Német lap: A magyar nagyvállalkozók sikere nagyban függ Orbán Viktortól

2021. augusztus 31. 10:06

A Handelsblatt Csillag Istvánt, a Medgyessy-kormány volt gazdasági miniszterét idézi, aki szerint „senki sem lehet Orbán fölött, és ő dönti el, ki nyer”.

2021. augusztus 31. 10:06

Magyarországon jelenleg sok nagyvállalkozót az foglalkoztat, ki nyeri az autópálya-hálózat egy részének üzemeltetésére kiírt pályázatot, ő kap ugyanis 35 éven keresztül éves díjat a fenntartásért – számolt be a Handelsblatt a koncesszióról. A Strabag építőipari vállalat is pályázott, és Mészáros Lőrinc neve is felmerült, aki Orbán Viktor gyerekkori barátjaként néhány év alatt hatalmas vagyont halmozott fel.

„2011 óta folyamatosan nőtt a közbeszerzések aránya, amelyek az Orbán köréhez tartozó emberekhez kerültek” – mondta Tóth István János, a Budapesti Korrupciókutató Központ munkatársa, aki az Orbán által kiépített rendszert „kivételezésnek” nevezi. Lánczi András kormánypárti értelmiségi szerint a „hazafias vállalkozói egység” megteremtése erősíti a magyar gazdaság alapjait.

Ezek az üzletemberek azonban nem alkotnak egy állandó csoportot, mivel „senki sem lehet Orbán fölött, és ő dönti el, ki nyer” – mondta Csillag István volt gazdasági miniszter az orbáni körökben uralkodó erkölcsökről. Míg Spéder Zoltán csillaga 2016-ban leáldozott, miután az általa épített takarékszövetkezeti konglomerátum projektjei Orbán Viktor és Matolcsy György útjába kerültek, addig Csányi Sándor, aki teljes mértékben beágyazódott a magyar gazdaságba, „támadhatatlan”. Az üzletemberek az Orbánnal való kapcsolataiknak köszönhetően olyan bevételeket tesznek zsebre, amelyeknek a forrása hazai. Kovács Mátyás János gazdaságtörténész ezt a rendszert egy perpetuum mobile-hez hasonlítja: „a miniszterelnök pénzt és posztokat osztogat, ami megszilárdítja a rendszert”

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2021. augusztus 31. 14:46
Már megint ez az ojjektív, minden felet megszólaltató, az információknak alaposan utánajáró tájékoztatás...
feux follets
2021. augusztus 31. 14:16
„senki sem lehet Orbán fölött....." Megértem, hogy szokatlan érzés és nehéz vele mit kezdeni úgy a galiciai diaszpórának, mit a műveltnyugat propagandistáinak. Valóban régen volt utoljára úgy Europában, hogy egy kétharmados parlamenti támogatottsággal rendelkező miniszerelnök főlött csak a Teremtő és a választópolgárok állnak.
Mykee
2021. augusztus 31. 13:41
Jórészt az EU-s pénzeken sikerült felhizlalni ezt a hozzanemerto úgynevezett nagyvállalkozói réteget. A simicska ügyből okulva nem egyet hanem jópárat. Piaci alapon jórészt működni képtelen nagyvállalkozók az állam csecsén lógva jatszak el minden nap a sikeres üzletembert.
rókabácsi
2021. augusztus 31. 12:48
a német vállalkozok meg bundesz muttitól és majd utodjától! otthon söp9örjtetek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!