Háború és élelmiszerdrágulás: veszélyes lenne ránk az orosz élelmiszerstop?

2022. május 03. 15:01

Van-e köze az uniós szankcióknak az élelmiszerek drágulásához? Hogyan játszmáznak most a világ fő élelmiszer-exportőrei? Mennyire fenyegetné Magyarországot egy orosz élelmiszer-exporttilalom? Folytatódik élelmiszerár-drágulásról szóló sorozatunk!

2022. május 03. 15:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Folytatódik élelmiszerárak emelkedéséről szóló sorozatunk – és elérkeztünk az európai politikai diskurzus modern kori sztárjához, a mindenható szankcióhoz, amelyekkel sokan magyarázzák az élelmiszerek áremelkedését.

A sorozat eddigi epizódjaiban az élelmiszerpiac háború előtti helyzetével, a háború közvetlen hatásaival, valamint az árakat felhajtó befektetői hangulattal foglalkoztunk – olvassa el ezeket is, ha mélyebben érdekli a téma!

*

Bár az áremelkedésért gyakran szokás az uniós szankciókat okolni, az élelmiszerek árára valójában Oroszország, Ukrajna, Törökország és Indonézia „szankciói”, pontosabban a globális olaj- és gabonahiány miatti exportkorlátozásai gyakorolnak hatást, hiszen a háború kirobbanása óta bevezetett uniós szankciók elsődlegesen a pénzintézeteket, a technológiai ipart és konkrét üzletembereket érintenek.

A Nemzetközi Élelmiszerpolitikai Kutatóintézet (IFPRI) kimutatása szerint jelenleg kalóriában számolva a világ élelmiszerexportjának 11,52 százaléka (!) exporttilalom alatt áll, 4,26 százaléka pedig egyedi engedélyhez kötött.

Az exporttilalmak és korlátozások döntő többsége öt terméket érint: a globális napraforgóolaj-export 78,2, a pálmaolaj-export 55, a búzaexport 35,9, a kukoricaexport 17,2, valamint a szójababolaj-export 5,2 százalékát. Indonézia az élelmiszerexportja 81,2, Ukrajna 76,3, Oroszország 73,7, Törökország 61,2, százalékát betiltotta vagy törvényileg korlátozta.

Bár számos másik ország, köztünk hazánk is vezetett be ilyen intézkedéseket, érdemi világpiaci hatása csak e négy ország döntéseinek van, mert a mindegyiküknél más és más korlátozott termékekből 59,2; 24,6; 24,2; illetve 15,1 százalékos globális exportpiaci részesedéssel bírnak.

Ez a tetemes mennyiségű exportkiesés

– Magyarország Európa többi részével együtt a gazdag országok kategóriájába tartozik.

Az áremelkedés mértéke három dologtól függ: egyrészt attól, hogy az adott ország mennyire támaszkodott olyan országokból érkező importra, amelyek azt épp korlátozzák; másrészt attól, hogy az adott termékek otthoni előállításának költségei mennyit emelkedtek; harmadrészt pedig attól, hogy mennyire tudja rábírni saját termelőit arra, hogy ne a világpiaci áremelkedést kövessék le, csak a saját költségnövekményüket építsék be az áraikba.

Bár élelmiszeripari szankciókról európai oldalon eddig nem volt szó, ez egy olyan fegyver, amelynek bevetésére Oroszország az elmúlt hónapokban tett néhány utalást. Ugyan Európa orosz importnak való kitettsége a 2014-es első szankciós csomag óta számos területen csökkent, és kontinensünk jelentős saját mezőgazdasági kapacitással is bír, azért van néhány terület, ahol az oroszok (és a velük kötelékben repülő belaruszok) tudnának fájdalmas meglepetést okozni az Uniónak:

Ilyen például a gabona (Oroszország a 6., Belarusz a 27. legnagyobb beszállító), az olajok és zsírok (Oroszország 14., Belarusz 20.), az olajmagvak és takarmányok (Oroszország 9.), a zöldségek (Oroszország 9., Belarusz 22.), az italok (Oroszország 8., Belarusz 36.), valamint a liszt (Oroszország 10.).

– így ha az oroszok vetnének ki szankciót, abból mi jobban jönnénk ki, mint összességében Európa.

Az európai közös piacon ugyanakkor minden helyi hiány kihat a többi ország piacára is, így áremelkedéssel ebben az esetben is számíthatnánk, ha a kormány nem lépne közbe.

Nem tudjuk még a hatodik szankciós csomag tartalmát, de egyelőre a helyzet elég egyértelmű: brüsszeli szankciók közvetlenül még nem szűkítik az élelmiszerkínálatot, nem emelik az árakat – ez a zsarolási potenciál egyelőre inkább Oroszország és egyéb világpiaci szereplők részéről áll fenn.

 

Hamarosan folytatjuk!

Fotó: Makronóm

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. május 03. 20:54
Semmi sem veszélyes. Mindenen lehet ugyanúgy nyerni is meg veszíteni is. A válságon is lehet nyerni. Ha nincs gáz vagy olaj, akkor nem kevesebbet kell venni, hanem többet, és kereskedni vele. Majd átcímkézzük. Az uniós partnerek meg örülnek, hogy olcsóbban hozzájutnak és még nem is orosz. Sőt, még Ukrajnát is tudjuk támogatni nem-orosz gázzal, amit az amerikai nagybácsi kifizet. Ha van benne 10% más is, az már nem orosz. Ha van benne jó magyar levegő is, az magyar gáz.
sorivo4
2022. május 03. 20:34
Ha a magyar termék árstoppolt és ártámogatott az exportadóból, akkor nem. Mert az leviszi az importáru árát is, vagy meg se veszik. Minél magasabb az élelmiszer világpiaci ára, annál nagyobb az exporthaszon, amiből lehet finanszírozni az árstoppot és ártámogatást, ami itthon tartja az élelmiszert és leszorítja az árakat. Ja hogy az ártámogatást nem engedélyezi az EU? Először is a velünk ellenséges EU minket nem érdekel, és háborús idők háborús intézkedéseket kívánnak. Szerencsére élelmiszerexportőrök vagyunk, amit az előnyünkre kellene fordítanunk. Nem másokéra.
kunfia
2022. május 03. 19:07
A háború előtt is 9% infláció volt,ez nem csak a külső körülmények miatt,hanem a dilettáns tolvajkormány okán történt.
fideszes2022
2022. május 03. 18:50
Igyis kurvadrága a kaja. Aldiban vásárolok orvosi fizetésből, de ígyis szívom a fogam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!