Több szempontból is megnyugtató az új rezsiszabályozás – szakértő a Mandinernek

2022. július 21. 15:40

Hortay Olivér szerint a mostani rendelet is azt mutatja, hogy a magyar kormánynak nagyon erős szándéka a rezsicsökkentés fenntartása, és az, hogy a magyar családokat továbbra is védje a piaci árak megjelenésétől.

2022. július 21. 15:40
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Hogyan értékelné a kormány mostani lépését? Sokan kétségbe voltak esve az elmúlt napokban, hogy nem fogják tudni kifizetni a számláikat, de a bejelentés szerint az átlagfogyasztás felett is beépítenek egy féket, hogy ne kelljen a fogyasztóknak a piaci árat fizetni.

Az új szabályozás két szempontból is megnyugtató: egyrészt az átlagfogyasztás feletti energiamennyiségre vonatkozó új tarifák jóval kedvezőbbek, mint az aktuális piaci árak. Másrészt mindez egy kiszámíthatóságot is nyújt a magyar háztartásoknak. Nem csak abban a tekintetben, hogy ezzel elmúlt a bizonytalanság, hogy mit jelent a piaci ár, hogyan kell kiszámolni, hanem abból a szempontból is, hogy amennyiben a piaci árak tovább növekednek, akkor ettől függetlenül továbbra is a rendeletben meghatározott tarifát kell fizetniük a családoknak.

Folyton felmerül a kérdés: meddig tarthatóak a rezsicsökkentett árak?

Az energiapiaci helyzet ma Európában nagyon kiszámíthatatlan. Az elsődleges kérdés már nem az, hogy mennyiért lehet energiához jutni, hanem az, hogy hozzá lehet-e jutni egyáltalán. Egy ilyen helyzetben nagyon nehéz közép-hosszú távra előre jelezni, de

a mostani rendelet is azt mutatja, hogy a magyar kormánynak nagyon erős szándéka a rezsicsökkentés fenntartása, és az, hogy a magyar családokat továbbra is védje a piaci árak megjelenésétől.

Mennyire lehet példa a magyar szabályozás Nyugat-Európában, ahol egyre nagyobb a kétségbeesés?

Az energiaválság tavaly őszi kirobbanása óta számos európai ország különböző hatósági eszközökkel próbálja megállítani az energiaárak begyűrűzését a lakossági tarifákba. Olyan erős védőháló azonban, mint amilyen a rezsicsökkentés, Európában nem nagyon létezik. A kormányok ugyanakkor ebbe az irányba haladnak, mert a növekvő tarifák olyan megélhetési válság kibontakozásához vezetnek, amelyek jelentős társadalmi problémákat és feszültségeket okozhatnak.

Fotó: MTI/Marjai János

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. július 22. 09:23
Azt nem értem, hogy az átlagfogyasztásig miért nem növelték meg 10-20%-al az árat. Az ugyanúgy rendkívül kedvezményes lenne. Minden másnak növekszik az ára ennyivel.
kunfia
2022. július 21. 19:53
Fekete-Győr András: "Az "átlagfogyasztás" felett fizetendő 747 Ft/köbméter "lakossági piaci gázár" 200 forinttal magasabb (!), mint amit a "hanyatló" Brüsszelben fizetnek a nem rezsicsökkentett piaci árért. Hagyják abba, hogy hülyének nézik a magyarokat!"
kunfia
2022. július 21. 19:05
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. "A mostani bizonytalan időkben nem kevesebb, hanem több gázszállításra van szükség a hosszú távú szerződés keretében, ezért arra kértem Putyin elnök urat, hogy 1 milliárd köbméterrel növeljük meg a hosszú távú gázszállítási szerződés keretében az éves vásárlásunk mennyiségét – jelezte közös sajtótájékoztatójukon kedden este Moszkvában Orbán Viktor magyar kormányfő. Vlagyimir Putyin orosz elnök erre azt válaszolta, hogy ez nem probléma Oroszországnak, és április elején döntenek majd róla, de közben egy erős figyelmeztetést is küldött a többi EU-tagországnak."https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220201/orban-viktor-1-milliard-kobmeterrel-tobb-orosz-gazt-kertem-vlagyimir-putyintol-524429 Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva. Fura,hogy erről a döntésről azóta mély csend...
Lajoss
2022. július 21. 18:01
Ősszel dönthet a fidesz-szavazó,eszik,vagy fűt..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!