Steiner Attila: Magyarország már a zöld utat tapossa

2021. április 22. 15:41

Az államtitkár szerint a magyar kormány a közelgő klímavédelmi viták során saját példamutatásával kívánja képviselni a hazai érdekeket.

2021. április 22. 15:41
null

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az EUObservernek írt publicisztikát, melyet a Greendex szemlézett.

Ebben az államtitkár azt írja, a magyar kormány a közelgő klímavédelmi viták során saját példamutatásával, a régió többi országával szoros együttműködésében kívánja képviselni a hazai érdekeket. Steiner Attila azt is jelezte, hogy a magyar kormány eltökélt amellett, hogy minden tagállam tegyen arányos erőfeszítéseket a 2050-re kitűzött ambiciózus célok érdekében, ezzel is jó példával élen járva a többi kontinens országai számára is.

Steiner Attila emlékeztetett: Magyarország az Európai Unióban elsőként foglalta törvénybe az Európai Unió 2019-ben elfogadott célkitűzéseit.

– írja.

Mint fogalmaz, az EU zöldítési irányaival párhuzamosan jó úton halad a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv, valamint a Nemzeti Energia- és Klímaterv céljainak megfelelően korszerűsítésre kerül, valamint megvalósul a paksi atomerőmű kapacitásfenntartása.

Az államtitkár ki is jelölte Magyarország legfontosabb tárgyalásai alapjait:

  • Több más közép-kelet-európai országgal együtt nem támogatja Magyarország az egységes uniós karbonár bevezetését minden ágazatban, mert ez jelentősen megnövelheti a közép-kelet-európai háztartások általános költségeit.
  • Egyéb technológiák mellett a földgáz lényeges elem a biztonságos energiaellátás szavatolásában, és kulcsfontosságú, mint átmeneti megoldás.
  • Ha megemelték a 2030-as klímacél értékét, indokolt lenne a Modernizációs Alap növelése is, mivel a közép-kelet-európai régiónak az éghajlat-semlegesség elérése érdekében a GDP-hez képest magasabb költségekkel kell szembenéznie.

Üzenetében az államtitkár többször is hangsúlyozza: az Európai Unió tagállamai elkötelezettek a régió sajátosságait is figyelembe vevő valódi intézkedések mellett. Eredményeikkel jó példát mutatnak a világszintű versenyben.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frankie Bunn
2021. április 24. 20:51
Akkor lennénk igazán zölddel, ha a mezőgazdaság megújuló lenne!
ökobetyár
2021. április 22. 15:55
Reméljük, az áll.titkár úr nem szenved a szálló portól, mint a hat város. És rákot sem kap.
Gullwing
2021. április 22. 15:49
Az üvegházhatású gázok kibocsátását csak az atomenergia segítségével lehet csökkenteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!