IDEA: Kiélezett verseny, csak két százalékponttal vezet a Fidesz a baloldal előtt

2022. március 31. 08:48

Vasárnap tényleg minden szavazat számítani fog.

2022. március 31. 08:48
null

Csütörtök reggel kijött a Telexen az egyik legfrissebb felmérés, melyet az IDEA Intézet készített március 22-28 között. A reprezentatív kutatás alapján kis előnnyel ugyan, de a kormánypártok vezetnek a választások előtt pár nappal. A teljes, választókorú népesség körében az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté pedig 41 százalék.

Ez a háromszázalékos hibahatáron belül van.

Az ellenzék listás támogatottsága utoljára az előválasztási időszakában volt ilyen magas, írja az IDEA. Szerintük az ellenzék ledolgozta az elmúlt fél évben önmaga által felhalmozott hátrányát. A Fidesz eközben hónapról hónapra, lassú, de folyamatos emelkedést mutatott a teljes népesség körében.

További érdekessége a felmérésnek, hogy az eredmények szerint sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt nem jutna be a parlamentbe, előbbi 3, utóbbi 2 százalékon áll, miközben a küszöb 5 százalék. A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók között továbbra is stabil, 5 százalékpontos a Fidesz előnye – állapítják meg. Kitérnek a bizonytalan szavazókra is – 70 százalék körüli részvétel mellett akár 400-450 ezer bizonytalan szavazó is voksolhat, ám azt nem tudják megjósolni, hogy ez kinek segíthet.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfogulatlan
2022. március 31. 14:33
Na ez a tipikus bullshit! Van egy megint jó (tényleg!) kutatás, amit már torzítva adnak elő, a hülye újságírók meg nem értelmezik. 1 - Választások előtt már kizárólag a biztos pártválasztókat kell nézni, ahol 5%-al vezetünk. Ők erről szándékosan hallgatnak. 2 - HOGYAN ORDTSAM BELE AZ ÉTERBE, HOGY NINCS OLYAN HOGY HIBAHATÁR!!! (95%-os valószínűségen mért hibahatár van, de az meg ki a f.t érdekel?) Tehát annyi történt csupán, hogy a különbséget 2%-al lejjebb mérték, mint múlt héten. Van ennek jelentősége?? NNIINNCCSS !!!!
Berecskereki
2022. március 31. 11:14
"A teljes, választókorú népesség körében az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté pedig 41 százalék. Ez a háromszázalékos hibahatáron belül van " Valóban belül van a háromszázalékos hibahatáron? Mi van akkor: ha a Fideszt 3%-al alul, az ellenzéket meg 3 %-on felül mérték? Akkor ugye a 41 % 44 %, a 39 % 36 % lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a különbség 8 %? Egyébként sem ez dönti el, hogy ki a alakíthat kormányt, hanem az kinek lesz több mandátuma. Így akár előfordulhat olyan eset is, hogy egy párt listán csak 5,2 %-os, de elnyeri az összes egyéni mandátumot és kormányt tud alakítani. Azután ott van az 1994 évi választás. Az MSZP listán 31,3 %-ot kapott, mégis 54,1 % lett a mandátum arány.
Connold77
2022. március 31. 11:01
Azt suttogja a H. Mezővásárhelyi lopakodó, hogy a Hann Endre Fideszes... Ki érti ezt. Tegnap este az atv voksban, másfél órán keresztül magyarázták hogy a medián mérés az nem is az ami és nem kell figyelembe venni mert Fidesz..
llnnhegyi
2022. március 31. 10:17
OK! Tehát bukik a moslekkoalició! Abszolút egyetértek ezzel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!