A magyar gázellátás a szezon végéig már biztosított

2021. október 18. 10:28

Idehaza tele vannak a tárolók, miközben Nyugaton egyre nagyobb a baj a hírek szerint.

2021. október 18. 10:28
null

Az európai energiaválság ellenére Magyarországon van elég földgáz – szögezi le a hirado.hu. Azt írják, a tárolók töltöttsége bőven 80 százalék felett van, vagyis lesz elég gáz a fűtési szezon végéig. Több nyugat-európai országban azonban nem ez a helyzet, írják. Hangsúlyozták: Brüsszel továbbra is kizárólag a zöld megoldásokat erőlteti és nem is egyeztetett a földgázszállító partnerekkel, Moszkva viszont kész lenne több gázt adni Európának. Az orosz elnök ugyanakkor azt mondta: Európának ezt előbb kérnie kell – hangzott el az M1 Híradójában. „Ez maga a politikailag motivált mellébeszélés és ostobaság, aminek semmi alapja” – reagált Vlagyimir Putyin a héten arra a vádra, hogy Oroszország fegyverként használja a földgázszállítást Európa ellen. Az orosz elnök azt mondta: Moszkva idén 15 százalékkal több gázt szállított Európába, mint amennyit a hosszú távú szerződések előírnak.

Putyin álláspontja

Vlagyimir Putyin hozzátette: a gázárrobanást a villamosenergia-hiány okozta Európában, nem pedig fordítva. Az időjárás ugyanis nem kedvezett idén a szélerőmű farmoknak. Európa mégsem gondoskodott arról, hogy feltöltse gáztározóit. „Közben kevesebb földgáz érkezett Európába a vártnál, például az Egyesült Államokból. Mindez pánikot keltett.

– szögezte le Vlagyimir Putyin. A hirado.hu szerint Brüsszel továbbra is tagadja, hogy felelőssége lenne az elszállt energiaárak miatt. A területért felelős uniós biztos a héten úgy nyilatkozott: vizsgálják, hogy történt-e spekuláció, de szerinte az egyetlen hosszú távú megoldást a zöld, vagyis a nap- és a szélenergia jelenti, írják, amire mielőbb át kellene állnia egész Európának. „Még nincs mindenki számára elegendő a megfizethető zöld energiából, ezért fel kell gyorsítani az átmenetet” – fogalmazott Kadri Simson. A portál hangsúlyozza, hogy Magyarország energiaellátása hosszú távon biztosított. Ez részben az orosz Gazprommal kötött 15 éves megállapodásnak köszönhető. Ráadásul a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel,

az egyik legalacsonyabb áron kapjuk a gázt Európában,

írják.

A gáztárolók töltöttségi szintje 83 százalék

A magyar energiabiztonság másik fontos eleme, hogy a gáztárolók évek óta állami kézben vannak, írják. Ezek töltöttségi szintje most csaknem 83 százalékon van, ami elég a teljes fűtési szezonra. Mindezek teremtik meg a feltételeit a rezsicsökkentési programnak, teszik hozzá.

Ugyanez a helyzet a gázzal. Berlinben a gáz ára duplája a budapestinek és Bécsben pedig a háromszorosa” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök. Elemzők most úgy számolnak, ha a világpiaci árakhoz igazodna a magyar rezsi – ahogy a baloldali kormányok idején –, akkor egy átlagos családnak csaknem 400 ezer forinttal kellene többet fizetnie évente.

Klímavédelmi adó?

A hirado.hu arról tudósít, hogy Brüsszel új, úgynevezett klímavédelmi adót akar bevezetni. Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans az autósokra valamint a lakásokra és családi házakra vetné ki. A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István azt mondta: a baloldal hiába támogatja Brüsszel tervét, a kormány nem fogja hagyni. „Meg fogjuk védeni a rezsicsökkentést és a V4-es országokkal együtt meg fogjuk vétózni az uniós klímaadó tervét, mert úgy gondoljuk, hogy a klímavédelem árát nem az európai és a magyar embereknek, hanem a nagy klímaromboló multicégeknek kell megfizetnie” – húzta alá a kommunikációs igazgató.

Szakértők szerint Brüsszel azért is akar új adót bevezetni, hogy közvetlen bevételhez jusson. „Ennek a javaslatnak, amit júliusban tett az asztalra az Európai Bizottság és az azt vezető Frans Timmermans az elsődleges célja az, hogy Brüsszel központi bevételekhez juthasson. Így finanszírozási szempontból is függetlenedjen a tagállamoktól” – ismertette Hortay Olivér a Századvég Gazdaságkutató energia-és klímapolitikai üzletág-vezetője.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2021. október 18. 12:16
Akkor gáz van! És a napelem program az mvm 'segítségével"???
turáni sólyom
2021. október 18. 12:12
Hol van gond a gázellátással Európában? Ott, ahol idióták vezetik a kormányukat! Élen járnak a nyugati balliberálsok és az általuk támogatott Ukrajnában. A dolgok összefüggnek.... Bár lenne egy szokatlanul hideg tél....! Lehetne korcsolyázni a Balatonon:-)))
neociprióta
2021. október 18. 12:02
Végre valaki már nyilatkozhatna arról, mi az uj gázár megállapitásának módszere, milyen bázisra épül az ár....A szerb testvérek a napokban kapták meg a kedvező árat, 790 dollár per ezer köbméter. A metodika a következő az oroszok szerint....30 százalék az olajbázisra épitett, 70 százalék a piaci spot...LOL
monuskaroly
2021. október 18. 11:42
A moslék, a Nyugat-Európai energiamodellt szeretné meghonosítani nálunk is, mert az olyan ZÖLD, ha nincs áram és gáz!!! Már ha csak ezt nézném sem szavaznék soha rájuk és még számtalan okom van hogy ne tegyem. Qurva anyátokat!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!