Mostanában a cellája és a bíróság között ingázik az alvilág egykori fenegyereke, Portik Tamás

2021. december 27. 15:00

Talán nincs jelenleg olyan egykori bűnöző hazánkban, akit ennyi bűncselekménnyel vádoltak meg az utóbbi időben, mint a telefonfülkék feltörésével kezdő, a vagyonát az olajbizniszben megalapozó majd évekig bujkáló Portik Tamást. Az alvilág egykori kulcsfiguráját már két ügyben elítélték, de ez a szám feltehetően növekedni fog. A volt maffiózó eddig mindent tagadott, de ez nem mentette meg börtöntől.

2021. december 27. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Legközelebb január végén áll újra bíróság elé két eljárásban is Portik Tamás, akinek lassan már megszámolni sem lehet, hány darab, a 90-es években elkövetett életellenes bűncselekmény miatt kellett felelnie az elmúlt időszakban a hatóságok és a bíróság előtt.

A több évtizeddel ezelőtt végrehajtott leszámolások és robbantások ügyeit a 2010-es kormányváltás után vették elő újra és azóta sem értek a végére, pedig sorozatban emeltek vádat a többször az egész országot megrázó maffia-bűncselekményekben. Ezek egyik sajátossága pedig az hogy Portik szinte mindegyikben érintett. Legalább is a hatóságok szerint.

Az 1967-ben született Portik kilátásai nem túl rózsásak, legalább annyira nem, mint gyerekkorában. Az egykor a leginkább keresett bűnöző a róla szóló hírek szerint nevelőintézetben töltötte gyerekéveit, de később a fiatalkorúak börtönét is megjárta. Többen felfedezni vélték a tököli bv-intézetben készült Bebukottak című dokumentumfilmben is, amelyben a készítők ott raboskodó fiatalokat szólaltattak meg.

Mindenesetre ha rendezett családi háttere nem is, sokak visszaemlékezése szerint az esze megvolt a fiatal Portiknak, aki nem bízva semmit a véletlenre, bokszolni is megtanult. 

Mi is az az oljaszőkítés?
A kilencvenes évek elején háztartási felhasználásra szánt fűtőolajat (hto) jóval kevesebb adó terhelte, mint a motorokban való gázolajat, pedig a kétféle olaj kémiai összetétele megegyezett Az importált fűtőolajat piros színezék hozzákeverésével különböztették meg a gázolajtól, ám ezt a műveletet a vámosoknak kellett levégezniük. Itt léptek közbe a bűnözők, akik vesztegetéssel elérték, hogy ne keverjenek színezőanyagot a hto-ba vagy egyszerűen írják a vámpapírra, hogy a tartályban hto van. De akkor se volt baj, ha az olajba már belekerült a piros festék, azt ugyanis megfelelő kémia módszerekkel vissza lehetett „szőkíteni”.

„Karrierjét” piti bűncselekményekkel (így telefonfülkék feltörésével) kezdte, de később portás illetve kidobó lett különböző szórakozóhelyeken, amikor egyszer csak benne találta magát az évtized legnagyobb üzletében, az olajszőkítésben.

Portikot később az Energol Rt. megálmodói vették be maguk közé, alapítója lett az 1994-ben létrejött cégnek,amelynek tulajdonosa között ott volt Ferencsik Attila és a Portik mentoraként emlegetett, 2020-ben elhunyt Drobilich Gábor is, akik akkor már az alvilág jól ismert figurái voltak. Portik ugyan nem értett az olajozáshoz, de stabil tagja volt a csapatnak, rá bízták a cég biztonsági ügyeinek felügyeletét. 

Az üzletből egy ideig dőlt a pénz, de aztán a hatóságok nyomozni kezdtek és lekapcsolták a főkolomposokat. Portik azonban megpattant, így nem került a vádlottak padjára, amelyen tizenkilencen ültek, az említett alapítókon kívül például az a Radnai László, akit aztán a kecskeméti maffiaperben ítéltek el és későbbi vallomásai nagyban hozzájárultak Portik letartóztatásához.

A vád szerint az energolosok 1996-ban és 97-ben összesen tízmillió liter ismeretlen eredetű gázolajat adtak el itthon, amelyek után nem fizették meg az adót. Ezzel a hatóságok számítása szerint csaknem hét milliárd forint kárt okoztak az államnak. 

Portiknak azonban nem kellett magyarázkodnia emiatt a bíróságon, eltűnésével párhuzamosan ugyanakkor a leszámolások is elkezdődtek. Az olajbiznisznek leáldozott, az alvilág csoportjai pedig egymásnak estek. 

Maffiaháború

A hullám egy jordán pénzváltót meggyilkolásával kezdődött, majd Muskovics Gyulával, Portik régi barátjával és bűntársával is végeztek 1995-ben. Ennek hátterében már sokan Portikot sejtették. A közvélemény azonban leginkább 1996 november 1.-én kaptak fel a fejét, amikor Óbudán,

fényes nappal, terepjárója mellett hidegvérrel fejbe lőtték a dúsgazda vállalkozó Prisztás Józsefet.

Az újabb merényletre csak pár napot kellett várni, amikor az ügetőn rálőttek Lakatos Csaba fogathajtóra, Prisztás üzlettársára. Ő azonban a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően túlélte a gyilkossági kísérletet. Lakatos mellett szerencséje volt Totka Pálnak is, aki szintén Portik egyik régi barátja. Ő kilenc lövést kapott, mégis túlélte. Velük ellentétben a prostituáltakat futtató, az alvilágban Cinóber néven ismertté vált és Portikéknak nagy összeggel tartozó Domák Ferenc nem úszta meg, vele lakása előtt végeztek. 

A leszámolási hullám egyre félelmetesebbé vált: 1998 február 11-én a saját kocsijában lőtték szitává a délutáni csúcsforgalomban Fenyő János médiavállalkozót, a VICO-birodalom fejét,

majd júliusban végrehajtják hazánk legsúlyosabb robbantásos merényletét az Aranykéz utcában.

Az autóba rejtett pokolgép felrobbanásának azonban nem csak az olajosokról a rendőrségnek már sokmindent felfedő célpont, Boros Tamás volt az áldozata, hanem három ártatlan civil is.

1999 áprilisában Fenyőhöz hasonlóan saját autójában gyilkolják meg Tahitótfaluban a szintén az alvilág egyik erős emberének számító Seres Zoltánt, majd májusban a Portik fiatalkori bűnöző-társával Gyüre Józseffel is végeznek.

Visszatérés

Hogy Portik a leszámolás-sorozat alatt hol bujkált, nem tudni pontosan egyesek tudni vélik, hogy az Egyesült Államokban is élt, de 2003-ban a rendőrség egyszer csak törölte a körözött személyek sorából.

Mindez pedig lehetőséget adott neki az illegalitásból való kilépésre. Portik a Nap Tv egykori tulajdonosával, Gyárfás Tamással lépett kapcsolatba, segítségét kérve a hazatéréshez. Ők ketten egyébként még 1994-ben ismerkedtek össze, amikor Portik kibérelte Gyárfás egyik budai ingatlanát. 

Portik Tamás vállalkozóként tért vissza, de már nem feltünősködött, a háttérben maradt. Ezzel együtt azonban befolyása, tekintélye és vagyona is megcsappant. Mindez majdnem egy évtizedik zajlott így, mígnem egyszer csak 2012 július közepén, budai villájában a TEK emberei elfogták és előállították.

Azóta gyakorlatilag minden említette esettel kapcsolatba hozták, több gyilkosság kapcsán meggyanúsították, megvádolták és el is ítélték.

A bűncselekmények közül azonban egyet sem ismert el, következetesen tagad mindent.

Először a Prisztás-gyilkosság került terítékre, a vád szerint az egyes ingatlanok miatt kialakult elszámolási vitát Portik végül Prisztás likvidálásával akart lezárni. Prisztást az óbudai Ladik utcába csalták, ahol a biciklin érkező tettes – Portik egyik embere H. István – közvetlen közelről fejbe lőtte a terepjárójába beszállni igyekvő vállalkozót.

Portik első fokon 11 évet kapott, de a Fővárosi Ítélőtábla visszaküldte az ügyet a Fővárosi Törvényszéknek, a megismételt eljárásban pedig végül jogerősen 15 évre emelték büntetését.

Jelentős átalakulás. Portik a Prisztás-per megismételt eljárásában a Fővárosi Törvényszék folyosóján 2019 márciusában (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)
Jelentős átalakulás. Portik a Prisztás-per megismételt eljárásában a Fővárosi Törvényszék folyosóján 2019 márciusában (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Igaz nemrég az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság miatt életfogytiglanra ítélt szlovák Jozef Rohác belekavart az ügybe, mert az említett két esettel ellentétben magára vállalta a Prisztás-gyilkosság elkövetését. Az így indult perújítási eljárásban előbb kiengedték a börtönből, majd visszavitték oda a korábban említett H. Istvánt, miután végül nem látták bizonyítottnak a szlovák bérgyilkos beismerését.

Visszatérve Portikra, számára a következő állomás az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság tárgyalása volt. 2017-ben az elsőért felbujtás miatt 13 évet kapott.

Árulkodó hangfelvételek

A Fenyő-gyilkosságban azonban ekkor még nem ítélték el, ám nemsokára újabb bizonyítékok láttak napvilágot, így újra a vádlottak padjára került, Gyárfás Tamással együtt. De erről majd később.

2019-ben a Lakatos Csaba elleni merényletkísérlet, majd idén a Gyüre-gyilkosság miatt is vádat emeltek ellene felbujtás miatt. De a többi esetet is vizsgálják, a rendőrségen külön csoport foglalkozik Portik ügyeivel.

A már említett Fenyő-ügy felgöngyölítése 2017-ben kapott új lendületet, amikor Gyárfást megpróbálták megzsarolni azokkal a hangfelvételekkel, amelyek az ő és Portik Tamás közötti telefonbeszélgetéseket tartalmazta.

Itt érdemes kitérni arra, hogy

a folyton gyanakvó volt energolos maffiózó rengeteg beszélgetését vette fel titokban élete során,

hogy azokat felhasználhassa, ha szükség van rá.

Ezzel együtt igyekezett befolyásosabb emberekkel is kapcsolatot építeni, akiktől egyben védelmet is remélt. Ilyen volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatója Laborc Sándor, akivel még 2008 ban találkozott többször is egy étteremben. A később nyilvánosságra került felvételek – amelyeket jelen esetben nem Portik rögzített – tanúsága szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. Az anyagból kiderült, hogy Portik tartott attól, hogy a baloldal elveszti a 2010-es választásokat, és ennek elkerülése érdekében felajánlotta szolgálatait.

A Fenyő-gyilkosságban 2019 július végén emeltek vádat. Az ügyészség szerint a két médiavállalkozó Gyárfás és Fenyő hatalmi viszálykodása torkollt utóbbi halálához, amelynek során Gyárfás Portikot bízta meg a rivális eltávolításával. A piszkos munkát pedig ebben az esetben is Rohác végezte el. A 2019 novemberében indult per még mindig tart és

egyelőre megjósolhatatlan, hogy mikor hirdetnek benne első fokú ítéletet.

Az alvilág egykori fenegyereke tehát még feltehetően évekig fog bíróságra járni, ami a jelek szerint meg is viseli. Bár a Prisztás-per első fokú eljárása alatt még lezser elegancia jellemezte, a megismételt eljárásban már szinte nem is lehetett ráismerni: megnövesztett hajjal és szakállal állt a bíróság elé. Bár mostanában újra összeszedettebbnek tűnik, ez még sokat változhat. Ahogy a Lakatos-per egyik tárgyalásán elhangzott, összbüntetése letöltése után jelen állás szerinte 2028 elején szabadulhat a börtönből. Ha addig nem ítélik el másért is.

A nyitóképen: Portik az Aranykéz utcai robbantás tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2016. március 31-én. (fotó:MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
becike4
2021. december 28. 09:31
Azért azt nem tagadta Portik hogy hogy rendszeresen küldött a gülüszemű Rogánnak tízmillókat.A rendőrségen meg valahogy eltűnt az ingatlanmutyi anyagát tartalmató cd.Nem érdekes nyaloncok?
scion
2021. december 28. 09:01
a magyar igazságszolgáltatás bűne, hogy 20 éve elkövetett bűncselekmények ügyében még mindig nem hoztak ítéleteket!
Ronee
2021. december 28. 07:55
Nyakig benne volt az akkori kormány, nem is lehetett volna nélkülük megmozdulni. Még törvénymódosítás is volt a szőkítés/vám miatt...na ez a szép ;)
Rocktoberi
2021. december 27. 20:52
Ha nincs kormányváltás 2010-ben akkor ez a gyilkos most is élné a világát. A baloldali cinkosaitól nem kell félnie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!