Az adócsökkentések összege jövőre 1500 milliárd forintot tesz ki

2021. december 31. 07:12

A helyi adórendeletek vagy települési adórendeletek nem tartalmazhatnak adómérték-emelést vagy adókedvezmény-korlátozást a 2020. december 20-án fennálló szabályokhoz képest.

2021. december 31. 07:12
null

A magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentések összege jövőre eléri az 1500 milliárd forintot miután szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, adóvisszatérítés jár a családoknak, valamint csökken a szocho, az ekho és a kiva is – gyűjtötte össze a január 1-jétől változó adójogszabályokat Bákonyi László adójogász.

A szakember az MTI-hez eljuttatott elemzésében felidézte: a 25 év alattiak január 1-jétől az átlagkereset mértékéig nem fizetnek szja-t, továbbá minden gyermekes szülő, aki családi kedvezményre jogosult, február 15-ig adó-visszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből. Év elejétől megszűnik a bérjövedelmek után fizetendő,

1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás

– emelte ki a munkáltatók számára kedvező intézkedések közül. A tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a továbbiakban a szakképzési hozzájárulás helyett a szociális hozzájárulási adóból biztosítanak kedvezményt – tette hozzá.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökken, 13 százalékra, összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével. Szintén 13 százalékra mérséklődik a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke. A kisvállalati adó (kiva) mértéke 10 százalék lesz. Az egyéni vállalkozók számára növekszik az átalányadózás bevételi értékhatára az eddigi 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig; az átalányadózást választó egyéni vállalkozó jövedelme adómentes az éves minimálbér felét meg nem haladó részig. A vállalkozások az otthoni munkavégzés elősegítésére költségtérítést számolhatnak el, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes.

Adómentessé válik ugyanakkor

a vállalkozás által magánszemélyeknek biztosított, kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 wattos teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használata – sorolta azadójogász.

A szakember elemzésében arra is kitért: jövőre is érvényes, hogy a helyi adórendeletek vagy települési adórendeletek nem tartalmazhatnak adómérték-emelést vagy adókedvezmény-korlátozást a 2020. december 20-án fennálló szabályokhoz képest. Érvényben marad a helyi iparűzési adó alacsonyabb, maximum 1 százalékos adómértéke is – ezt azok a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, melyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

(MTI)

(Fotó: Dolgozó a Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári üzemében a cég beruházásáról tartott sajtótájékoztató napján, 2021. december 14-én. A Hydro 32 milliárd forintból épít új, 90 ezer tonnás öntödét Székesfehérváron, amelyhez a kormány 2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A beruházás hetven új munkahelyet hoz létre.MTI/Vasvári Tamás)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 31. 14:53
Orbán: 1500 milliárdos adócsökkentés. Moslékkoalíció: Neeeee!
villogókékfog
2021. december 31. 10:54
Ezt is ellopták.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. december 31. 07:51
Nem igazán értek egyet a visszatérítéssel ebben a formában: jövőre ez a hatalmas pénzkiáramlás tovább fogja gerjeszteni az inflációt, aminek már most is az egyik motorja az utóbbi három év döbbenetes mértékű bérkiáramlása, amihez nem társult vele összevethető többletteljesítmény. Az adóvisszatérítés pozitív politikai hatását el lehetett volna érni úgy is, ha az adott összeget a kedvezményezett családok javára 10-15-20 éves államkötvénybe fektették volna a babakötvényhez hasonló konstrukcióban. Sőt, ezzel még azt a pozitív érzetet is kelthették volna a családokban, hogy "megtakarításuk van a jövőjük biztosítására". Ezzel a politikai cél is elérhető lett volna és nem nőne a hiány. Persze lehetett volna egy kombináció, pl. a negyedét kifizetni most, a többit kötvénybe, stb... Így viszont nőni fog az infláció, amivel olajat öntünk a hazug és gyűlölködő bolsevista propaganda tüzére. Azt fogják harsogni, hogy hiába adott a kormány, az infláció elviszi... Ráadásul a kifizetés által megnövekvő infláció azokat is sújtja majd, akik nem kaptak ilyen visszatérítést, például a nyugdíjasokat, vagy a gyetmekeiket már felnevelt késő középkorúakat. Ezek körében pedig a bolsevista BalFake Nyúz terjeszteni fogja az irigységet, Timea Sabau meg a Proligarcha ordítani fogja, hogy a Zorbán...
Sany Xepi
2021. december 31. 07:45
A baloldal már veri magát a padlóhoz, mert ők eredményesen vezették az országot a fertőbe. Kell nekünk megint újra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!