Kikerülhet Magyarország a globális minimumadó alól a francia pénzügyminiszter szerint

2022. június 30. 14:53

Bruno La Maire kijelentette: a következő hónapokban Magyarországgal, vagy nélküle, de bevezetik a globális minimuadózást.

2022. június 30. 14:53
null

„Az EU alternatív lehetőségeket keres, hogy bevezesse a 15 százalékos globális minimumadót, annak ellenére is, hogy Magyarország ellenáll” – nyilatkozta Bruno La Maire francia pénzügyminiszter csütörtökön. A miniszter hozzátette: a következő hónapokban Magyarországgal, vagy nélküle, de bevezetik a globális minimuadózást. La Maire Paolo Gentiloni uniós biztossal olyan alternatív megoldásokon dolgozik, amelyek lehetővé tennék, hogy azok az országok, amelyek hajlandóak elfogadni egy európai jogszabálytervezetet – Magyarország nélkül is megtehessék.

A minimumadóról szóló irányelv a francia soros EU-elnökség egyik legfontosabb prioritása volt – emlékeztet a hírről beszámoló Politico.

A franciák már januárban napirendre tűzték a kérdést, de nem sikerült konszenzust találni, mert Magyarország nem támogatta a javaslatot. Magyarország nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, mert az káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne – indokolta Szijjártó Péter.

Soha nem adom fel ezt az az ügyet” – mondta Le Maire. Szerinte „mindenki tudja”, hogy Budapest ellenzésének „egyáltalán semmi köze” a javaslat érdeméhez. „Nem szabad, hogy Európát többé egyes tagok rossz akarata tartsa túszba” – mondta a francia miniszter.

Szijjártó Péter: Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül

Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet –  írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.

Szijjártó Péter posztjában úgy fogalmazott: ebben a helyzetben a termelő vállalatok adóterheinek növelése tovább rombolná Európa versenyképességét, és munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe.

– tette hozzá. A tárcavezető emlékeztetett arra is: pénteken Franciaország pénzügyminisztere azt nyilatkozta, hogy a magyar ellenkezés hátterében valamilyen más típusú ügy áll. A külügyminiszter visszautasította a feltételezést, „mi nem szoktunk összekeverni össze nem illő dolgokat”.

Tisztelettel kérjük francia barátainkat, hogy ők se tegyék.

– zárta a bejegyzést Szijjártó Péter.

(MTI/Mandiner)

Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. június 30. 21:27
"Bruno La Maire kijelentette: a következő hónapokban Magyarországgal, vagy nélküle, de bevezetik a globális minimuadózást." Sok sikert hozzá, de ha lehet, akkor inkább Magyarország nélkül...! :)
luisbathhelena
2022. június 30. 18:13
Mandi!! ettől a latin karakter elvtől agyam eldobom!!! Egy euro szimbólumot nem lehet beszúrni nálatok!!! Változást!!!
luisbathhelena
2022. június 30. 18:11
Remélem alakul egy konszenzus: ami baromságot bevezet az EU-mi ha akarunk- kimaradunk. Minthogy a magyar gazdaságnak nincs nagy jelentősége, bennünket elfelejthetnek. Win-win. Az EU és a Központi Bank hallgatólagosan tudomásul vette hogy Montenegro az euro bevezetésétől kezdve euro-t használ (a német márka után). 600 ezer lakos, nem rengeti meg őket, ők meg nem fizetnek a krízislapba se. Valami ilyesmit gondolnék nekünk is.
masikhozzaszolo
2022. június 30. 18:09
Magyarország nem áll ellen. Annyi adót vethet ki Franciaország, amennyit akar. Meg más is. Mint ahogy mi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!