Áder: Nem vesztettük el a jövő formálásának képességét

2021. augusztus 20. 15:30

Áder János beszélt pénteken az Országházban a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrendek átadási ünnepségén.

2021. augusztus 20. 15:30
null

A kimagasló teljesítmények mutatták meg, hogy az ember legszebb nemes vállalásai – témájuktól, szakterületüktől függetlenül – a küzdelmes koroknak is értelmet adnak. Hogy a helytállás módjai sokfélék – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Áder János – Selye János kutató 85 évvel ezelőtti megfogalmazását idézve – kiemelte: az életben maradás két lehetséges útja a harc és az alkalmazkodás.    

Harcolni értékeinkért, szabadságunkért, nemzeti hagyományaink megőrzéséért, alkalmazkodni a társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokhoz, harmóniában élni a teremtett világgal” – fejtette ki az államfő. Hozzátette: az elmúlt több mint másfél esztendőben a harc és alkalmazkodás új értelmet kapott az életünkben.    

A köztársasági elnök kitért arra, hogy az ünnepélyes díjátadón a köszönet mellett hálát kell mondani többek között a töretlenül végzett kutatásokért, a felfoghatatlan gyorsasággal kifejlesztett vakcinákért és az azokat beadó kezekért, a karanténkoncertekért, a letölthető színházi előadásokért.    

Áder János azt mondta, rendkívül sokfélék, akik a nemzet megbecsülését jelképező díjakat átveszik,

de abban mindenképpen hasonlítanak egymásra, hogy „elég bátrak, bölcsek, elszántak, erősek és főleg türelmesek ahhoz, hogy újra és újra magot vessenek”.    

Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában nyújtotta át az Országház Kupolatermében.   

A Kossuth- és Széchenyi-díjjal, valamint a magyar érdemrenddel kitüntetettek névsorát a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából már nyilvánosságra hozták, a díjak átadását – tavalyhoz hasonlóan – a koronavírus-járvány miatt halasztották augusztus 20-ra. 

Kossuth Nagydíjban Mécs Károly színművész részesült, Széchenyi Nagydíjat Dávid Katalin művészettörténész kapott, utóbbi elismerését fia vette át. Tizenöt művész kapott Kossuth-díjat, Széchenyi-díjat tizennégyen vehettek át. Gulyás János filmrendező helyett házastársa vette át a Kossuth-díjat, Csiky András színművész egy későbbi időpontban veszi át az elismerést. Karikó Katalin kutatóbiológus Széchenyi-díját lánya vette át. A Magyar Érdemrend különböző fokozataiban ez alkalommal tizenketten részesültek, Visegrády Antal András jogász kitüntetését házastársa vette át.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gina22
2021. augusztus 20. 19:48
Ti fideszesek jobb ha a sz@rt formáljátok, máshoz nincs elég IQ tok szemetek !!!
OberEnnsinnen
2021. augusztus 20. 17:49
II. Erzsébet köszöntötte a magyarokat 2021.08.20. 15:20 "Őfelsége II. Erzsébet királynő üzenete Magyarország köztársasági elnökének, Áder Jánosnak, és a magyar népnek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából: „A nemzeti ünnep alkalmából gratulálok Őexcellenciájának, és egyben jókívánságaimat tolmácsolom Magyarország népének. A nehéz év után remélem, hogy sikeresen leküzdjük a globális egészségügyi kihívásokat és jobb idők elé nézhetünk a jövőben.” Her Majesty The Queen's message to the President of Hungary, János Áder, on the occ.."
Gullwing
2021. augusztus 20. 17:21
Kossuth- és Széchenyi-díjasok megérdemelnének egy teljes cikket ahol mindenkit felsorolnak. Kossuth-díjat kapott: pl. CSEKE PÉTER HARSÁNYI GÁBOR NAGY FERÓ SZARVAS JÓZSEF TÁTRAI TIBOR „TIBUSZ”
JMoflicheque
2021. augusztus 20. 16:14
A múlt formálását is jól művelik néhányan....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!