Az Európai Parlament tovább kardoskodik az európai minimálbér mellett

2021. november 11. 19:11

Kósa Ádám, az EMPL fideszes tagja szerint az EP baloldali többsége által megszavazott módosítások messze túlmennek a tervezet eredeti célján: „A szöveg már szinte nem is a minimálbérekről szól, hanem egy szakszervezeti kiáltvánnyá alakult.”

2021. november 11. 19:11
null

Egy éve az Európai Bizottság irányelv-tervezetet dolgozott ki az EU-ban biztosítandó minimálbérekről, melyben javaslatot tesznek arra, hogy a tagállamok a nemzeti sajátosságaik figyelembevételével alakíthassák ki saját minimálbér rendszerüket. Ehhez a tervezethez csütörtökön módosító javaslatokat fűzött az Európai Parlament (EP) Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága (EMPL). Kósa Ádám, az EMPL fideszes tagja szerint az EP baloldali többsége által megszavazott módosítások messze túlmennek a tervezet eredeti célján: „A szöveg már szinte nem is a minimálbérekről szól, hanem egy szakszervezeti kiáltvánnyá alakult.”

Kósa nem ért egyet az EMPL álláspontjával, amely a tagállamok szuverenitását sértve a minimálbér szintjét minden EU-tagállam számára kötelezően írná elő.

„Az eltérő hagyományokat és gazdasági teljesítményt figyelembe kell venni a minimálbér megállapításához” – hangsúlyozta. Kósa emlékeztetett: Magyarországon januártól 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, nő a gyed, a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja. Az elmúlt 28 évben csak a jobboldali kormányok alatt növekedett a minimálbér vásárlóereje: az Eurostat adatai szerint 2010-2021 között a magyar minimálbér-növekedés a negyedik legnagyobb volt az EU-ban, a V4 országok között pedig a legnagyobb. Kósa kiemelte: „Elengedhetetlen, hogy minden magyar család részesüljön a gazdasági növekedésből, és hogy a hazai bérszínvonal növekedése tovább folytatódjon, ez a központi szabályozás esetén ellehetetlenülne”.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Frederick Florin

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. november 13. 14:16
Plusz migránsok...
brekker
2021. november 13. 14:12
Schwab is megmondta, senkinek nem lesz semmije, de mégis elégedett lesz.
brekker
2021. november 13. 14:06
A nyugdíjasok megmentése abból fog állni, hogy megadóztatják a lakásaikat (ingatlanadó), és felajánlják nekik vagy az örököseiknek, hogy nem kell ám ezt kifizetni, hanem át lehet adni a tulajdonjogot lakáskezelő szervezeteknek.
brekker
2021. november 13. 14:02
Egy európai minimálbér nálunk vagy rekordmagas munkanélküliséget, vagy rekordmagas inflációt jelentene (20-30%). Akkor viszont elő lehet jönni a nyugdíjasok megmentésének a programjával. Már csak néhány ciklus, és itt lesz a kánaán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!