Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Egy kanadai politológus szerint kétfejű sárkányként kell szembeszállni Orbán Viktorral

2021. augusztus 10. 11:18

Catherine Walsh a Cardiffi Egyetem tanára szerint az előválasztás után olyan helyzet állhat elő, mint amikor Tony Blair Gordon Brownnal „kétfejű sárkányként” verte meg a Konzervatív Pártot.

2021. augusztus 10. 11:18
null

„A jólétért az emberek képesek szemet hunyni a morálisan védhetetlen dolgok felett” – állítja a kanadai Catherine Walsh, a politikai kommunikáció kutatója a hvg.hu-nak.

A szakember szerint Orbán Viktor egy furcsa, de jól működő kettősséget alakított ki: „otthon erőt fitogtat, Brüsszelben meg áldozati szerepet játszik, mindezzel összekovácsolja a szavazótáborát, ám lehetőségei végesek.”

Walsh a kétfejű sárkány stratégiát ajánlja a magyar ellenzék figyelmébe.

„A homofóbia a gyermekvédelem, a kínai pénzcunami a gazdasági érdek, a hatalomrablás a növekvő autonómia köntösébe lett bújtatva, és ahogy a felmérések mutatják, az üzenetek meg is tapadtak a célközönségnél. Az orbáni gyakorlat azonban a sajátosságai ellenére sem egyedülálló. Ami most történik Magyarországon, az egy előadás” – magyarázza a baloldali lapnak Walsh.

A jobboldali politikusok szeretnek a középpontban lenni

„Az autoriter vonásokkal bíró, nagylegénykedő politikusok, gyakran jobboldali populisták szeretnek a középpontban lenni, erre bevett sémákat alkalmaznak, kezdve Donald Trumptól Boris Johnsonig. Orbán Viktor egy nem feltétlenül homogén, de a megosztó témákra kapható, a politika iránt nem aktívan érdeklődő közeget szólít meg, leginkább a jólét és a félelem kulcsmotívumaival” – áll a HVG-ben közölt elemzésben,. 

Catherine Walsh, a Cardiffi Egyetem oktatója úgy látja, a kormányfő „valódi gondok helyett csak olyan, maga által generált látszatproblémákat old meg, mint amilyen az »LMBTQI-propaganda« üldözése. A Pegasus-ügy túlharsogása is a kampánnyal arról árulkodik, hogy kínos ügyeket nem tud tisztázni a Fidesz.”

Orbán Viktor számára az, ha akadályokba ütközik Brüsszelben, Norvégiában, csak erősíti globalizmusellenes üzeneteit, összefogja a mögötte álló tömeget

– véli az elemző, aki szerint „Orbánék megtalálták maguknak azt a pozíciót, amelyben rosszfiúként viselkedhetnek, és az erre érkező reakciókat otthon elnyomásként adhatják el.”

Nincs realitása a Hunxitnek

Az elemző szerint annak nincs realitása, hogy Magyarország esetleg kilép az EUból, mer annak „elképzelhetetlen anyagi következményei lennének”. 

A szakértő szerint, bár nyugati szemmel meghökkentő, ahogy Orbán Viktor bebetonozza rendszerét, az nem megdönthetetlen. Az ellenzéknek eleve esélyt jelent, hogy „minél több ideje kormányoz valaki, annál több a fogás rajta”.

A kutató végül megemlíti, hogy a brit konzervatív kormányzás 1980-1997 között arra is példa volt, hogy a szexbotrányok és korrupciós ügyek képesek erodálni egy kormányzást, melyet végül a két korábbi rivális, Tony Blair Gordon Brownnal paktuma döntött meg.

Catherine Walsh elképzelhetőnek tartja ezért, hogyha az előválasztás végén két jelölt hasonló hatalmi tengelyt alakítson ki, így sokkal erősebb ellenpólusát nyújtva Orbán Viktornak, szélesebb körben vonzva be az embereket.

Fotó: Wikipedia

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cirmoscirmi
2021. augusztus 11. 10:18
Működik a nem létező, háttérhatalmi hálózat...
hakos
2021. augusztus 10. 18:43
A hasonlat nem is rossz. Gyurcsányék vastagderkú házi sárkánya és süsü a sárkány (alias Gergő), együtt próbálják porig égetni az országot. A Jakab nevű farkatlan gyík pedig ott rohangál kettejük feneke körül és mohón kapkodja a lepotyogó ürüléket.... :D
kálmi
2021. augusztus 10. 17:05
Mi köze van ennek Magyarországhoz???? Ne már!!!
hegyaljai
2021. augusztus 10. 16:49
Tony Blair Gordon Brownnal összefogott, és nyertek. Két művelt, nemzetközi pénzvilág által elfogadott politikus, aki egyéni választókörzetét megnyerve lett képviselő. Ezzel szemben a magyar kínálatban én csak sárkányokat látok, fejeket nem. Jellemzően a hölgy sem nevezett meg senkit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!