Rusvai Miklós: Napokon belül tetőzhet az ötödik hullám

2022. január 30. 21:36

Falus András szerint azt még mindig nem lehet tudni, hogy az omikron jelenti-e majd a világjárvány végét, vagy sem.

2022. január 30. 21:36
null

Napokon belül tetőzhet a járvány ötödik hulláma Magyarországon, az elhunytak száma még egy ideig, legalább február közepéig emelkedni fog – nyilatkozta Rusvai Miklós.

Szerinte ez azonban nem a járvány végét, csak a mérséklődését jelenti majd.

Csökkenni fog, de én úgy gondolom, hogy a koronavírus egészében ugyanúgy május végén fog visszavonulni, mint ahogy tavaly és tavalyelőtt, tehát addig, ha alacsony esetszámban is, de viszonylag többet fogunk látni, mint a nyári szezonban” –mondta az állatorvos-virológus, aki szerint a legrosszabb napokon 150-160 elhunytra lehet számítani. Ugyan a fertőzöttségi rekordok globálisan is megdőltek az omikron miatt, a halálos megbetegedések száma nem éri el a korábbi csúcsokat. 

Közben Falus András immunológus kijelentette: most már teljesen egyértelmű, hogy

hiába terjed gyorsabban az omikron, enyhébb tüneteket okoz.

„Az idős, leromlott immunrendszerű, krónikus betegségben szenvedők az áldozatok, és a nagyszámú fertőzés miatt sajnos a halálozás is több, arányaiban viszont kevesebb, tehát alacsonyabb számú” – mondta az immunológus. Ugyanakkor szerinte azt még mindig nem lehet tudni, hogy az omikron jelenti-e majd a világjárvány végét, vagy sem.

Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tgely
2022. január 31. 11:25
Mára a probléma jellege megváltozott. https://bit.ly/3AZ4MoN Angliában 1Milló lakosra 1300 fő/nap érték körül látszik állandósulni a napi fertőzésszám, ami az Omicron előtt is aggasztó 500 fő/nap volt. Ez azt jelzi, hogy a jövőben egy folyamatos napi fertőzéssel nézünk szembe. A fertőzést kell kiiktatni, mert a megbetegedést úgy néz ki nem lehet. Az oltások lefolyás védelmet biztosítanak, miközben a pandémia szélesedik. https://bit.ly/3obGZN9 Ezzel párhuzamosan semmi elképzelés nincs a tünetmentes, enyhe, súlyos lefolyású megbetegedés megkülönböztető okairól. Az nem igaz, hogy ha valaki krónikus beteg belehal és az sem igaz, hogyha nem krónikus beteg, akkor nem hal meg. Ebben csak az korrelál, hogy az oltás csökkenti a súlyos lefolyás kockázatát. Szóval egyenlőre egy pandémiával fűszerezett másokat semmibevevő emberi önzés és vicceskedő emberi sötétség van. Hozzuk a formánkat.
Zsolakomarom
2022. január 31. 09:01
Kokemeny hullam ez, majdnem minden 20. korhazi agyat elfoglaljak ezek a nathas koronasok
Kanóc
2022. január 30. 23:40
Az úgy kezdődött, hogy tapsikoltak esténként az erkélyeken...
BossN
2022. január 30. 23:38
Oltakozni kell és kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!