A brit-magyar diplomáciai kapcsolat felvételének századik évfordulóját ünnepelték Londonban

2021. szeptember 14. 08:51

A hétfői videóüzenetek után egy nagyszabású ünnepi rendezvényt tartottak.

2021. szeptember 14. 08:51

Hétfőn két videóüzenet érkezett Londonból Magyarországra. Egyikben Kumin Ferenc nagykövet beszélt a két ország közös történelméről, másikban Károly herceg idézte fel a magyarokkal kapcsolatos emlékeit. Hétfő este egy nagyszabású ünnepi rendezvényt tartottak Londonban az Egyesült Királyság és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének századik évfordulója alkalmából.

A londoni magyar nagykövetség által szervezett fogadáson levetítették a fent említett videót Károly hercegtől. A rendezvényen a magyar kormányt Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára képviselte. Az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a két ország kulturális kapcsolatai a diplomáciai viszony száz évvel ezelőtti kezdeténél sokkal régebbre nyúlnak vissza.

„A művészet, a kultúra területén itt vagyunk Nagy-Britanniában, nagyon bízunk abban, hogy gazdasági értelemben Nagy-Britannia erőteljesebben jelen lesz majd Magyarországon” – fogalmazott az államtitkár. Fekete Péter elmondta:

azzal, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, Magyarország nagy partnert vesztett.

„Hiszem azonban, hogy a kulturális élet területén meg tudjuk tartani a kapcsolódási pontokat, és hiszek abban is, hogy a Nagy-Britanniában élő nagyvárosnyi magyar is megtalálja e kulturális kapcsolódási pontokat” – mondta az államtitkár.

Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete az évfordulós rendezvényen az MTI-nek elmondta: a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) szükségszerűen megjelentek olyan akadályok a kereskedelemben, amelyekkel korábban nem kellett számolni, de a két ország közötti kereskedelemben érdekelt magyar vállalatok nagyon gyorsan alkalmazkodni tudtak az új viszonyokhoz, időben elkezdték a felkészülést, így az új szabályok nem okoztak komolyabb sokkot.

Hozzátette: a folyamat jelenleg köztes szakaszban jár, így korai még összegző véleményt alkotni, de a magyar vállalatok „jól vették az első kanyarokat”, és ennek alapján vannak lehetőségek a kereskedelmi kapcsolatok további javítására.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!