Magyar tanulmány jelent meg az emlékeztető oltások hatásáról

2022. április 08. 18:56

A vizsgálat hiánypótló, idehaza már sokan várták ezeket az adatokat.

2022. április 08. 18:56
null

Magyar tanulmány bizonyítja, hogy akik négy oltást kaptak, azoknál 93 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy Covidban halnak meg az oltatlanokhoz képest – írta pénteken az Index.

A napokban fontos tanulmány került fel úgynevezett prepublikáció formájában az egyik tudományos fórumra. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálatot és a közleményt még nem nézték át és nem hagyták jóvá szakmai lektorok, ennek ellenére már most is bárki számára elérhető a kézirat.

Közreműködött Kásler Miklós és Müller Cecília is

A szerzők között vezető hazai egészségügyi szakemberek és tisztségviselők találhatók: többek között pécsi, budapesti és debreceni egyetemekről, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkárságáról is. A tanulmány összeállításából kivette még a részét Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília országos tisztifőorvos is, de rajtuk kívül több ismert, szakmailag rendkívül magas presztízsű magyar orvosprofesszor, köztük Szekanecz Zoltán és Schaff Zsuzsa is.

A vizsgálat hiánypótló, és a hazai közönség joggal várta már ezeket az adatokat.

A közösségi oldalakon ugyanis nagyon sokan megkérdőjelezték az oltások, azon belül is különösen az emlékeztető oltások szükségességét és hatásosságát – húzták alá.

A cikk emlékeztet arra, hogy egy darabig valóban nem voltak elérhető magyar számadatok, amelyek alapján bárki összehasonlíthatta volna az oltottak és oltatlanok közötti különbséget a koronavírus-fertőzés súlyosságát tekintve. Ennek azonban most vége:

bárki megismerkedhet a fent említett paraméterekkel,

sőt, szakemberek által elvégzett biostatisztikai kimutatások is megkönnyítik az eligazodást. 

A vizsgálat konkrét eredményei szerint tehát a Covid által okozott halálesetek aránya az omikron-hullám idején – tehát idén januárban és februárban – 55 százalékkal alacsonyabb volt a delta-hullámhoz, vagyis tavaly november és decemberhez képest. Ez tehát arra is választ ad, hogy az omikron valóban enyhébb betegséget okoz-e. A vizsgálat alapján a válasz erre a kérdésre egyértelmű igen.

Van értelme a negyedik oltásnak

A delta-hullám idején a Covid által okozott halálesetek esélye 74 százalékkal alacsonyabb volt a kétszer beoltottak között, és 96 százalékkal alacsonyabb a három, vagyis emlékeztető oltást is megkapó betegek között az oltatlanokhoz képest.

Az omikron-variáns által okozott, vagyis a legutóbbi fertőzéshullám idején a Covid által okozott halálesetek 40 százalékkal voltak alacsonyabbak a két oltást felvevők és 82 százalékkal alacsonyabbak a három oltásban részesülők között az oltatlan betegekhez képest. A második emlékeztető oltás hatása ennél is meggyőzőbb:

akik négy oltást kaptak, azok között 93 százalékkal kisebb volt az esélye annak, hogy Covidban halnak meg az oltatlanokhoz képest.

A második emlékeztető oltás hatása valamivel erősebb volt az időskorú betegek körében – derült ki a tanulmányból.

A vizsgálat egyrészt tehát megerősíti a korábbi gondolatokat, miszerint az omikron-variáns valóban enyhébb betegséget okoz vagy legalábbis kisebb halálozási rátával jár. Sok korábbi adat szerint azonban ennél talán nagyobb különbségre lehetett számítani. Ezenfelül a tanulmány, úgy tűnik, megkérdőjelezhetetlen bizonyítékkal szolgál arra, hogy már a két, de még inkább a három oltás a vártnál is nagyobb védelmet nyújt halálos lefolyású Covid ellen. Ezenfelül úgy tűnik, van értelme a negyedik oltásnak is, főleg idősebb korban.

Minden engedélyezett vakcina részt vett a vizsgálatban

A vizsgálatban minden, Magyarországon engedélyezett vakcina részt vett,  így a Pfizer–BioNTech, a Moderna, a Janssen, az AstraZeneca, a Sinopharm és a Szputnyik is.

A vakcinák hatása között fennálló esetleges különbségeket is vizsgálták a szerzők,

ezekről azonban majd egy másik tanulmányban számolnak be. A dolognak külön jelentőséget ad, hogy hazai, valós idejű adatokkal számoltak a szerzők, mivel a külföldön, tehát más időben és más helyen végzett felmérések eredményei nem feltétlenül érvényesek Magyarországon. 

Nyitóképen idős nő kapja meg a Covid-elleni védőoltást. Fotó: EVANDRO LEAL / AGENCIA ENQUADRAR / AGÊNCIA ESTADO VIA AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2022. április 09. 21:04
Csöppet sem furcsa, hogy a természetes immunitás (a covidon átesetteknél) nem számít hosszabb időre védelemnek, de bezzeg a tesztetlen DNS mocsok - az igen.
foldizs
2022. április 09. 11:11
"A szerzők között vezető hazai egészségügyi szakemberek és tisztségviselők találhatók: többek között pécsi, budapesti és debreceni egyetemekről, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkárságáról is." Aki látott már természettudományos publikációt, az első ránézésre tudja, hogy ki az, aki a munkát végezte és ki az, akinek csak oda kellett írni a nevét. Vajon Müller Cecília mit működött közre? :D Felhívta a kutatók figyelmét a kézmosás fontosságára? Vagy ő intézte az e-maileket?
Gyuri05
2022. április 09. 00:07
Én már várhatóan nem fogom oltatni magam, a 3 oltás után. Szereztem Ivemectint, és ha bajom lesz, akkor beveszem. A tüskefehérjéket meg kiirtom magamból valahogy. Tapasztalatom szerint, működik az Ivermectin.
foldizs
2022. április 08. 23:50
Ezt is elvették a befejezés előtt a kutatóktól és odaadták a Magyarságkutató Intézetnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!