Baloldali elemző: Az ellenzéki szavazók elbizonytalanodtak októberhez képest

2022. január 21. 11:23

Böcskei Balázs arra is figyelmeztetett az ATV-ben, hogy nagyon alacsony a bizonytalanok száma, így nehéz lesz bővíteni az ellenzéki tábort.

2022. január 21. 11:23
null

Csütörtökön mi is beszámoltunk az IDEA Intézet legújabb felméréséről, miszerint hónapról hónapra erősödött a Fidesz, és január első felében a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP listája 2 százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben.

Ennek apropóján volt az intézet kutatási igazgatója, Böcskei Balázs, és a mediános Hann Endre az Egyenes Beszéd vendége.

„Erősödött a Fidesz, de ez az erősödés nem azt jelenti, hogy áttörés történt volna az elmúlt hónapokat nézve. Decemberhez képest a biztos szavazók körében egy százalékos erősödése van. Ez az erősödés úgy áll elő, hogy az ellenzéki szavazók elbizonytalanodtak októberhez képest, tehát most kevesebben szavaznának a listára, mint november elején” – magyarázta a számokat Böcskei, hozzátéve, hogy alábbhagyott az előválasztást követő ellenzéki lendület. Műsorvezetői kérdésre

Böcskei leszögezte: októberhez képest az ellenzéki szavazók egy része mára a bizonytalanok táborát erősítheti.

Az elemző arra is rámutatott: most nagyon alacsony – a koronavírus-járvány kitörése óta a legkisebb – a bizonytalanok aránya a teljes népesség körében ( mindössze csak 25 százaléknyian tartoznak ebbe a kategóriába).

Tehát nem lehet olyan kényelmes az ellenzék, mert a kormányzópárt a számainál van” – mondta Böcskei, aki ezzel arra is akart utalni, hogy „elfogynak a szavazók”.

Hann Endre szerint – bár ők decemberben mértek utoljára – „nagyon sok összhang van” a két intézet között. „Az a trend, hogy az előválasztás felhozta az ellenzéket, de utána egy bénultabb állapot következett” – mondta Hann, aki később hozzátette: nagyon nehéz jósolni, ellentétes folyamatok zajlanak abban a tekintetben, hogy gyengült az ellenzék, de a Fidesz táborát is megrázhatják a botrányok.

A népszavazási kezdeményezésről  szólva a műsorban elhangzott, hogy korántsem biztos, hogy meg lesz a 200 000 érvényes aláírás: például pár évvel ezelőtt a Gőgös Zoltán-féle népszavazási aláírásgyűjtésnél 44 ezer volt az érvénytelen aláírások száma. Ha ez most is így lenne, eléggé a határon billegne az ellenzék kezdeményezése.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. január 21. 20:49
Tehát az ellenzék csökkent, a kormánypárt meg (talán/remélhetőleg) csökkenhet, ha... És innentől már vágyvezérelt az egész megszólalás. Azzal viszont egyetértek, hogy a bizonytalanok fogynak a választások közeledtével, a szavazófülkébe érve pedig egész határozottá válik mindenki. Amúgy aki tényleg nem döntött még és tegyük fel, hogy egyformán meghallgatja a jelölteket, az kit fog választani? A el múlt 12 évet annak minden vívmányával együtt, vagy egy futóbolondot a különböző fantazmagóiáival és a borítékolható káosszal?
Leakis
2022. január 21. 17:06
Cum Deo pro patria et libertate! Istennel a hazáért és a szabadságért! II.Rákóczi Ferenc imádsága: https://jobbraat.blogspot.com/2020/10/ii-rakoczi-ferenc-imaja.html
hátakkor
2022. január 21. 14:10
Tehát a bizonytalanok tábora erősödött és a számuk csökkent elemző úr?
fatman
2022. január 21. 13:37
nem csoda, hisz egy bolond a jelöltjük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!