A Telex sem talált sok megvalósult Karácsony-ígéretet

2021. október 26. 08:27

A jobboldalisággal nem vádolható lap szerint, fele se valósult meg Karácsony ígéreteinek, ellenben kijelenthető, hogy az előző éra alatt megszokott lendületes fejlődés megállt Budapesten.

2021. október 26. 08:27
null

Két éve lépett hivatalba Karácsony Gergely. A jeles alkalomból a Telex összeszedte, hogy Budapest főpolgármesterének a választási ígéreteiből mennyi valósult meg. Összesen 23 ígéretet számoltak össze, amiből szerintük 14 ígéret beváltatlan maradt.

Amik sikerültek

Minden évben 20 ezer forint fűtési támogatást adni a nyugdíjasoknak és a rászorulóknak: Ez sikerült, bár a 200 milliós keretű Lakásrezsi program annyira érdektelen, hogy bár idén is és jövőre is benne van a költségvetésben, a tavalyi keretet ki sem tudták meríteni, mert nem volt annyi jelentkező család.

Fővárosi szűrőprogram a rákos megbetegedések kiszűrésére: Ez is sikerült, 2 milliárd forintból összesen 31 ezer 770 CT- és 9 ezer 846 MR-vizsgálat vált elérhetővé a főváros lakói számára.

Ingyenes tömegközlekedés a 14 éven aluliak számára: Szintén siker, a döntés megszületett, a fiatalok ingyenesen utazhatnak a BKV járatain.

Ami már nem jött össze

Átláthatóság, avagy feldolgozzák a Tarlós-éra szerződéseit és kivizsgálják a bűncselekményre utaló jeleket: Ebbe bár belekezdett a főváros, de beletört abba Karácsonyék bicskája, hogy legyen is valami. Volt vizsgálat a Biodóm és a 3-as metró ügyében, amikből végül feljelentések is születtek, viszont azokat a rendőrség „visszadobta”. Mondhatni, sok hűhó volt a semmiért az „alkalmatlannak is alkalmatlan” főpolgármestertől.

36 500 forintra csökken az éves bérlet ára: Hát, nem csökkent, bár nem is nőtt, ami pozitív fejlemény, tekintve hogy a főváros eddig húsz busz árát égette el a reklámtenderen.

Budapest legnagyobb zöldövezetének a kialakítása, a Margitszigettől a Római-partig, illetve, minden Budapesten születő gyerek kap egy fát: Zöldövezet nincs, a csemeték pedig nem kaptak csemetét.

Esélyegyenlőségi irodát hoznak létre, mindenki nemek között nem lesz bérkülönbség: Esélyegyenlőségi iroda nincsen, béregyenlőségi adatok sincsenek. 

Új park Észak-Csepelre és a Ferencvárosba: Bár a főváros és a kormány közötti megállapodásba bekerült a két park, viszont még csak az új csepeli közpark tervezése kezdődött meg. Egy szóval, parkok nincsenek, s még egy ideig nem is lesznek sajnos.

Tiborcz-adó: Nem jött össze az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanok megadóztatása.

A budapesti önkormányzati bérlakások arányának emelése a lakásállományon belül 4,5-ről 10 százalékra: Egy százalékkal sem változott, a Fővárosi Lakásügynökségnek egyenlőre csak cselekvési terv koncepciója van.

Lakásügyi ombudsman: Nemes egyszerűséggel; nincs ombudsman.

A lakbér igazítása a jövedelmi helyzethez (önkormányzati lakások esetén): Nem tettek így, bár elvileg ez a majd valamikor talán létrejövő Lakásügynökség feladata lesz.

A Ferihegy zaj- és légszennyezésének a csökkentése: Nincs változás, egyenlőre még csak a környezeti hatástanulmány elkészítését kezdték el.

Egységes parkolási koncepció: Semmi nem történt.

A behajtási díj bevezetése: A telexnél jobban nem lehet a kérdés gyökerét megfogalmazni; „még arról sincs döntés, hogy milyen irányba induljanak el”.

Társadalmi párbeszéd a Lánchíd forgalmi rendjéről: Nem tudni, hogy mi lett az eredménye, de talán mindegy is, hiszen végre legalább elindult a Lánchíd felújítása.

A Főpolgármesteri hivatal épület felújítása, park létrehozása a parkolóból: Egyenlőre csak egy árva közbeszerzést írtak ki a Madách térre néző homlokzat levakolására, a park illetve a teljes felújítás kérdéses.

Az autók kivonása hétvégente a rakpartról, annak hosszú távon való visszaadása a gyalogosoknak és kerékpárosoknak: Az autókat kivonták, el is indult a felújítás, ám úgy tűnik, hogy nem lesz visszaadva a gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Félsiker.

Változás a BKK elektronikusjegy-projektben: A korábbi mobiljegyek megmaradtak, a projekt megrekedt.

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád
Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Összegzés

Kijelenthető, hogy az előző éra alatt megszokott lendületes fejlődés megállt Budapesten. Jelenleg is csak azok a beruházások folynak, amelyeket még a Tarlós vezette városvezetés készített elő. Az előző főpolgármester szerint, Karácsonynak csak egy dolga lett volna: megfelelő ütemben folytatni ezeket. Elmondása szerint sok hónapos csúszással, csökkentett műszaki tartalommal és végül egy időpontban megindult a legtöbb fejlesztés, amelynek következményét minden nap érzik a fővárosi lakók.

 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád  

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2021. október 26. 15:02
Szóval majdnem sikerült szétosztani 200 millió forintot, továbbra is használni a meglévő CT és MR berendezéseket és egy tollvonással megszüntetni a 14 év alattiak jegyvásárli kötelezettségét. Értjük ugye? 14 év alatt ingyenes. Ez nem egy elvégzett munka, hanem egy meglévő szabály eltörlése. Ennyi meló Tarlós Istvánnak egy hétfőtől kedd délelőttig időszak elég lett volna, augusztusban a szabadságok idején. De van egy jó hír is. Geli már nem lesz miniszerelnök, így a kampány helyett akár a várossal is foglalkozhat. Persze nem gondolom, hogy ezek után majd jobb lesz a budapesten, de legalább egy vádponttal több/egy kifogással kevesebb, hogy miért nem történik semmi érdemleges.
antilib
2021. október 26. 14:44
A polgármester- helyettesek számát viszont sikerült megnövelni. Mi ez, ha nem haladás!
Bortom100
2021. október 26. 14:28
Én és párom nyugdíjasok vagyunk , de egy fillér fűtés támogatást sem kaptunk . Eddig a VI. kerületben a Fideszes önkormányzat az idősek világnapja alkalmából minden évben adott 10.000 .-Ft ot idén nem kaptunk még egy köszöntő lapot se. /Momentum Soproni Tamás /
Fekete85
2021. október 26. 14:07
Neki legalább van pár. Orbánon számon se lehet kérni mert mindig mást hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!