Hét százalékpontos Fidesz-előnyt mért a biztos szavazóknál az IDEA

2022. március 17. 09:24

Ugyanez az intézet szeptemberben még ellenzéki előnyt jelzett a teljes népességen belül, a mostani számok szerint ott is a kormánypártok vezetnek – három százalékponttal.

2022. március 17. 09:24
null

Az IDEA Intézet 2022. március 2. és március 11. között készített reprezentatív felmérése szerint Ukrajna orosz megszállása óta Magyarországon a Fidesz-KDNP és az ellenzék támogatottsága is nőtt.  A kormánypártok 2, a baloldal 3 százalékponttal több támogatót tudhat maga mögött szerintük, miközben a kisebb pártok támogatottsága csökkent.

A felmérés szerint a teljes, választókorú népesség körében az ellenzék újra növelni tudta támogatottságát, a Fidesz−KDNP hónapok óta tartó lassú, de folyamatos növekedése pedig tovább folytatódott. Március elején a két lista közötti távolság három százalékpont a teljes népességben, 7 százalék a biztos választóknál – a Fidesz javára. Ezzel egyidőben az IDEA Intézet szerint a Mi Hazánk Mozgalom távolabb került a parlamenti bejutási küszöbtől.

Utóbbi támogatottsága jelenleg 3 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté pedig 2.

A felmérés szerint azonban a választáson legaktívabbnak számító biztos szavazó pártot választók rétegében nem a fentiek látszódnak, éslényeges különbség van a Fidesz–KDNP és az ellenzék szavazóinak elszántsága között. Az IDEA szerint a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, így elérte a kritikus 50 százalékot, miközben az ellenzéké 1 százalékponttal csökkent.A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében pedig nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot.

A mostani, a választások előtt három héttel készített felmérés azért is érdekes, mert ugyanez az intézet még szeptemberben ellenzéki előnyt mért a teljes népességen belül, ősz végén pedig fej-fej melletti küzdelmet mértek.

Forrás: IDEA

Nyitókép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
690123Ug
2022. március 17. 14:40
Szavazni ,szavazni, szavazni! Mindenki menjen es húzza be az x-et a Fideszre! Nem szabad elaludni! Hajrá Magyarország!
DFK
2022. március 17. 14:39
Nem szabad elaludni! Igen, csináljuk meg április harmadikán ezt a 7 % különbséget! Mindenki menjen szavazni a Fideszre!
ben2
2022. március 17. 14:34
A Fideszesek a saját kárukon már megtanulták, hogyan kezeljék a közvélemény kutatásokat: - ha a Fidesznek kedvez nem hiszik el - ha az ellenfélnek, akkor igen Az ellenzék meg fordítva: ha nekik kedvez kérkednek, ha a Fidesznek, akkor köpködnek a közvéleménykutatókra. Aztán meg tüntiznek az elbukott választás után, hogy "mi vagyunk a többség". Hiába, a megszállottság erősebb a matematikánál.
Jack Reynor
2022. március 17. 14:33
Az ellenzéket le kell végre váltani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!