Magyarország és Észtország megvétózná az uniós adóreformot

2021. december 06. 16:05

A jelenlegi szabályokat 1997-ben dolgozták ki, és azóta nem igazították az új, 21. századi valósághoz – írja az EU Observer.

2021. december 06. 16:05
null

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint globalizálódott és sokkal jobban kiterjedt a nemzetközi adóverseny az 1990-es évek végéhez képest, amikor a jogalkotók először dolgozták ki a szabályokat. Ezek miatt az uniós országok évente 160 milliárd euró adóbevételtől esnek el – emlékeztet az Euronews cikkében. 

 írja az EU Observer.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden szavaznak az ún. adózási magatartási kódexről

Paolo Gentiloni, az EU gazdasági biztosa azonban a múlt héten azt közölte EP képviselőkkel, hogy Magyarország és Észtország blokkolja az új szabályok elfogadását. „Ha a szavazás nem sikerül, az megmutatja, hogy az egyhangú döntéshozatal nem működik”
– jelentette ki.

Az egyelőre nem derült ki, mi motiválhatta Észtországot és Magyarországot az új szabályrendszer blokkolására.

Korábban ugyanez a két ország ellenezte a globális minimumadóra vonatkozó javaslatot, bár Észtország végül mégis csatlakozott a globális minimális társasági adó kezdeményezéshez. Az OECD azzal indokolta a globális minimális társasági adót, hogy felszámolják a minimális adókulccsal dolgozó adóparadicsomokat és ezáltal a szerintük káros adóversenyt is – írta meg az Euronews.

Fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. december 06. 21:35
Így is kell. Ameddig szarakodnak velünk, minden intézkedési tervüket blokkólni.
Dicsértessék
2021. december 06. 20:28
Természetesen a következtetés: "nem működik az egyhangú döntéshozatal". Nem drága. Csak szarfaszú fasiszták vagytok, akiknek derogál figyelembe venni a keletiek véleményét.
zara
2021. december 06. 20:25
'és ezáltal a szerintük káros adóversenyt is ' minek ide verseny mindenki fizessen jó sok adót...
józan paraszti ész
2021. december 06. 17:46
Azért jó lett volna egy pár szó az adóreformról is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!