Új szabállyal törli el a trükkös árazást a kormány

2021. november 04. 15:55

2022 májusától új szabályok lépnek életbe a trükkös árleszállítások megakadályozása érdekében.

2021. november 04. 15:55
null

Tovább erősíti a kormány a fogyasztói jogokat 2022 májusától, amikor új szabályok lépnek életbe a trükkös árleszállítások megakadályozása érdekében – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás elmondta: a jövőre esedékes változások értelmében árcsökkentést csak úgy lehet majd bejelenteni, ha a korábbi árként olyant szerepeltetnek, ami az akciózást megelőző harminc napban a legalacsonyabb volt.

A rendelkezés véget vet annak a trükközésnek, hogy egy terméket néhány napra drasztikusan feláraznak, majd ebből kínálnak látszólag nagy engedményt.

A kormány célja, hogy a magyar emberek tisztességes, kiszámítható cégektől vásárolhassanak, a becsületes hazai kereskedők pedig ne szenvedjenek hátrányt azok miatt, akik látszólag jobb ajánlatot tesznek, valójában viszont átverik az ügyfeleket – fogalmazott az államtitkár. Felidézte, hogy 2010 óta a kormány több szigorítást is bevezetett a fogyasztóvédelem terén. Példaként említette, hogy a jótállással kapcsolatban új szabályok léptek hatályba idén. Korábban általánosan egy év volt a jótállási időszak,

idéntől azonban a drágább termékekre hosszabb garancia van, 100 ezer forint felett két év, 250 ezer forint felett pedig három év

 – emlékeztetett. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, ha egy termék ára csak pár forinttal van valamelyik határérték alatt, a jótállási időszak akkor is rövidül, ezért érdemes mérlegelni, hogyan éri meg jobban a vásárlás.

Közeleg a karácsony

A közelgő év végi, karácsonyi bevásárlási időszak kapcsán hangsúlyozta: ilyenkor igazán oda kell figyelni arra, hogy mit, milyen feltételek mellett vesznek meg a fogyasztók akár egy hagyományos üzletben, akár egy webshopban. A kereskedőnek az üzletben mindig a vásárló által ténylegesen fizetendő eladási árat kell feltüntetnie.

Ha kétféle árat tüntet fel, az alacsonyabbikon köteles eladni a terméket, még akkor is, ha csak egy elütés miatt került oda a kisebb összeg.

Az akciós áraknál nem elég csak az engedmény százalékos mértékét kiírni, a vásárlónak a teljes eredeti árat is látnia kell – ismertette az államtitkár.

Mi a helyzet a webshopokkal?

A webshopok esetében érdemes ellenőrizni, hogy mi áll a „kapcsolat” menüpont alatt. Külföldi cégek esetében eltérő szabályok lehetnek érvényesek, mint Magyarországon, így célszerű átgondolni, hogy más garanciális feltételek mellett is megéri-e megvenni az adott terméket. Előfordulhat, hogy a hibás termék országhatáron túlra postázása többe kerül a vételárnál – tette hozzá.

Olyan oldalról nem érdemes vásárolni, amelyen nem szerepel cégnév, a megadott elérhetőség csak egy e-mail cím, mert nagy az esély arra, hogy csalásról, átverésről van szó. Az államtitkár jelezte: a fogyasztóvédelem munkatársai összeállítottak egy adatbázist is a jogsértő webáruházakról. A www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu címen elérhető listában azt is

jelzik, ha egy adott cég már teljesítette azokat a feltételeket, amelyeket a korábbi ellenőrzés során nem,

tehát fogyasztóvédelmi szempontból már megfelelően működik.

Kitért arra is: a törékeny műszaki, vagy egyéb cikkek megrendelésekor érdemes utánanézni, hogy a webáruház biztosít-e olyan szállítási módot, amelynél lehetőség van a futár jelenlétében meggyőződni a termék sértetlenségéről.

Az online megrendelt, megvásárolt termék esetében 14 nap van arra, hogy a vevő elálljon a vásárlástól, bizonyos speciális termékcsoportoktól eltekintve. Az elállási jog akkor is megilleti a vásárlót, ha az online rendelt terméket az üzletben vette át, és az sem szabályos, ha a cég az eredeti csomagolás meglétéhez köti a termék visszavételét – hívta fel a figyelmet Schanda Tamás.

(MTI)

Nyitókép: Vásárlók advent negyedik vasárnapján, a koronavírus előtt.
MTI/Máthé Zoltán

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2021. november 04. 19:19
A fidesz már menekül, a Lölö fojton lopik...:)))
Akitlosz
2021. november 04. 18:20
"Korábban általánosan egy év volt a jótállási időszak," Fél év volt korábban. A Római Birodalom idején fél év jótállás volt a rabszolgákra. Azon belül lehetett őket visszavinni a kereskedőnek, ha hibásak voltak.
Akitlosz
2021. november 04. 18:17
A "teljes ár" csak kitalált ár, csak reklámfogás, azon sohasem árusították a terméket. A kereskedőnek semmi nem kerül azt mondania, hogy sokkal nagyobb ár helyett adja annyiért, amennyiért el akarja adni. Olyan, mint az államnál az adókedvezmény. Az állam annyi adót szed be, amennyit akar. Semmibe nem kerül azt mondani, hogy sokkal több adó helyett szed be annyi adót, amennyit akar, csak rendes és "adókedvezményt" ad. Na hasonlóképpen működnek a kereskedők is az árazással. Nyílik egy vadonatúj üzlet, már minden ár "akciós" a nyitáskor. Nyilvánvaló, hogy egy darabot sem adtak el soha "teljes áron", az csak reklámfogás. Szól a zöldséges a segédjének, hogy árazza le a 300 forintos almát. A segéd ráírja az ártáblára, hogy 400 forint és áthúzza. Így működnek a "kedvezmények". A vásárló semmit nem kap értük.
files32
2021. november 04. 16:27
Májusra már ne tervezzenek, holnaptól is be lehet vezetni, mint más nekik fontos egy éjszaka alatt megálmodott törvényt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!