Áder: A nemzeti ünnepek az összetartozást hirdetik

2021. augusztus 20. 09:46

„Több mint ezer éve a bátorság, a hűség és az alázat visz minket tovább az úton” – jelentette ki a köztársasági elnök.

2021. augusztus 20. 09:46
null

A nemzeti ünnepek évtizedek, évszázadok távlatából is a magyarok összetartozását hirdetik – mondta a köztársasági elnök pénteken, az államalapítás évfordulója alkalmából tartott ünnepi tisztavatáson, az Országház előtti Kossuth téren.

A járvány tanúságai

Áder János hangsúlyozta, az elmúlt több mint másfél esztendő nehézzé tette a közös emlékezést, mivel a járvány idején alig felfogható veszteségek értek sokakat, több mint harmincezer magyar lett a koronavírus-járvány áldozata. „A járványidőszak ostromállapotában, amikor nap mint nap újabb erőpróbákat kellett kiállnunk, amikor hullámtól hullámig küzdve éltünk, fényévnél is távolabbinak tűnt az ünneplés felszabadult öröme” – fejtette ki az államfő.    

Áder János úgy fogalmazott, „ez idő tájt aligha láttuk meg magunkban a dicső múlt folytatóit, sokkal inkább hasonlítottunk a számtalan balsorsban megpróbált őseinkre”. A köztársasági elnök szerint azonban az „elmúlt hónapokban, amikor annyi mindenről le kellett mondanunk,

kiderült, hogy mennyi mindenbe kapaszkodhatunk”.    

„Kiderült, hogy a félelmek, a fájdalmak végső határán, de még azon is túl van valami, ami visszahúz minket az örvény pereméről, (.) hogy vannak erőtartalékaink magunkban és a közösségben” – mondta. Kiemelte, „kiderült, hogy tudunk önzetlenek, segítőkészek, figyelmesek és fegyelmezettek lenni, hogy tudunk türelemmel várni, alkalmazkodni, odafigyelni”.    

A tokiói olimpiáról is beszélt az államfő

Áder János beszédében külön megemlékezett a közelmúltban véget ért tokiói olimpia résztvevőiről is. Elmondta, a magyar olimpikonok örök emléket hagytak a szívekben, évek múltával pedig ugyanúgy jelképpé válnak, mint a győztes csaták, a szabadságért kirobbant forradalmak, amelyek szintén magyarok álmaiból, tetteiből, magyarok harcaiból és győzelmeiből váltak jelképpé.    

Az államfő szerint a járvány arra is rámutatott, „hogy vannak a biztonságunkért éjt nappallá tévő honfitársaink a kórházakban, az idősotthonokban, a mentőautókban és vannak magyar honvédek, akik naponta értünk szolgálnak”.      

Amikor esküt tettek a haza védelmére, arra kérem Önöket, ne csak a távoli hősökben, ma inkább a saját bajtársaikban lássák meg a példaképet – mondta. „Mindazokban,

– tette hozzá. A köztársasági elnök aláhúzta, a járvány idején kiderült, hogy nincs kis feladat, nincs alacsonyabb rangú szolgálat. „Csak parancs van, küzdelem van, helytállás van” – mondta, majd példaként említette, hogy a katonáknak biztosítaniuk kellett a kórházak rendkívüli működését, az oltópontokon irányítani a tanácstalan embereket, ellenőrizni a tilalmak betartását, összességében „óvni-védeni egy láthatatlan ellenséggel harcoló hazát”.    

Áder János arra kérte az újonnan avatott tiszteket, ne feledjék, hogy az „egyenruhájukban, rajta a zászlóval, a címerrel, mindannyian a bátorság, a hűség és az áldozatos szolgálat jelképévé válnak”„Több mint ezer éve ez a bátorság, ez a hűség és ez az alázat visz minket tovább az úton” – jelentette ki a köztársasági elnök. „A járvány feletti győzelemnek is ára volt: megküzdöttünk, megszenvedtünk érte.

A mi nemzedékünknek jutott ez a feladat” 

– emelte ki Áder János. Hangsúlyozta, „nekünk kellett alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, csakúgy, mint elődeinknek oly sokszor az elmúlt ezer évben”„Alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, hogy mi, magyarok – szenvedéllyel élők, szabadságszeretők, hűséggel építők – megmaradjunk itt, Európa szívében, hogy gyógyuló, bizakodó, gyarapodó, erősödő élet legyen itt, a Kárpát-medencében” – fogalmazott az államfő.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2021. augusztus 20. 12:58
A nemzet aláiró autómatája hihi
pesti051
2021. augusztus 20. 12:15
Bennem él némi gyanakvás az ellenzék jóhiszeműségével kapcsolatban a nemzeti egység tekintetében: Gyurcsány: "Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz." Szerintem Gyurcsány lelkületéhez nagyon közel áll Kádár, Apró Antal ötvenhat utáni lelkisége, ha úgy adódik szívesen tágra nyitná a börtönajtókat. Befele irányú közlekedéssel. Ennyit a nemzeti egységről. Vannak, akikkel NEM SZABAD egy gyékényen árulni.
Bell & Sebastian
2021. augusztus 20. 12:11
Elnézést kérek mindenkitől a tárgyi tévedésért, mert Magyarország felajánlását a Boldogságos Szűz Máriának néhai Paskai László bíboros 1998 -ban megismételte / megújította.
amaurote
2021. augusztus 20. 11:51
összetartozást? a fideszesek összetartozását? mert ügyebár aki nem fideszes, az nem magyar...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!