Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sötét időkre, civilizációs krízisekre számít TGM

2021. április 30. 11:42

A filozófus szerint a magyarok jobb politikusokat érdemelnének.

2021. április 30. 11:42
null

Interjút adott a Magyar Hangnak Tamás Gáspár Miklós. A beszélgetésben a filozófus lesújtó képet fest az ország morális, politikai, gazdasági helyzetéről.

Mint kifejti, el kell felejteni a magyar pártokat, azok nincsenek. Jobb- és baloldalon is csak politikai érdekcsoportok vannak, de azoknak semmi közük a valódi politikai pluralizmushoz.

Szerinte valójában a Fidesz sem létezik, Orbán Viktor – mint zavaró elemet – a mozgalmat már rég kikapcsolta, jelenleg

a pártot az államapparátus és az álüzleti »mélyállam« kombinációja jelenti”

Az orbáni „mélyállam” beágyazottsága miatt esélytelen, morálisan pedig elfogadhatatlan lenne, ha a jogállamiság maradékainak  fölfüggesztésével, elszámoltatással akarna jogállamot teremteni az ellenzék. „Békés körülmények között viszont más, mint Orbán-színezetű kormányzás aligha lehetséges” – tette hozzá TGM.

A filozófus szerint a magyar népet jobbfajta embereknek kellene képviselniük, de ehelyett „tömeggyilkos kormány” kontra „halálpárti ellenzék” a két oldal narratívája, ez a választék. A csalódott magyaroknak magukat kellene megszervezniük, amihez nincs sok kedvük, amit érthetőnek, de tragikusnak tart TGM.

Az interjúban szóba került Tamás Gáspár Miklós újonnan megjelent könyve, az Antitézis is. A műről azt mondta, hogy reméli, olvassák kormánypártiak is, és el tudnak tekinteni attól, hogy a szerző szemben áll a rendszerükkel.

A filozófus szerint tágabb térségünkben sincs esély a nagylelkűbb, jóindulatúbb politika kibontakozására, így indokolt a melankólia.

Sötét időkre, összevisszaságra, civilizációs krízisekre számít.

A jövőben mindenki magára lesz utalva, a régmúlt olyan „társadalmi figurációira”, mint az egyházak, a munkásmozgalom nem, márpedig „az a hely, ahol mindenki csak magára számíthat, nem társadalom”.

Nyitókép: Földházi Árpád/TGM

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. május 03. 12:41
"Az interjúban szóba került Tamás Gáspár Miklós újonnan megjelent könyve, az Antitézis is. A műről azt mondta, hogy reméli, olvassák kormánypártiak is, és el tudnak tekinteni attól, hogy a szerző szemben áll a rendszerükkel." Nem a rendszerrel áll szemben, hanem a valósággal. Már a címadás is dekonstrukcionista bűzt áraszt, az eljárás pedig, hogy konstruál magának egy valóságot, aztán jól ellent mond neki pedig inkább a szellemi maszturbáció kategóriája.
geyza1947
2021. május 01. 10:25
Egy dolog biztos, ha Orbán marad még 1-3 cikluson át, akkor Magyarországra sötét jövő vár de az is biztos, hogy ezalatt a magyar nép kb. 5-6 millióra fog csökkeni, mert a többiek kivándorolnak ! Ha viszont mégis megb ukik jövőre, akkor lehet akár még fejlődés is.
barnabibambi
2021. május 01. 07:06
A sötét idők már itt vannak,egy igazi náci párt uralkodik Magyarországon! 27000 halott áldozatuk van eddig és vannak első és másod osztályú kizsigerelt rabszolgák,és vannak kőgazdag pártfunkcik,és Göbbelszek akik a világba kiabálják a propaganda hazugságaikat.Várható volt mert Antal megkezdte az ország tönkretételét a többi meg folytatta! A jelenlegi fidesznyik fasiszták most a népet pusztítják azokat akik náci felfogás szerint felzabálják az ország jövőjét és azokat akik harcolnak küzdenek a gyilkos nácik ellen!
csanaki
2021. április 30. 23:46
Szemét egy kommancs. A 90-es években arra buzdította a vörös söpredéket, hogy rúgják fel azokat az újságos standokat, ahol Demokratát lehet kapni. És amikor Lopcsány idején egy fickó leszúrt egy cigányt valamelyik budai buszon, mindjárt elkezdte a hangos rasszistázást.. amíg ki nem derült, hogy a késelő is cigány volt. Pfuj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!