Fertő-tavi fejlesztések: zöldebb, mint az osztrák oldalon

2021. december 11. 07:00

Már zajlik az első üteme annak a fejlesztésnek, amely nyugati színvonalat teremt a Fertő tó egyetlen, turisztikai fejlesztésekre kijelölt magyarországi szakaszán. Az ellenzéki sajtó hamar felkapta az ügyet, és hol kettős mércét, hol durva túlzásokat alkalmazva cikkezett a beruházásról. Megvizsgáltuk, mi történik valójában a világörökség részét képező területen.

2021. december 11. 07:00
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Hosszú előkészítő munka után idén januárban indulhatott el a kivitelezése annak a teljes egészében hazai forrásokból finanszírozott turisztikai beruházásnak, aminek célja, hogy a Fertő tó magyar oldalán a helyhez méltó színvonalú szolgáltatások várják a kikapcsolódni vágyókat. A fejlesztési projekt jelenleg az első üteménél tart, ennek keretében valósul meg a régóta szükséges iszapkotrás, valamint a mélyépítő munka, az alapozás. Információink szerint a munkálatok az eredeti ütemterv szerint haladnak, amelyek végén egy hat évtizeddel ezelőtt mesterségesen kialakított, mára teljesen leromlott állapotú, méltatlan környezet nyeri el friss arculatát. 

A mi füvünk zöldebb

A fejlesztés azért is bír nagy jelentőséggel, mert a tó magyar oldalán ez az egyetlen hely, ahol a nyílt víz megközelíthető, azaz alkalmas például a strandolásra. Ha pedig legalább egy ilyen szakasz nálunk maradt,

érdemes megbecsülni és fejleszteni, nem utolsó sorban pedig itthon tartani annak a pénznek legalább egy részét,

amit magyar családok egyelőre minden évben a szomszédban strandolnak el. 

Ezen a ponton pedig el is érkeztünk a beruházást érintő kritikák egyik alapjához. A baloldali sajtóban és a kapcsolódó politikai viták során folyamatosan felemlegetik, hogy a terület védelem alatt áll, mivel az UNESCO kultúrtájként a világörökség részévé nyilvánította. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne például – a tóra is jótékony hatást gyakorló – iszapkotrást kivitelezni, vagy akár pancsolni egyet a vízben. A természetvédelmi szempontból értékes területeket nem is érinti a beruházás. Kettős mércét sejtet az is, hogy míg az egyetlen magyarországi strandfejlesztést kárhoztatják, senki nem emelt szót, amikor az elmúlt években az osztrák oldalon egymás után kilenc strand nyílt meg, noha a világörökségi besorolást a határ két oldalán elterülő partszakaszok közösen nyerték el.

Sőt, ezúttal nem a szomszéd fűje lesz a zöldebb; a fejlesztés után az megújult környezet 75 százaléka lesz zöldterület, ekkora aránnyal pedig egyetlen rivális osztrák strand sem büszkélkedhet. A beruházó minden menthető állapotú fát meghagyott, kizárólag azokat vágta ki, amelyek betegek, esetleg balesetveszélyesek voltak. 

A Fertő Part beruházás középpontjában egyébként is a természet áll. A folyamatos természetvédelmi monitoring mellett zajló fejlesztés kiemelt eleme az ökopark, amely hozzájárulhat majd a fiatalok természettudatos életre neveléshez is, amellett, hogy számos látványos kikapcsolódást hordoz majd a természet kedvelőinek. Lesz itt ugyanis madarász tó, vidramegfigyelő állomás, lagúna, akvárium, séta- és tanösvények.

A 12 hektáros területet megtisztították a mintegy száz tonnányi illegális hulladéktól és egyéb szennyeződésektől, felfrissítik növényzetét.

Ezt a parkot egészíti majd ki a háromszintes ökocentrum, amely látogató- és oktatási központként szolgál majd interaktív kiállítással, többek között kihelyezett tanórák helyszíneként. 

Középpontban a szálloda?

Akik a strandfejlesztés és az épületek ellen ágállnak, gyakran elfelejtik hangoztatni, hogy a hatvanas években iszapfeltöltéssel, mesterségesen létrehozott területen eddig is működött strand és kikötő, volt parkoló és álltak épületek. Most mindezek nem düledező, poros kivitelben maradnak a helyükön, hanem színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak majd, modern infrastruktúrával felszerelve. Szállodaprojektként bemutatni a fejlesztést erős túlzás: valóban felépül egy 95 szobás hotel, de ezen felül kemping, apartmanok, közösségi szálláshelyek, bárki számára hozzáférhető kényelmi- és sportfejlesztések is megvalósulnak. 

Éppen a napokban járt a fejlesztési területen Fa Nándor, nemzetközileg ismert hajós. A kiváló sport- és szakember építi fel a beruházás vízisport központjának úszómólóját. A kialakításra kerülő pontonrendszerű kikötő olyan technológiával épül, ami világszínvonalat jelenít meg. Az új létesítmény nem csak az utánpótlásnevelést lendíti majd fel, de nemzetközi rendezvények megtartására is alkalmas lesz. 

A helyiek értik

Noha ellenzéki megszólalók az ügyben gyakorta a szakmai és társadalmi párbeszéd hiányát emlegetik, úgy tudjuk, ennek éppen az ellenkezője az igaz. A fejlesztéssel megbízott cég munkatársai, a szakmai kivitelezésért felelős szakemberek sorra egyeztettek azokkal a közösségekkel, amelyek már eddig is használták az érintett szakaszt, így elsősorban a horgászokkal és a kikötőt használó vitorlástulajdonosokkal. Sőt, a kikötő fejlesztése éppen a vitorlázók által javasolt szakmai koncepció alapján valósul meg. Informátoraink „álcivilnek” nevezik azt a szerveződést, amely rendszeresen apró tüntetéseket szervez a projekt ellen, gyűléseit pedig pártirodákban tartja.

Úgy tudjuk, létrehozásánál ott bábáskodott egy szocialista önkormányzati képviselőjelölt mellett Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselő is,

tiltakozásaikon pedig osztrák zöldpárti politikusok és az ellenzéki pártok helyben ismert arcai is feltűnnek, ám még velük kiegészülve sem haladta meg a demonstrálók száma soha az ötvenet. Amikor rákérdezünk, mi lehet ez utóbbi jelenség oka, azt a választ kapjuk; a helyi emberek pontosan tudják, milyen állapotban van most a terület és látják a fejlesztések célját. Örülnek, hogy hosszú idő után végre itthon is az osztrák színvonalon élvezhetik a természeti környezet szépségét és a tó vizét. 

Fotók: Fertő Part, Facebook

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2021. december 12. 11:07
Apró sikert értek el a környezetvédők a Fertő-tavi gigaberuházással szemben. A Greenpeace csütörtökön megtámadta a Fertő Part elnevezésű luxusberuházásra kiírt gyorsított közbeszerzést, pénteken a pályázatkiíró vissza is vonta azt.
csulak
2021. december 11. 12:03
a baloldal csak rombolni kepes, epiteni soha, ugyhogy rombolni probalnak barmit , barmi aron!
Ekeke
2021. december 11. 12:03
Itt egy Brüsszelt célzó "magánszemélyi" hazaárulás iskolapéldája :https://atlatszo.hu/kozugy/2021/06/14/europai-unios-eljaras-indult-a-ferto-to-ugyeben/ Nem véletlen hogy a nevét gondosan kisatirozta..
kesztió
2021. december 11. 11:52
Mókuskák, picinykét kevesebb szervilizmussal és több ésszel (vö. kivárás) okosabbak maradtatok volna: visszavonták a Fertő tavi építkezések tenderét. https://444.hu/2021/12/11/visszavontak-a-ferto-tavi-epitkezesek-tenderet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!