Kovács Zoltán: A vadászati világkiállítás volumenében csak a vizes vébéhez hasonlítható

2021. augusztus 11. 11:07

Az államtikár szerint a kiállítás nem politikai kérdés, hiába próbálja az ellenzék azzá tenni.

2021. augusztus 11. 11:07
null

Az idei „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon Magyarország a 2017-es vizes világbajnokság után újra megmutathatja, hogy mekkora tapasztalata van ilyen nagyszabású események szervezésében; ilyen komplex kiállítást a Hungexpo, Budapest és az ország még nem rendezett – mondta Kovács Zoltán államtitkár, a világkiállítás megrendezéséért felelős kormánybiztos az Origónak. A szerdán közzétett interjúban a kormánybiztos a rendezvényt jó alkalomnak nevezte a rendezvényszervező-ipar újraindulásának támogatására, valamint a konferencia- és a nemzetközi kiállításturizmus újraindítására is. Arra kérdésre, hogy miért került a baloldal célkeresztjébe a vadászati világkiállítás, Kovács Zoltán elmondta, a hangulatkeltés és botránykeresés a baloldal politikai eszköztárának központi eleme. „Nyilván úgy gondolják, hogy a vadászat témaköre kiválóan alkalmas a társadalom megosztására, a hangulatkeltésre, emberek egymás ellen hangolására” – mondta.    

Érthetetlen a vadászkiállítás ellen irányuló düh

Hozzátette, nemcsak azért érthetetlen ez, mert a vadászat ügye nem lehet politikai kérdés, hiszen

a 70 ezer embert soraiban tudó magyar vadásztársadalomban minden politikai meggyőződés képviselői ott vannak,

köztük a baloldal prominensei is, hanem azért is, mert a 21. század elején a vadászat kérdéséhez kapcsolódó szakmai tartalom pont a baloldali aktivisták által előszeretettel kisajátított témák - az ökológiai, fenntarthatósági kérdések – körül összpontosul. Megjegyezte, hogy a támadásokat egyelőre nemcsak a tartalomra, hanem a rendezvény költségeire koncentrálva indították meg, noha az emlegetett összegeknek szerinte semmi köze a valósághoz. A világkiállítás összköltségvetése – négy helyszínen: Budapesten a Hungexpón, Hatvanban, Keszthelyen és Vásárosnaményban, valamint egy többhetes rendezvénysorozat a lovas Európa-bajnoksággal együtt – az eredetileg tervezett 17 milliárd forint körül lesz. A Hungexpo 55 milliárd forintból megvalósuló teljes felújítása abban az értelemben kapcsolódik a világkiállításhoz, hogy a megújuló kiállítótér ad otthont ennek a rendezvénynek, ahogyan a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is és ahogyan a következő években-évtizedekben még sok hasonló méretű és színvonalú rendezvénynek, kiállításnak is – ismertette a részleteket. Ráadásul ennek a beruházásnak a költsége a következő évtizedekben a bérleti díjakból és bevételekből visszajut a magyar költségvetésbe – hangsúlyozta Kovács Zoltán.    

Az interjúban a kormánybiztos szólt arról is, hogy a szeptember 25. és október 14. közötti világkiállítás 20 napja alatt 6 nemzetközi konferenciát rendeznek, a konferenciákon és a kiállításon jelen állás szerint

a világ csaknem 100 országa képviselteti magát,

melyeknek nagyjából fele saját standon mutatja be szakmai tevékenységét, tapasztalatait és hagyományait. A Hungexpo teljes, 75 ezer négyzetméteres területét, azaz mind a 8 kiállítócsarnokot használják, ezek közül 6 pavilonban a kiállítás teljes időtartama alatta látogatható, múzeumszerű formátummal találkozhatnak majd a látogatók. A magyar vadászat és vadászati kultúra ezeréves történetét bemutató kiállítás mellett külön csarnokot szentelnek a Kárpát-medence vizes élőhelyei bemutatásának, a hagyományos vadászati módoknak, lesz több ezer négyzetméteres trófeaszemle és -kiállítás, preparátorbajnokság és önálló kiállítótérben mutatkoznak be a világ országai és vadászattal, vadvédelemmel foglalkozó szervezetei.    

A hazai rendezésű vadászati és vadgazdálkodási konferencia, a nemzetközi konferenciák és a World Conservation Forum kiváló kereteket ad majd a szakmai beszélgetéseken túl a laikusok számára is. A világkiállítás részeként két kereskedelmi kiállítást is rendeznek, szeptember 30. és október 3. között a B és E csarnokokban lesz egy hagyományos vadászati-horgászati kiállítás, a FeHoVa PLUSZ, október 7. és 10. között megrendezik az OMÉK-ot (az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt) is – beszélt a részletekről Kovács Zoltán.

(MTI)

fotó: Hirling Bálint/Origo

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2021. augusztus 12. 10:00
Melyik volt a hamis állitás? Azt tudod, hogy egyházi események zömmel az általa felszentelt helyeken zajlanak. Ha még nem vagy házas, jelentkezz be egy papnál és rájössz, nem is olyan egyszerü saját lakásodba megrendezni azt. Nagyon nyomós indok kell. /mozgáskorlátozás/ Na most ha ezt a monstrum Hungexpót valamely pap felszenteli, az kivonatik más nem egyházi célú felhasználás alól. Nuku vadászati kiállitás! Ennyit a keresztényi tudásodról...!.
lazio154
2021. augusztus 11. 18:50
Ennek az Eucharintikus Kongresszusnak a fő helyszinei a Hősök tere és a Kossuth tér. Egyéb kisebb rendezvények lesznek kiszervezve az eseményekhez illő templomok helyett a Hungexpóra.
Gregorius
2021. augusztus 11. 15:33
Nagyon kiváncsi vagyok arra, hogy hány turista jön külföldről és hányan jönnek vidékről megnézni az eseményt. Normál körülmények között biztos sokan lennének, de most mindenki a vírus "kezében" van, így biztos, hogy kivárnak. Különben vagy 50 éve már volt egy hasonló világkiállítás, akkor azzal a Kádár rendszer próbálta meg egy semleges terület segítségével a megítélését javítani.
Kanmacska
2021. augusztus 11. 14:59
Felhívom a haladó, demokrata, migránspárti, BLM szimpatizáns, humanisták figyelmét arra, hogy az afrikaiak is vadásznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!