A NAV szerint Iványi Gáborék 3 milliárd forintnyi járulékot nem fizettek be a dolgozóik után

2022. február 22. 07:40

„Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította” – olvasható a házkutatás indoklásában.

2022. február 22. 07:40
null

Amint arról korábban beszámoltunk, a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt tartott házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesületnél. „A büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé, ezért a NAV nyomozói 2022. február 21-én kutatást tartanak a nyomozás során beazonosított irattárolási helyeken, azaz a 1086 Budapest, Dankó utca 9., Dankó utca 11. és Dankó utca 15.  szám alatti helyiségekben” – írta közelményében a NAV. Közben az egyesület is elismerte, hogy 246 milliós járuléktartozása van.

A hivatalos indoklás szerint az adóhivatal azért tartott házkutatást Iványi Gáboréknál, mert

„a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be.

Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította” – olvasható a telexen.

Azt írták, a nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, de az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Ezzel nemcsak a költségvetést érhette kár, hanem adott esetben az alkalmazottakat is – ismertették.

A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg.

A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták. A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hatályos jogszabályok alapján jár el, politikai kérdésekben nem foglal állást. A pénzügyi nyomozók a büntetőeljárásban előírt szabályokat maradéktalanul betartva vizsgálták a szervezetet. „A mai házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni” – írta az adóhivatal.

Nyitókép: YouTube

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DeGar
2023. október 30. 02:01
Iványi nézze meg a Máltai Szeretetszolgálat felzárkózó települések programját, és úgy általában a tevékenységüket. Ott igazi segítséget lát az ember, nem hasonlítható az Iványi féle csaló bandához.
Fairy
2022. február 23. 12:59
"A munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták." Ezt valami idegenszívű, bolsevista propagandista hangulatkeltő írhatta. Ugyanis az én Hazámban így szól a törvény: "Tny. 37. P. (1) A biztosítottnak minősülő személy biztosítással járó jogviszonyának 1997. december 31. napját követő időtartama szolgálati időnek számít, ha erre az időszakra az előírt nyugdíjjárulékot a biztosítottól levonták, illetve a 38. P. (2) bekezdésének a)-c) pontjában említett személyek esetében megfizették." Magyarország
lujzakisasszony
2022. február 22. 22:35
Nem olvastam a hozzászólásokat, ezért bocs, ha esetleg ismételek bárkit. 1. Érdekes a NAV tájékoztatása, ugyanis a 2015. év már elévült, azt nem is ellenőrizhetik. Ugyanakkor tudniuk kell, hogy ha a volt alkalmazott dokumentumokkal igazolja, hogy a munkáltatója a nyugdíjjárulékot levonta a béréből, akkor az bizony bedzámít a nyugdíjba. Az eü. ellátással nem vagyok képben, de 2015. óta az 1500 alkalmazott közül senkinek nem okozott problémát? Ez csak úgy lehetséges, ha a munkáltató bevallást adott az alkalmazottakról, gondolom. 2. Ami viszont az állam tartozását illeti: ha az jogos, akkor végrehajtást lehetett volna már rég indítani az állam ellen. Amennyire ismerem a témát, ez bizony nem így van. Jelenleg az ellenzéknek nem áll érdekében tiszta vizet önteni a pohárba, hiszen akkor nem lehetne keverni a sz@rt így választás előtt. Hol vagytok kormánypárti újságírók, miért nem írjátok le a teljes sztorit? 3. A NAV minden ekkora horderejű ügyben így lép fel, nem mérlegeli a politikai kérdéseket. Tekintettel azonban arra, hogy a NAV középvezetői és beosztott alkalmazottai bizony ellenzéki beállítottságúak, nagyon is elképzelhető, hogy most kifejezetten rá is játszottak, hogy minél nagyobbat szóljon.
Coollog
2022. február 22. 20:34
Különben Iványi is rövidre zárhatná: akik miatt az apjának távoznia kellett a metodistáktól, valószínűleg már rég nincsenek, ahogy az akkori rendszer sem. Nem lehetne visszaintegrálódniuk az intézményeikkel? Ha tényleg az a lényeg. Az alapító úgyis ő marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!