Kutatás: 5,3 százalék lehet a jövő évi gazdasági növekedés

2021. december 22. 15:07

A Századvég szerint az infláció üteme a következő időszakban lassan mérséklődhet.

2021. december 22. 15:07
null

A magyar gazdaság teljesítménye idén 6,6, jövőre 5,3, míg 2023-ban 4,8 százalékkal bővülhet – tájékoztatta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. legfrissebb előrejelzéséről szerdán az MTI-t. A közleményben kiemelték: az idei növekedés annak ellenére is robusztus, hogy a nemzetközi ellátási láncok szakadozása visszaveti a feldolgozóipar, azon belül is elsősorban a járműgyártás teljesítményét.    

A gazdasági növekedést az előrejelzési időszak elején inkább a belső kereslet húzza majd, míg 2023-ban az ellátási láncok helyreállásával és a beruházások termőre fordulásával már a nettó export hozzájárulása is pozitív lehet – jegyezték meg. A háztartások fogyasztási kiadásainak volumene 2021-ben 3,3, 2022-ben 7,4, 2023-ban pedig 3,7 százalékkal bővülhet. A növekedésben jövőre nagy szerepe lesz a bázishatásnak, miután a tavaszihoz hasonló korlátozó intézkedésekre nem kell számítani. Ezenkívül a magas foglalkoztatásnak, a reálbérek várható érdemi emelkedésének, valamint a jelentős kormányzati transzfereknek (például családok adóvisszatérítése) is jelentős hatása lesz a fogyasztásra – összegezték.    

Felidézték, hogy a kormányzat a költségvetési hiány lefaragása és az építőipar kapacitáskorlátja miatt a beruházások egy részét későbbre halasztotta. Ennek ellenére

a beruházások az intézet szerint idén 8,8, jövőre 6,4, 2023-ban pedig 7,5 százalékkal nőhetnek.    

A nettó export az idei első félévben a növekedésre még pozitív hatást gyakorolt, a harmadik negyedévtől vált ez a hatás negatívvá az erőteljes belső kereslet, illetve a feldolgozóipar nehézségei miatt – emlékeztettek.    

Az infláció csökken, a reálbérek növekedési pályán

A pénzromlás üteme a következő időszakban lassan mérséklődhet; az infláció mértéke a 2021-es 5,1 százalék után 2022-ben várhatóan 5,3 százalékot tesz ki, majd 2023-ban 3,7 százalékra lassulhat. A pénzromlásra a legnagyobb kockázatot az intézet szerint a magas múltbéli infláció beépülése a várakozásokba és a nemzetközi folyamatok alakulása jelenti.    

A reálbérek a korábban vártnál magasabb infláció ellenére is növekedési pályán maradnak, 2022-ben 5,7, 2023-ban pedig 6,7 százalékkal emelkednek – jelezték. A Századvég rámutatott: a jegybank szigorításai a közeljövőben még folytatódhatnak, ám a korábbinál már lassabb ütemben; a reálkamat még 2022-ben is negatív marad.    

Költségvetési politika

A kutatóintézet üdvözölte, hogy a fiskális politika hangnemet váltott, és a Pénzügyminisztérium bejelentése szerint a 2022-re tervezett hiány a költségvetési törvényben eredetileg szereplőnél 1 százalékponttal alacsonyabb, 4,94 százalék lehet. Az alacsonyabb kiadások segítik az egyensúlyi mutatók (infláció, folyó fizetési mérleg, költségvetési egyenleg) javítását - húzták alá.    

A kutatóintézet becslése szerint a költségvetés hiánya 2022-ben a GDP 5,2, míg 2023-ban annak 3,5 százaléka lehet, a GDP-arányos államadósság pedig az idei év végére becsült 79,9 százalékról a következő két év során 75,0 százalékig csökkenhet.

(MTI)

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2021. december 23. 16:50
Az előrejelzés annyit ér, amennyi megvalósul belőle. Nyilvánvaló, hogy most a választási időszakban, egy lazább, megengedőbb gazdasággal, a kormánynak a választók meggyőzése, megnyerése a célja... Ez így rendben is van. Tegye! Nyerje is meg a választást! -ez is rendben lenne... A kérdés, hogy utána mi lesz, mire telik? Ciklikusan a húzd meg, ereszd meg, következne? Három szűk év, hogy a negyedi év újra biztosítsa a hatalmat? Ez mind a jövő kérdése, csak a jövő tárhatja elénk a tényeket! Az előrejelzés hitelét emelheti, de ronthatja is a regnáló kormány jelenlegi és múltbéli teljesítménye, de akár botrányai is befolyásoló tényező lehet... E téren elmondhatjuk, hogy kritikus éveket éltünk túl, görgetve egynémely súlyos gondot, terhelve jó-néhány botránnyal. (-ha megnézzük a botrányokozók hovatartozását, bizony felvetődik a gyanú, hogy a magyarellenes erők, több esetben sikeresen épültek be a Fideszbe, akár botrányokozás céljával-) Mindegy. Túléltünk nehéz éveket, nehéz időszakokat... Persze! Túléltük a zsidó SZDSZ-Gyurcsány ámokfutását is, túléltük a Kádár érát, meg előtte a gyilkos zsidó ÁVH-s korszakot is.., de ez a túlélési projekt nem egy túl biztató... A magyarság is élni szeretne, s ne a túlélés igényével szembenézni! Ez lehet a kormány, a Fidesz feladata! -amennyiben... Amit remélek, és reménykedem benne, azon egyszerű oknál fogva, hogy az ellenzéknek kinevezett maffiaszerű csoportosulás végképp méltatlan a hatalomra, s azonnali tragédiát jelentene a magyarságra!
JoOnny
2021. december 22. 21:57
Ettől még jobbak is lesznek a számok. Már ha jó helsre tesszük az x-et és nem Bod Péter Ákos ül be Varga helyére. Fuuuuuu! A hideg is kiráz ettől a gondolattól!
McFocker
2021. december 22. 16:43
Századvég :D:D:D
files32
2021. december 22. 15:51
A nulláról könnyű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!