Szerintem sok előnye van annak, ha valakinek megvan a saját valutája

2021. augusztus 30. 14:07

Anélkül nagyon nehéz független monetáris politikát folytatni. Interjú.

2021. augusztus 30. 14:07
Radovan Jelasity

„Az euró bevezetéséről mi a véleménye? Ez ma reális kérdés, Magyarország készen áll erre?

Tíz éve vagyok az Ersténél, 53 éves vagyok. Egy valamit be kell ismernem: sokat változtam, és ma már én is nagyon sok témára másképp nézek, mint 5-10 évvel ezelőtt. Nyáron voltam Dubrovnikban, a horvát jegybank tartott ott egy konferenciát, ahol arról beszélgettünk, meddig mehet az, hogy az államok öntik a piacra az állampapírokat, az államadósságok pedig az egekbe emelkedtek, az Európai Központi Bank (EKB) mindent megvásárol, mindenki úszik a pénzben. Senki nem látja, hogy mi lesz a büntetés azért, hogy ha egy ország államadóssága a GDP 60-70 százaléka, vagy épp 100-130 százaléka.

Szerintem sok előnye van annak, ha valakinek megvan a saját valutája, anélkül nagyon nehéz független monetáris politikát folytatni, kamatot emelni, főleg úgy, amikor a szomszédnál még mindig öntik a pénzt és egyre több és több pénzt nyomtatnak.

A magyar után már a csehek is kamatot emeltek, illetve elindultak ezen az úton. Az EKB-ról el sem tudom képzelni, hogy egyáltalán mikor fogja leállítani a kötvényvásárlási programot, nemhogy kamatot emelne. Figyelembe véve azt, hogy mi történik, szerintem az ország sokat nem veszít vele, ha egy picikét vár az euró bevezetésével. És valljuk be őszintén, azért nagyon sok pénzügyi intézmény olyan jól nem járt az euró bevezetésével: nézze meg a kamatokat, a hozamokat és így tovább. Tizenvalahány éve működik a bankprés, és az biztos, hogy ennek nem csak pozitív, hanem negatív oldala is van.

Szóval, ha tükörbe nézek, én is nagyon sok mindenről másképpen gondolkoztam tíz évvel ezelőtt. Mindent lehet sokféleképpen csinálni, és ez az, ami nekem nagyon hiányzik: a nyitottság, az újat megpróbálni és utána azt mondani, hogy jó, ez nem működik, nem pedig élből rávágni, hogy ez csacsiság. Azért amit ma az EKB-nál mondanak, korábban föl sem engedtek volna egy frankfurti gépre, nemhogy bemenjen az ember ilyen ötletekkel hozzájuk. Ilyesmi, hogy kötvényvásárlási program, bankfelügyelet az Európai Központi Bankban, ez mind ördögtől való volt korábban. És mi történik ma? Mára mindez valósággá vált!

Ha már nyitottság, mi a véleménye a fintech cégekről, amelyek hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, mint a kereskedelmi bankok?

Ezeknek a cégeknek fontos szerepe van. Minket is arra kényszerítenek, hogy még gyorsabban, hatékonyabban fejlesszünk. Egy picikét irigykedem is rájuk, mert ott lehet valami újat fölépíteni a semmiből, továbbá őket nagyon kedveli a piac. Részben azért is, mert jelentős mértékben ki tudják használni a különböző előnyeit annak, hogy az ember például itt regisztrál, ott nem fizet ilyen adót, amott pedig bankadót, tranzakciós illetéket nem, így ez ránk nézve nem mindig egy fair verseny. Arról nem is beszélve, hogy a magyar bankszektor értéket jelent az ügyfelek és a kormányzat számára, például amikor 24 óra alatt bevezeti több mint tizenhétezer milliárd forintnyi hitel moratóriumi felfüggesztését. Mi már elég sokszor bizonyítottunk, hogy ha kihívás van, akkor megoldunk egy ilyen problémákat is.”

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2021. szeptember 02. 09:40
Maradjunk annyiban, hogy a kormányt meg az emberek zömét abszolút nem érdekli, hogy te nem jársz jól az árfolyammal. ne sírjon a szád, vagy gyere haza.
geyza1947
2021. szeptember 01. 11:06
Maradjunk annyiban, hogy azok a magyar nyugdijasok akik külföldön élnek, azoknak egy Isten csapása a saját valuta ! Ugyanis ahhoz, hogy letelepedési engedélye, E kártyája lehessen bank számlára van szüksége és arra rendszeres bevételre, vagyis a nyugdiját vagy annak nagy részét arra kell utalnia. Viszont a forint árfolyamát az MNB kicseszettül szar árfolyamon tartja, így a konvertálás során az elmúlt 10 év nyugdij emeléseit elvitte az árfolyam különbözet ! Köszi Orbán !
Intel
2021. augusztus 30. 16:18
Ez a téma is egy a sok közül amelyekben Magyarországnak különvéleménye van. A harmadik út soha nem működik, szél ellenében nem lehet pisálni. A fősodorban kell olyan ügyesen és ravaszul politizálni, hogy sikerüljön elérni a nemzeti célokat. Jelenleg minden magyarra killövési engedély van kiállítva az EU-ban, a baloldaliakra is.
B_kanya
2021. augusztus 30. 15:51
"például amikor 24 óra alatt bevezeti több mint tizenhétezer milliárd forintnyi hitel moratóriumi felfüggesztését. " Tegyem hozzá, abből nem egészen 12 billió forint a háztartások tartozásállománya (és ebből kb. 9-10B a hitel), amiből kb. 2B vissza nem térítendő lesz, amint megérkeznek a gyerekek.... Nominálisan kicsit kevesebb, mint 2010. I negyedév végén...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!