Manfred Weber: nem a magyar kormány gátolta az oroszok kizárását a SWIFT-ből

2022. február 26. 20:07

Németország az utolsó uniós partner, amely nem ért egyet Oroszország SWIFT-rendszerből való kizárásával, ismerte el az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője. Manfred Weber ezzel igazolta a hivatalos magyar álláspontot és hiteltelenítette az ellenzéki narratívát.

2022. február 26. 20:07
null

„A német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával” – írja Twitter-bejegyzésében Manfred Weber. A német politikus ezzel igazolta: a baloldali ellenzék által épített narratívával ellentétben nem Magyarország gátolta az erős (sokak által legerősebbként számon tartott) szankció elfogadását Oroszországgal szemben. 

Mint ismeretes: az orosz-ukrán háború csütörtök kora reggeli kirobbanását követően számos ország jelentett be szankciókat Vlagyimir Putyinnal, az orosz politikai és gazdasági elittel, valamint Oroszországgal kapcsolatosan. Sokáig ezek között valószínűsítették azt is, hogy a nemzetközi pénzügyekben rendkívüli jelentőségű SWIFT-rendszerből kizárják majd Oroszországot,

ami a várakozások szerint komoly csapást jelenthetne Moszkvának. 

A szankciókról döntő rendkívüli uniós csúcson azonban ez a lépés kimaradt az állam- és kormányfők által támogatott, majd hivatalosan a külügyminiszterek által elfogadott csomagból. 

A döntést követően érzelmes üzenettel rukkolt ki Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezetője, az Európai Néppárt első embere, aki a tanácskozás után azt írta közösségi oldalán: „Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrülete és brutalitása, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankcióink nem igaziak. Szégyelljék magukat azok az EU-s kormányok, amelyek megvétózták a határozott döntéseket (Németország, Magyarország, Olaszország)”

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter több alkalommal is tagadta, hogy hazánk blokkolná Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből. Hasonlóképpen nyilatkozott a lengyel miniszterelnök is. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökTwitter-oldalán azt közölte: szombaton is tárgyalt Orbán Viktorral,

aki támogatásáról biztosította az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, beleértve a SWIFT letiltását.

A magyar miniszterelnök szintén azt hangoztatta, hogy Magyarország együtt mozog az Európai Unióval az orosz szankciókat illetően. Szombat délután, a magyar-ukrán határon tett látogatásakor Orbán Viktor kijelentette: rémhír és dezinformáció, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését. „Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (...). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk.

– fűzte hozzá. 

Ezt ismerte most el Manfred Weber is. A politikus Twitter-oldalán a következőket írta: 

„Az a tény, hogy

nagyon elgondolkodtató. Ez nem fest jó képet az országunkról egy olyan időszakban, amikor az európai értékeinkért folytatott küzdelemről van szó.” 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
filamer
2022. február 27. 07:56
SWIFT nélkül sem a londoni, sem a new yoeki tőzsdén nem tőzsdézhetnek az oroszok. Érzékeny csapás ! De... hogyan vesznek gázt, olajat a németek, aluminiumot, titánt az amerikaiak ?? Nokoás dobozokban vinnék az eurót, a dollárt ? De repülőjárat sincs !
VeJoLa
2022. február 26. 23:41
Wéreb Maxinak inkább büszkének volna lennie az országára, hogy képes volt kitartania a józan esze mellett, és nem ártani még többet magának Biden apó kedvéért!
ohassa
2022. február 26. 23:00
Ezek szerint Weber nem tartja uniós "partnernek" Magyarországot.
enes
2022. február 26. 21:29
Kínán keresztül lehet ezt a SWIFT-et "helyettesíteni"? Nyilván jutalékot kérnének a kÍnaiak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!