Még 135-nél is több mandátuma lehet a Fidesznek

2022. április 06. 17:10

A listás szavazatok kiosztása egy bonyolult mechanizmus a szakértők szerint.

2022. április 06. 17:10
null

A Political Capital három nappal a választás után tartott konferenciát, amelynek nyitóelőadását László Róbert tartotta – írta szerdai cikkében a 444.hu.

A választási szakértő nagyon sok újságírói kérdést kapott az elmúlt napokban, hogy akkor még hány szavazat hiányzik, hogy mikor számolják meg, hogyan, miképp. Tapasztalatai szerint ezt nagyon-nagyon kevesen rakták helyre fejben, és még őt is meglepte, amikor elkezdett utánaszámolni, hogy mennyi szavazatot nem számoltak meg még – hívta fel a figyelmet a portál.

Még érkeznek a külképviseleti és a levélszavazatok

Ennek az a legfőbb oka, hogy a választás.hu-n és nyomában az összes médiafelületen az látható, hogy a feldolgozottság 98,97 százalékos. Csakhogy ez nem arra vonatkozik, hogy a szavazatok ennyi százalékát számolták meg, hanem hogy

a magyarországi szavazóköröknek ennyi százalékát számolták meg.

A külképviseleti és az átjelentkezéssel szavazók ebben mind nincsenek benne, ahogy az a 106 szavazókör sem, amelynek urnáiba ezeket a szavazólapokat bele fogják keverni. László legjobb tudomása szerint szombaton fogják ezeket a szavazatokat megszámolni.

A levélszavazatokról pedig egy NVI-s forrása azt mondta Lászlónak, hogy azokkal sem fognak szerdán végezni, inkább holnap vagy holnapután. Egyelőre 140 ezret számoltak meg, és a beérkezett levélcsomagoknak a száma az olyan 310 ezer jelen állás szerint, de ennél még több lesz. Tehát azokat a szavazatokat, amiket egyéni választókerületi központokban adtak le, vagy a külképviseletre az utolsó pillanatban beszállították, azok még nem érkeztek meg a választási irodához, vagy épp most érkeznek – derült ki a cikkből.

250-300 ezer átjelentkező szavazata van még darabban

László Róbert előadásában kitért arra is, hogy összesen olyan 250-300 ezer átjelentkező lehet, akinek a szavazatait még nem számolták meg. „És bizony ez 500-600 ezer szavazatot jelent, hiszen nekik két szavazatuk van”.

A listás szavazatok elszámolásához még ennyi hiányzik. Ez lényegesen több, mint a szavazatok egy százaléka, ez olyan 8-9, talán 10 százaléka is lehet, pontosan nyilván nem tudjuk még, de ez a nagyságrend - mondta László Róbert. Tehát nem egy százalékot nem tudunk még, hanem körülbelül tíz százalékot, tette hozzá, és ezért úgy számol, hogy

– hangsúlyozzák a cikkben.

Ebben benne vannak a levélszavazatok is. Most tartanak 2,8 milliónál, további 200 ezer még szinte bizonyosan lesz a levélszavazatokból, és ebből a 250-300 ezer szavazóból is legalább 100 ezer a Fideszhez fog menni, valószínűleg több is – tette hozzá a szakértő.

135-nél is több mandátuma lehet a Fidesznek

„Mit jelent ez mandátumokban” –  kérdezte végül László.

„Ez most lehet, hogy sokkolni fog sokakat, hogy

Hogy a 137-et vagy a 138-at éri el, az sok tényezőn múlik, a listás szavazatok kiosztása az egy bonyolult mechanizmus.

Itt a véletlennek is nagy a szerepe, és azt se felejtsük el, hogy még Szatmáry Kristóf elveszítheti a budapesti 13-asban az egyéni mandátumát. Az viszont az ellentétes irányba hathat, mert abban a pillanatban, hogy ezt elveszíti, sokkal több vesztes töredékszavazat elkerül a listás elszámolásban a Fideszhez. Úgyhogy 137, 138 fideszes tűnik nekem valószínűnek. Lehet, hogy csak 136 lesz, de hogy több mint a mostani, az egészen bizonyos”

– mutatott rá előadásában a szakértő.

László Róbert előadása és a teljes konferencia alább tekinthető meg:

Nyitókép: Mandiner-grafika

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2022. április 07. 01:21
... höhöhö ... Vassurányban elsöprő többséget kapott a gyermekvédelminek nevezett népszavazás kérdéseire adott igenek aránya. Ami azt jelenti, hogy a kormány által feltett kérdések mindegyikére tíz vassurányiból kilenc igennel válaszolt , miközben a népszavazást kezdeményező kormány a nem válaszok mellett kampányolt. Pedig nyakig önálló, piaci versenyben edződött közmunkások - pont, mint Mészáros Incitatus Lőrinc! Csak nem értették meg az utasítást....
Reszelő Aladár
2022. április 06. 22:47
Most jött ki a hír, hogy a 135 már 136. Előre megyünk, nem hátra!
A közösség tagjaként
2022. április 06. 22:43
azért az nagyon aljas húzás volt a fidesztől hogy a mi hazánk programfüzetét nem engedte terjeszteni az aláírt szerződés ellenére sem, és most is a zsidók miatt aggódik, és nem a magyarok miatt, orbán gyanús szemmel néz az igazi magyar érdek mentén politizáló mi hazánkra, na ezért mondom hogy jó a fidesz sok mindenben, de alapvető hibát követ el ha egy senkiházi idegen vallás, legendásan csaló népének a kegyeit keresi, és annak akar megfelelni.
ohassa
2022. április 06. 22:40
Levélszavazás? Így? https://atlatszo.ro/tamogatasok/magyarorszagi-valasztasok/orszaggyulesi-valasztasok-levelszavazatok-megfigyelok/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!