Schanda: A feltétel nélküli alapjövedelem azoktól venne el, akik keményen dolgoznak

2021. május 25. 10:01

A kísérletet a finn kormány is leállította.

2021. május 25. 10:01
null

A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.

A szegénységből való kiemelkedést a munka segíti

„El tudják önök képzelni, hogy mi lenne, ha minden magyar állampolgár havonta feltétel nélkül, mindentől függetlenül rendszeresen pénzt kapna?” – tette fel a kérdést Schanda Tamás a videóban, hozzáfűzve, ráadásul úgy, hogy az alapjövedelem nem lenne semmilyen más követelményhez kötve, például a rászorultsághoz. 

nem dolgozik és nem akar munkát keresni?” – folytatta Schanda Tamás, aki szerint erre a válasz a káosz.  Jelezte, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet sokan az eddigi szociális juttatásaik helyett kapnák, így sok célzott szociális program szűnne meg, ami hátrányos. „Ha bevezetnénk, az állami kiadások jelentősen megemelkednének, ami adóemelésekhez és az ország eladósításához vezetne. Szerintünk a szegénységből való kiemelkedést a munka segíti” – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, a kormány célja, hogy aki akar és tud dolgozni, az találjon magának munkalehetőséget.   

A finnek is belátták, hogy nem működik

Schanda Tamás szerint az „ingyenpénz” bevezetése kedvezőtlenül hatna az ország versenyképességére, és beláthatatlan társadalmi hatásai lennének.  Emlékeztetett, mások már próbálkoztak a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével: a finn kormány kísérletében egy véletlenszerűen kiválasztott csoport minden hónapban megkapta az alapjövedelmet. A kísérlet azonban nem váltotta be a foglalkoztatottság növeléséhez fűzött reményeket, így a finn kormány úgy döntött, hogy nem folytatja tovább.  „Az alapjövedelem tehát igazságtalan, mert

hiszen azok, akik valóban rászorulnak a támogatásra, nem kapnának sokkal több pénzt, mint amennyi a mostani rendszerben is jár nekik” – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem azért is igazságtalan, mert elvesz azoktól, akik keményen dolgoznak és lehetővé teszik, hogy azok kapják, akik nem is akarnak dolgozni.

Kép forrása: Schanda Tamás Facebook-oldala

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2021. május 26. 09:52
Mindeközben a képviselőknek busás alapjövedelme van... De még a fáradságot sem veszik arra, hogy egyáltalán megértsék, hogy mi az alapjövedelem. Lásd még: https://kulturtortenet.blogspot.com/2012/06/alapjovedelem.html
Gèbi
2021. május 25. 16:26
Schanda Tamásnak sikerült mondania egy rakás ostobaságot az alapjövedelemről. Mentségére legyen mondva, hogy nem ő volt az első és az utolsó sem aki hülyeségeket locsogott erről az elképzelésről. Tisztázzuk, a finn kísérlet egy egyszerű segélyezés volt amit elneveztek Alapjövedelemnek, mivel nem vártak el érte cserébe semmit. Nem az az érdekes hogy leállították, hanem az hogy egyáltalán elindították. Adtak a sz.rnak egy pofont és nyugodtan kijelenthetjük, hogy kidobtak egy rakás pénzt a semmire, mivel változás nem történt. Ilyen "alapjövedelmekre" valóban semmi szükség. Visszatérve Schandára, azért beszél hülyeségeket mert az ég egy adta világon semmit nem tud az Alapjövedelemről. Először is szögezzük le hogy nem feltétlenül járna mindenkinek csak alanyi jogon és nem is mindenkinek csak majdnem mindenkinek. A másik fontos dolog, hogy a munkavégzés nem választható opció lenne hanem kötelező jellegű, ha van munka. (vizet meg aszfaltot nem kell gereblyézni munka címszó alatt) Az alapjövedelem bevezetésével minden más egyéb juttatás (gyes, gyed, családi pótlék, segély, nyugdíj stb) megszűnne. Az alapjövedelem összege a fizetésből minden esetben le lenne vonva mivel azt az államtól megkapja az állampolgár. Persze az adózás rendszerét némileg módosítani kellene de az a pénz amiről Schanda locsogott, döntő részben már ma is benne van a rendszerben. A jelen rendszernél mindenképpen igazságosabb lenne ez, de a végső megoldást ez sem hozná el az igazságtalan és brutális vagyoni különbségek felszámolása érdekében. Ahhoz egy Erőforrás Alapú Gazdaságra lenne szükség.
ptrfarkas43
2021. május 25. 16:19
Ki akarja bevezetni, aki megmondta, hogy nincs ingyenebéd?
florin
2021. május 25. 15:03
A fejlett Nyugat ezzel is pofán akarja vágatni magát!? Rendben, de mi már túl vagyunk ezen, ha lehetséges ne kelljen velük tartani az újabb hülyeségben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!