Bige László cége leállítja az ammóniatermelést a gázárak növekedésére hivatkozva

2022. március 09. 11:21

A műtrágyagyártás leállásának komoly következményei lehetnek a mezőgazdaságra, így az élelmiszerárakra nézve is.

2022. március 09. 11:21
null

A Nitrogénművek Zrt. átmenetileg leállítja ammóniatermelését – tájékoztatta a vállalat szerdán az MTI-t. Közleményük szerint az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban, a földgázárak több mint megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült.

„A mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések, például a gabona exportkorlátozás, tovább növelik működési kockázatainkat, így ammóniatermelésünket átmenetileg leállítottuk” – fogalmaznak a közleményben.

A Nitrogénművek folyamatosan monitorozza a helyzetet és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy újraindíthassa termelését és csökkentse a régió műtrágya importfüggőségét, de a magas energia-intenzivitású ammóniatermelés leállítása jelen piaci környezetben elkerülhetetlen volt – áll a közleményben.

(MTI)

Nyitóképek: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
satman11
2022. március 10. 12:44
Nem először írom ide, hogy Bige monopoliumát stratégiai ágazattá kell nyilvánítani (erre vannak megfelelő törvények), megfelelő kártalanítást követően állami igazgatás alá kell vonni (kisajátítás, mint az autópálya nyomvonalak esetén) és ezzel az élelmiszer ellátás biztosítása érdekében Bige minden (kommunista) zsaroló potenciálja megszűnik...ennyi...
kunfia
2022. március 09. 13:01
Még szerencse,hogy Csányi Sándornak is van komoly gyártókapacitása,így ő önzetlenül megmenti a magyarokat az élelmiszerdrágulástól,mert ő veszteséggel is továbbtermel. Ugye?
Ficium
2022. március 09. 12:58
Műtrágya exportját betíltani!
Ildikó99
2022. március 09. 12:50
Azért kellene az államnak belenyúlni, hogy ne tudjon nyerészkedni így könnyű meggazdagodni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!