Parlament: Európa egyik legerősebb állatvédelmi törvénye készült el

2021. november 10. 15:05

A javaslat egyik legfontosabb eleme, hogy az állatkínzás minősítő körülményeként határozza meg az online, élő közvetítést.

2021. november 10. 15:05
null

Az állatvédelemről szóló javaslat vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés szerdán. Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos expozéjában kiemelte: a szakma, a civil szervezetek és a kormány közös munkájaként létrejött törvény mérföldkő a magyar állatvédelemben, amely Európában az egyik legszigorúbb szabályozás.

A törvényjavaslat a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit. Szigorúbb fellépést tesz lehetővé  többek között a mérgezéses esetekkel, a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel, illetve azokkal szemben, akiket korábban már

az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől eltiltottak. 

Az elkobzott állatok védelme érdekében a javaslat egyértelművé teszi, hogy az elkobzás végrehajtásának általános lépéseit, különösen a megsemmisítést állatok esetében nem kell elvégezni. A javaslat továbbá büntethetővé teszi a természetkárosítás előkészítését is, hiszen a méreg vagy csalétek kihelyezése már önmagában veszélyes – érvelt. 

Szigorúbban lépnek fel a szaporítókkal szemben

Értékelése szerint a javaslat egyik legfontosabb eleme, hogy az állatkínzás minősítő körülményeként  határozza meg az online, élő közvetítést. Szintén új elem, hogy az állatviadaloknak nemcsak a szervezői, hanem a résztvevői is szabadságvesztéssel büntethetők. Ugyancsak szigorúbban lépnek fel a szaporítókkal szemben, akiket a javaslat értelmében 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne büntetni.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz vezérszónoka közölte: az előterjesztés a Btk. szigorításáról szól. Kiemelte: a kormány közéleti munkáját a párbeszédre alapozza, mindig megkérdezik az emberek véleményét és fontos döntéseknél figyelembe is veszik. Egyetértési pontokat kerestek és találtak a felelős állattartás és állatvédelem területén - mutatott rá. Közel 263 ezren mondák el véleményüket a témában meghirdetett konzultáció során, ami a társadalomi összefogás súlyát mutatja - jelezte. A válaszokból kirajzolódott az igény az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civilek támogatására. Megfogalmazták azt is, hogy a felelős állattarásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni és a hatóságoktól szigorúbb fellépést várnak. Országos ivartalanítási programra is szükség van - sorolta a kormánypárti képviselő. Kitért arra, hogy Magyarországon mintegy kétmillió kutyát és két és fél millió macskát tartanak, az állatvédelem még soha nem kapott ilyen figyelmet.

Szükség van állatvédelmi rendőrségre

Kálló Gergely, a Jobbik vezérszónoka jelezte: az ellenzék támogatni fogja a javaslatot. Harminc év hiányosságai után ugyanakkor hadd legyenek egy kicsit kritikusak, ezzel a területtel a civileken kívül senki nem foglalkozott. Nemcsak a Btk.-t kellett volna szigorítani, sokkal szélesebb körű javaslatot  kellett volna beadni – jegyezte meg. A jobbikos politikus az előterjesztésből kiemelte és támogatandónak nevezte a szaporítók büntetését. Felvetette, hogy meg kellene szüntetni a kereskedés lehetőségét a hatékonyabb fellépés érdekében. Óriási szükség van állatvédelmi rendőrségre – mondta, és azt javasolta, hogy adjanak hatósági jogköröket egy bizonyos létszám felett az ebrendészetnek. Kitért arra, hogy az

országos ivartalanítási programhoz forrást kell rendelni. 

Sem szilveszterkor, sem máskor pirotechnikai eszközöknek a kertekben, utcákban, panellakásokban nincs helye, ezeket tiltaná, a stadionokban viszont engedné a használatot – fűzte hozzá Kálló Gergely. Az állatviadalok szervezőire, a visszaesőkre még szigorúbb büntetést javasolt, a maradandó testi károsodást, halált okozó csalétkeket, eszközöket is beemelnék az előterjesztésbe.

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka azt mondta, hogy a javaslat alapján súlyosabban büntetnék az állatok mérgezését, szigorúbban lépnének fel a szaporítók ellen, az állatviadalokon való részvételt bűncselekménynek minősítenék. Mérgezéses eseteknél a visszaesőkkel szemben még határozottabban lépnének fel - jelezte, hozzátéve: már a méreg kihelyezését is büntetnék. Lényegesen bővül továbbá az állatkínzás minősített esete is. Cél az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet szigorítása, a felelős állattartás biztosítása – hangsúlyozta a kormánypárti politikus. A KDNP támogatja a javaslatot – jelezte.

(MTI)

(Fotó: Kislány erdélyi kopóval ennek a fajta kutyának a világtalálkozóján, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó programon a Bőszénfához tartozó Ropoly-pusztán 2021. október 16-án. MTI/Varga György)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 11. 09:40
Gondolom a TOTO kutya gazdája, Oroszlánszagú Richárd is megszavazza.
jánosbácsi
2021. november 10. 18:45
Állandóan magukra gondolnak.
Swim Swim
2021. november 10. 17:57
A húsevést remélem nem tiltják be, vagy hoznak olyan törvényeket hogy luxus körülményekben kell tartani az állatokat mert akkor csak a gazdagok ehetik
bunko_jobbos
2021. november 10. 17:10
Borzasztó, hogy a közgondolkodást puhány, cukimuki szinten gondolkodók irányítják. Ez is látszik, hogy nekik akar megfelelni a kormány (ami ebben a kiélezett helyzetben persze természetes). Én is elítélem az állatkínzást, de nagyon gyanús, hogy ezek a törvények is olyanok, mint 40-50 éve a homokosok elnyomása elleniek. Mert valami azt súgja, hogy ez csak a kezdet, ennél jobban fogják szorítani az embert, és a végén persze tilos lesz a húsevés, ez a végső cél. Gyerektelen nők a gondoskodási ösztöneiket a kutyusokon élik ki. Egy normális társadalomban ilyen nem lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!