Áder János: Nyugalmat, egészséget hozó, békés új évet kívánok minden magyarnak

2021. december 31. 23:52

„Kívánom, hogy az új esztendőre ne csak megmaradjon, de meg is erősödjön bennünk a tenni akarás, hogy ne győzzön le minket a fásultság, a beletörődés” – mondta Áder János köztársasági elnök újévi köszöntőjében.

2021. december 31. 23:52
null

Idézett a közelmúltban elhunyt világhírű magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály egyik írásából: „az életünket élhetjük sakkbábuként, külső erők által irányítva, vagy kezünkbe is vehetjük a gyeplőt. (...) Láthatjuk magunkat folyton áldozatként, de mennyivel más megelégedéssel elmerülni a munkában”. Hangsúlyozta, hogy tavaly is sokan voltak, akik nem hagyták magukat, győzni tudtak a tehetetlenség, a csüggedés felett.

„A valóság olykor átírja a terveket”

Mint mondta, az esztendő kezdetéhez sokaknak hozzátartozik az új évvel induló tiszta lap, a kalendárium: „keressük az ünnepnapokat, rögzítjük a családi eseményeket, a fontos határidőket”. A valóság azonban olykor átírja a terveket – tette hozzá.    Áder János arról is beszélt, hogy az előttünk járó nemzedékek többször átéltek háborús időszakokat, amikor életük nem a maga természetes rendje szerint alakult.

Példaként azt említette, hogy Márai Sándor naplójában leírta, milyen különös élmény volt számára Budapest ostroma idején lapozgatni egy 1945-ös naptárt. A második világháború legsúlyosabb hónapjaiban mindenki elszokott attól, hogy terveket szövögessen, távlatokban gondolkodjon. „Ma valahogy így vagyunk a világjárvánnyal, annak is immáron a második esztendejével” – jelentette ki.

Úgy vélekedett, hogy 2021 sok mindenben hasonlított 2020-hoz, a járvány hullámainak megfelelően jobb és rosszabb időszakok váltották egymást. Az államfő szerint a járvány két esztendeje között az volt az óriási különbség, hogy 2021-ben már rendelkezésre álltak a védekezéshez szükséges eszközök.

Az oltások lehetővé tették, hogy életeket mentsünk”, és kevesebb korlátozással tudjuk átvészelni a járványt

– mondta, és felhívta a figyelmet arra, hogy ma a világ leginkább ünnepelt tudósa Karikó Katalin, az újgenerációs koronavírus-vakcinához szükséges technológia kidolgozója.

Áder János beszédében arra kérte a nézőket, hallgatókat, hogy gondoljanak mindazokra, akiknek „nevét sem tudjuk”, pedig naponta ezerszám adták be az oltásokat, fogták a haldoklók kezét, működtették a szociális intézményeket, „óvták a biztonságunkat, védték határainkat”, földet műveltek, szolgáltatást nyújtottak.

Az újévi naptárban még nem látható, hogy melyik az a hónap, az a hét, az a nap, amikor „végre felszabadulunk a járvány nyomasztó, fenyegető terhe alól”, mindenki türelme, figyelme, kitartása kell ahhoz, hogy ez mielőbb megvalósuljon – szögezte le Áder János, aki beszéde végén ismét Márai Sándort idézte:

az emberrel nemcsak történnek a dolgok. Az ember csinálja is azt, ami történik vele”.

A köztársasági elnök újévi köszöntőjét ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre a siket és nagyothalló nézők számára.

(MTI)

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julianna00119
2022. január 01. 18:36
Sziasztok Barátaim, Puskás Juditnak hívnak Budapestről, Magyarországról Szakmailag sebész orvos vagyok, 52 éves vagyok, kérem figyelmesen olvassa el a valós életem tanúságait, hogyan állítottam vissza egykori szerelmemet két napon belül gyertyák megosztása után. ima, jó szándékom van itt megosztani a jó hírt Tudd, hogy ez az információ segít valakinek, aki most olvassa, meggyógyítani a megtört szívet, és két napon belül helyreállítani az elveszett szerelem kapcsolatát. Lehet, hogy az én tartózkodásom is hasonló, már évek óta házas voltam Áronnal, a múlt hónapban szakított velem, mindent megtettem, hogy újra szeressen, de hiábavaló volt minden, amit tettem, szerettem volna, ha visszajön. mert volt két közös gyerekünk és annyira szeretem, hogy nem bírom nélküle, mindent megkérdeztem tőle, megígértem, de nem volt hajlandó. Elmagyaráztam a problémámat a munkatársamnak, ő a legjobb barátom, és azt tanácsolta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a Drigbinovia Szerelmi varázslattal, ez az egyetlen, ami segíthet, de én az a fajta vagyok, aki soha nem hisz abban, hogy létezik szerelmi varázslat vagy működhet, nem volt más választásom, mint megpróbálni, küldtem egy üzenetet [email protected] Email és whatsapp +12162022709 és viber +12066713285. Drigbinovia azt mondta, hogy segíthet visszaszerezni a férjemet, hogy ne aggódjak, hogy minden rendben lesz három munkanap előtt, gondosan követtem minden utasítását, hogy mit tegyek a házamban egy szerelmi varázslat ima közben. az éjszaka. Drigbinovia sugárzott egy varázslatrészletet a szerelemről, és meglepő módon , A második nap 05:00 körül volt. hogy bocsánatot kérjen tőlem, és azt mondta, hogy haza fog jönni, hogy hiányzik neki a családja, annyira izgatott volt, hogy visszafogadtam. Drigbinovia a legjobb módja annak, hogy megmentse a házasságát, csak meg kell próbálnia?
Gyzoltan
2022. január 01. 14:58
"Áder János: Nyugalmat, egészséget hozó, békés új évet kívánok minden magyarnak" -hát hiába a jókívánság, máris elrontották a bizakodó reményeimet... Országos osztrák példánknál, Bécsben, az imént ért véget a Filharmonikusok szokásos Újévi Koncertje, ami egyáltalán nem volt szokásos... Annak ellenére, hogy próbálkoztak, nem tudták elkerülni a a tömény rasszizmus vádját! Ugyan volt minden a kísérő táncban, már a megjelenésben is, volt gruppén szex-tánc, 1 fiú 3 lány, volt homokos tánc 3 fiú, de, mint liberális demokrata, végtelenül, megbocsáthatatlanul hiányolom, hogy egyetlen karcsú fekete táncos sem volt, eszkimóról, vagy egy indiánról nem is beszélve... A muzsika pedig... Mindenki, aki közelebbről ismer, tudja, hogy zenei analfabéta vagyok, nem is tiltakozom e minősítés ellen, igaznak vélem... Ennek tudatában is, úgy éreztem, hogy Strauss áradó, magával-ragadó csodája, mintegy kiherélésre került, körbemetszették lelketlenül iparos munkává... Csalódtam, hát ez az év is "jól" kezdődik, s már láttam az "ígérvényt", hogy kellemetlenül folytatódik.., de az más tészta...
Kristály
2022. január 01. 14:31
Nagyon tisztelem az Áder Jánost amit nem tudta elfogadni és nézni miden évben egy halotti beszédet tartott a haza felett és az első beszéd meghatározó . Minden évben egy gyász függöny elött álva bevonzva a gyászt a bajt az országba. Az 1000 éves kulturánkból semmi nem látható a korona a jogar az alma mint akiknek nincs történelme csak gyász függöny. 10 éve nem tudom megnézni az Új évi köszöntőt.
nempolitizálok
2022. január 01. 14:05
Ballibsik, Gyurcsány a kolompot Márki nyakába akasztotta, de szeretné áttenni Klára nyakába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!