Csak a fővárosi turizmus nem állt még helyre

2021. augusztus 12. 07:21

Magyarországon a vendéglátóhelyek bevétele elérte a korona előtti szintet, csak a fővárosban nem, mivel az éttermek java most is zárva van, feltehetőleg a külföldiek hiánya miatt.

2021. augusztus 12. 07:21
null

Júniusban a vendéglátóhelyek forgalma már megközelítette a válság előtti, 2019. júniusi szintet, és a várakozások szerint júliusban és augusztusban is kiemelkedő forgalomra lehet számítani. A kedvező adatok főleg a nyaralóhelyeknek köszönhetők, a fővárosban azonban a belvárosi éttermek zöme most is zárva van, mivel itt a turizmus még nem állt helyre – írta csütörtöki számában a Világgazdaság.

A KSH kimutatása szerint a vendéglátóhelyek júniusi árbevétele csaknem 130 milliárd forint volt, míg 2019 júniusában 133 milliárd forintot tett ki. Az előzetes pénztárforgalmi adatok szerint június 24. és július 23. között a vendéglátás árbevétele már 10,3 százalékkal meghaladta a két évvel ezelőttit.

A piaci szereplők ugyanakkor még mindig borúlátók, főleg a járvány várható negyedik hulláma miatt – mondta a lapnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke. Az elnök szerint a vendéglátók legnagyobb része továbbra is a létfenntartásért küzd, elfogytak a tartalékaik, és attól tartanak, hogy egy esetleges újabb teljes lezárást már nem tudnának túlélni. A szektor helyzetét a munkaerőhiány és az alapanyagok drágulása is nehezíti – tette hozzá.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. augusztus 13. 13:53
Rohadtul elkényelmesedtek. Csak üldögéltek és dőlt a sok külföldi, akiket nem győztek megfejni. Egy évük volt, hogy megpróbálják a hazai idegenforgalomból pótolni a kiesést. Csak persze ülni és várni a mannát az ehhez kevés.,
nempolitizálok
2021. augusztus 12. 11:01
Az angol hányós turistákra szakosodás helyett a vidékre kellett volna szakosodni.
alkaloidablog
2021. augusztus 12. 10:20
Nocsak..
khomeini
2021. augusztus 12. 10:13
Igen, hát a fővárosi luxusszállodák, luxuséttermek valóban nem képesek megélni a hazai keresletből. Ezért is rendkívül bölcs dolog, amikor a főpolgármester a nagy nemzetközi rendezvények lemondásával akarja zsarolni a kormányt. Ld. még: nem lesz atlétikai VB... Meg ezért jó, hogy megfúrta a Momentum az olimpiai pályázatot. A kormány már rég felismerte, amit Fenyőünnep Gergely még nem, hogy külföldi látogatókat kell idehozni. És ha túl akarunk lépni azon a szinten, amit a bulinegyedet összehányó, legénybúcsút tartó részeg angolok jelentenek, akkor minőségi rendezvények kellenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!