Női zenész vagy? Van egy rossz hírem

2021. április 09. 19:32

Ahhoz, hogy valakit hátrány érjen, elég, ha nőnek születik.

2021. április 09. 19:32
Donáth Anna

„Bár a Facebook épp most vágta meg szinte az összes magyar politikus elérését, egyáltalán nemcsak konkrétan a politika érintett.

Például, ahhoz, hogy valakit hátrány érjen, elég, ha nőnek születik. Ugyanis a digitális platformokon megadva ezt az információt - vagy: az is előfordulhat, hogy ezt nem adjuk meg, de az algoritmusok más adatainkból ezt rakják össze -, már teljesen más világ tárul elénk, mint mondjuk a férfiak elé. És nyilván alapvetően is van különbség - statisztikailag - például a nemek leggyakoribb érdeklődési területe között, ami a digitális világban teljesen máshogy csapódik le, mint egyébként.

Például a Spotifynál. A zenei szolgáltatást nyújtó, 400 millió felhasználót elérő platform több korábbi és egy friss kutatás szerint is egyszerűen hátrasorolja a női előadókat. Női előadóból összességében is kevesebb van, mint férfiból, de nem annyira, amennyire a Spotify hátrasorolja őket: 2021-ben, ha hallgatunk egy számot, utána a következő ajánlott előadó férfi lesz, sőt a következő hét (!) előadó is. Csak minden nyolcadik lesz nő.”

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Irhazika
2021. április 12. 10:21
Ennél csak egy rosszabb van talán,egy szexuálisan aberrált apa leszbikus lányának lenni!
Box Hill
2021. április 11. 19:25
Nagyapád bolsevik rendszere alatt volt egyenlőség: 1959-ben gyerekként kezdtem dolgozni az építőiparban. Akkor a József Attila lakótelep építésénél (Üllői út). Malter Julcsák mindenütt cipelték a kétszarvú fa malteros ládákat, vödrönként, esetleg két vödrönként húzták fel csigán keresztül a maltert az emeletekre. Előtte persze hosszú cserpákokkal ők keverték a maltert. De a keverés leányálom volt a szállításhoz képest. Korábbról: Gyarmati György: A Rákosi-korszak című könyvében a 206-7. oldalon képek vannak a nehéz női munkáról "Rohammunka Sztálinváros építésén 1951. októberében" képfelirattal.
írmag
2021. április 10. 19:00
Cimbalomverőnek túlméretes vagy!
kolozsv
2021. április 10. 18:57
"Női zenész vagy? Van egy rossz hírem Ahhoz, hogy valakit hátrány érjen, elég, ha nőnek születik. " Ja. Mert akkor rámászol, ha kicsit ittas vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!