annyit tudtak kihozni, hogy megvertem pár embert.

Voltak emberei, akiknek utasításokat osztogatott és ők végrehajtották ezeket.

Persze, hogy voltak embereim, őrző-védő céget működtettem! Több mint háromszáz embert foglalkoztattam. De soha, senki nem tudott bizonyítékot szolgáltatni arra, hogy olyat követtünk volna el, ami a szervezett bűnözés kategóriájába esik. Önbíráskodás, erre való felbujtás, emberölés előkészülete. Ezekért ítéltek el. A gazdasági bűncselekményekben pedig felmentettek.

Most is önbíráskodással gyanúsítják. Ez is csak egy kreált ügy?

Semmi bizonyíték nincs, mégis eljárást indítottak ellenem. Úgynevezett pszichikai önbíráskodás miatt. A sértett nem azt mondta, hogy megfenyegettem, vagy fenyegetően léptem fel. Csak azt állította, hogy „felismerte bennem a Keresztapát”. Na ne hülyéskedjünk már! Erre hat év letöltendő börtönbüntetést kér az ügyészség? Normálisak? Egy 73 éves embert akarnak ennyi ideig megint börtönbe csukni? De egy másik eljárás is folyik ellenem, orgazdaság miatt.

A hatóságot csak az érdekli, hogy legyen ügy ellenem.

Független igazságszolgáltatás pedig nem létezik Magyarországon, azt ugyanis a politika irányítja.

Mi lesz, ha megint börtönbe kell mennie?

Nem gondolok erre, mert nem fog megtörténni. Remélem lesz olyan bíró, aki nem adja a nevét egy ilyen aljassághoz!

Azt is állította a tárgyaláson, hogy a mai napig megfigyelik. Ezt mivel tudja alátámasztani?

Lehallgatják a telefonomat, az erről szóló jegyzőkönyvet meg is kaptam. Még a törölt messenger üzeneteimet is pillanatok alatt előhívták.

A nyugdíjamból élek és járok tömegközlekedéssel is, hiszen ingyen van
A nyugdíjamból élek és járok tömegközlekedéssel is, hiszen ingyen van

Apropó: hogy él most? Egy interjúban azt írták, a nyugdíja a fő bevétele, sőt szociális segélyt is kap, és tömegközlekedéssel jár. Igaz ez?

Annyi igaz, hogy a nyugdíjból élek, ami kevés. Kaptam segélyt is több alkalommal. Ami még hozzájön, az a könyveladásból származó bevétel. Az is igaz, hogy

használom a tömegközeledést, hiszen ingyen van. De nagyon sokat járok gyalog is.

Visszatérve a könyvre: sok akkori neves alvilági figura is megjelenik benne, akikkel a börtönben találkozott. Tud róluk valamit vagy találkozik velük?

Hallok persze történeteket, amik vagy igazak vagy nem. Azok a történetek sem voltak igazak, amiket rólam meséltek. Egyszer megjelent, hogy annak idején én húsz emberemmel találkoztam a Rohác-al, aki utasított, hogy adjam vissza a pénzt, amit elvettem valakitől. Mi meg úgy megijedtünk, hogy azonnal teljesítettük az utasítást. Na ez is egy hülyeség. Maradjunk annyiban, hogy abban az időben ember nem volt, aki a közelembe jöhetett volna és ilyet mondhatott volna nekem. A Gyárfás-tárgyaláson pedig az került szóba, hogy Portik Tamás engem odarendelt valahova és eligazított. Egyszer találkoztam Portikkal, öt percre. Ezek jól hangzó történetek, de egy szó sem igaz belőlük.

Mennyire változott az alvilág a '90-es évekhez képest? Van erre rálátása?

Nincs.

Akkoriban rengeteg véres leszámolás történt. Robbantások, gépfegyveres merényletek. Önt ezek közül egyikkel sem hozták összefüggésbe. Ez azt jelentheti, hogy ez már Tasnádi Péternek is sok volt?

Hogyne! Az, hogy körülöttem mindenkit megöltek, felrobbantottak. Ez engem is elgondolkodtatott. Volt állítólag valami halállista is, amelyen én is szerepeltem. De nem féltem, a bérgyilkosok nem ilyen listák alapján dolgoznak.

Van saját közösségi oldala, ahol közéleti témákban szólal meg. A választás előtt az egyik videójában azt mondta, hogy szurkol az ellenzék győzelmének. Csalódott?

Egy baloldali gondolkodású, konzervatív ember vagyok.

Csalódott voltam a választási eredmény miatt és azóta nem is szólalok meg politikai témákban.

Jelenleg nincs olyan politikai szereplő, akit jó szívvel tudnék támogatni.

Fog még könyvet írni?

Nincs ilyen tervem jelenleg, már nagyjából mindent magírtam a múltról.

Fotók: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gáspár
2022. július 05. 03:28
" Mazel tov "
istvanpeter
2022. július 04. 17:29
Mocskos bűnöző és még ugat is.
Puffin75
2022. július 04. 15:28
Szomszédos házban laktam, mellette. Sosem kellett bezárjam az autómat mert mindíg ült kint az utcán két embere egy fekete autóban és a kert is tele volt símaszkos fegyveresekkel. Igaz a videotékába nem tudtam bemenni amikor bent volt. Akkora ember állt ott, hogy az ajtó sem látszódott.
kishal
2022. július 04. 15:20
Egyébként érdemes beleolvasgatni a YT csatornáján a hozzászólásokba! Megáll az ember esze, hogy egyeseknél ez mókus az etalon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!