Felháborító, ahogy Bige László fenyeget – az agrárkamara vezetője a Mandinernek

2021. november 18. 08:43

Győrffy Balázs elmondta: a GVH szerint kartellező Nitrogénművek vezetője fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket.

2021. november 18. 08:43
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„A műtrágyaárak drasztikus emelkedése az egész agráriumot megrengette. Az áremelkedésnek számos összetevője van, leginkább a nitrogéntartalmú műtrágyák előállításához nélkülözhetetlen – a költségek legnagyobb részét adó – földgáz drágulása, amely az előző év ugyanezen időszakához képest több mint tízszeres áron cserél gazdát a tőzsdén. Mindemellett a hazai piacot a műtrágyakartellezés is megingatta, ami több tízezer gazdának és fogyasztók millióinak okozott felbecsülhetetlen károkat” – nyilatkozta a Mandinernek Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Rámutatott: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata megállapította, hogy

a Nitrogénművek és vállalkozáscsoportja éveken át jogsértően, példa nélküli mértékben akadályozta az árversenyt, valamint a konkurenciát.

A Fobres idei rangsora szerint Magyarország 12. leggazdagabb embere, Bige László érdekeltségét 11 milliárdos bírsággal sújtotta a GVH, az üzletember vállalkozáscsoportja ugyanis éveken keresztül jogsértően törekedett a partnerek és a cégcsoport közötti, illetve a viszonteladó partnerei közötti verseny, valamint az import korlátozására. Vagyis kartellezett. A vesztegetési és hűtlen kezelési vádakkal is szembenéző Bige tagad, ezzel párhuzamosan pedig egyre nyíltabban áll ki az ellenzéki pártok, illetve Márki-Zay Péter mellett. A baloldali miniszterelnökjelöltet anyagilag is támogatja.

Győrffy Balázs: Felháborító, hogy Bige László fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába (fotó: MTI)

 

Győrffy szerint a műtrágyák árának emelkedése jelentősen növeli a költségeket, ami a növénytermesztésen túl az állattenyésztésben és az élelmiszeriparban is lecsapódik. Korábban egy gazdálkodónak hektáronként 50-85 ezer forintjába került a műtrágya, jelenleg 205-255 ezerbe. A jelentős áremelkedés miatt sokan nem tudják majd elérni a kívánt termésszintet, ez további élelmiszer-drágulást vetít előre – magyarázta az agrárkamara vezetője.

„Az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőit felháborítja az a magatartás és cinikusság, ahogy a Bige Csoport éveken át nyerészkedés céljából sarokba szorította a magyar gazdálkodókat és saját partnereit. Bízom abban, hogy a hatóságok a jövőben is szigorúan járnak el az ilyen és hasonló törvénysértések, inkorrekt piaci magatartás esetében, valamint határozottan lépnek fel annak megakadályozásáért” – fogalmazott a fideszes képviselő, hozzátéve, felháborító az is, hogy a Nitrogénművek tulajdonosa fenyegetésnek beillő nyilatkozatot tett a gazdák irányába, miszerint idén csak egy napig tervezik kiszolgálni a magyar vevőket, onnantól fogva májusig minden árut külföldre kötnek le.

„Vagyis aki azon a napon nem tud műtrágyát lekötni náluk, az jövő májusig nem is vásárolhat a monopolhelyzetben lévő cégtől. Ennek kapcsán határozottan egyetértek az Agrárminisztériummal, a tárca ugyanis leszögezte: a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni, biztosítani kell a hazai műtrágyaellátás biztonságát” – mondta.

Nyitókép: MTI

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2021. november 18. 20:14
Nincs itt semmi gond, könnyen orvosolható! Javaslom az energiaszolgáltatóknak, hogy a Péti Nitrogénművek részére csak egy napot biztosítson a villamos energia és a földgáz vételezésére. Annyi engedményt adjanak a Bigének, hogy azt az egy napot maga választhatja meg!
ivanoohe
2021. november 18. 19:10
Te fasszopó román szarházi Csinálj magadnak kistesót.
Rocktoberi
2021. november 18. 14:46
Íme egy igazi, baloldali oligarcha. Csak ártani tud a hazájának.
zuriktodor
2021. november 18. 13:16
nem hiszem, hogy ne lehetne mástól venni műtrágyát. a románok is gyártanak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!