Üdvözlet Jakartából – Az indonéziai magyar nagykövet az MCC Ambassador Talks-ban

2021. április 26. 13:10

Mi köze a diplomáciának a fűszer-fertőtlenítéshez? Mi az az irradiátor? Mi adtak magyarok az indonéz autópályákhoz? Tudósításunk az MCC Ambassador Talks legújabb beszélgetéséről.

2021. április 26. 13:10
null
Pálfy Dániel Ábel

A dél-kelet-ázsiai régióról az embernek előbb jut eszébe Thaiföld vagy Szingapúr, mint Indonézia, pedig világ negyedik legnépesebb országáról egy meghatározó térségbeli nagyhatalomról beszélünk – kezdte előadását az MCC Ambassador Talks beszélgetéssorozatának első női vendége.

Pach Judit, Indonézia magyar nagykövete szerint, ha Indonézia szóba kerül, a legtöbben legfeljebb Balira, a pálmafákra, és a nyaralásra asszociálnak. Indonézia egyszerűen nincs rajta a „külpolitikai-külgazdasági térképünkön”.

Pach Judit Magyarország indonéziai nagykövete (fotó: MCC)

Pontosabban eddig nem volt, hiszen egyre több magyar ember és magyar cég érdeklődik az ázsiai ország és az indonéz piac lehetőségei iránt. Ez elsősorban a politikai kapcsolataink nagymértékű fejlődésének köszönhető – mondta a nagykövet, aki szerint ezt jól illusztrálja a magas szintű diplomáciai találkozók gyakorisága.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt pár évben két alkalommal is – 2016-ban és 2020-ban – is hivatalos látogatást tett az országban.

A magyar külügyminiszter ezalatt háromszor járt Indonéziában, és összesen kilencszer találkozott az indonéz külügyminiszterrel, aki szintén járt nálunk hivatalos látogatáson csakúgy, mint a közmű-ügyi- és az elnöki kabinetet vezető minisztereik – emelte ki. Pach Judit szerint ez jól mutatja mennyire erősödtek a bilaterális kapcsolatok és nőtt a két ország érdeklődése egymás iránt. A kétoldalú kapcsolatok jelenleg elsősorban a gazdaságra fókuszálnak. 

Joko Widodo indonéz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök Jakartában (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A diplomáciai találkozók unalmasnak tűnhetnek, de ezek indítják el a gazdasági és kulturális együttműködést. Ez pedig rengeteg létrejött gazdasági projektben tükröződik – hangsúlyozta. Példaként említette, hogy 2015-ben elkezdődött a Fővárosi Vízművek projektje, amelyben egy kötött segély-hitelprogram keretében 36,5 millió dollár értékben 36 városban építettek víztisztító berendezéseket. A Fővárosi Vízművek és alvállalkozói pedig azóta is jelen vannak Indonéziában és kisebb projekteken dolgoznak.

Megtudtuk azt is, hogy Európában kizárólag irradiált fűszerek kaphatóak. Gondolta volna, hogy a fahéjat, amit – az olasz gasztronómia és bécsi kávéházi kultúra keveredéséből született rossz szokás szerint – a cappuccinojára szórnak, gamma-besugárzással fertőtlenítik?

Ezt egy úgynevezett Irradiátor nevű létesítménnyel végzik. De ilyen módon semmisítik meg az egyébként nehezen fertőtleníthető gyümölcsökön, egyéb fűszereken és az orvosi eszközökön esetlegesen jelen lévő kórokozókat, gombákat. Mi köze ennek Indonézia és Magyarország kapcsolatához? Mindössze annyi, hogy

Indonézia óriási mennyiségben exportálja ezeket a termékeket, ezért fontos számára a fertőtlenítés.

A nagykövet elmondta, hogy az első irradiátor Indonéziában magyar technológiának köszönhetően jött létre, és három további ilyen létesítmény létrehozását tervezik az ázsiai ország kikötőiben. Emellett az egyik helyi egyetemmel közösen indult projektet keretében az irradiátorok további felhasználási lehetőségeinek kutatásába kezdtek.

Vásárlók nézelődnek az indonéziai Banda Aceh piacán (fotó: MTI/EPA/Hotli Simanjuntak)

Pach Judit egy másik hatalmas projektről is beszámolt, amelyben 218 millió dollár értékben 15 darab GE gázturbinát szállítottak Magyarországról Indonéziába, jelentősen hozzájárulva ezzel az ország villamosenergia-szektorának fejlődéséhez. Emellett a kis- és középvállalkozások és a startupok világában is egyre több és több magyar-indonéz együttműködésre akad példa – mondja a nagykövet. Több kisebb magyar tech-cég,

fiatal vállalkozók, startupperek egyre inkább keresik az indonéz cégekkel a kapcsolatot.

Ezt támogatandó hozták létre a HunIndo Tech-et. Ez egy üzleti fórum, ami segít összekötni az indonéz cégeket és a magyar technológiai vállalkozásokat. Erre jó példa az ottani éghajlaton gyorsan növő és kidőlésükkel komoly problémákat okozó fák egészségének felmérésére szolgáló technológiát fejlesztő magyar cég sikere.

A magyar-indonéz kapcsolatok fejlesztésének legnagyobb eredménye pedig magyar fejlesztésű elektronikus útdíjrendszer bevezetése Indonéziában. Ez a több mint 345 millió dollár értékben megvalósuló üzlet, az első teljes mértékben magyar technológia-export.

Ez azt jelenti, hogy

Indonézia összes fizetős útján és autópályáján ezt a magyar útdíjrendszert fogják alkalmazni.

Ennek megvalósításában pedig sok magyar cég fog majd részt venni. Az projekt megvalósulásának jelentőségét jól érzékelteti, hogy a magyar félnek egy, az orosz elnök érdekköreihez kapcsolódó orosz konzorciummal versenyezve sikerült azt elnyernie.

De Indonéziából is érkeznek beruházások hazánkba. Az Indonesia Telkom, befektetett a magyar Cellum Global Zrt.-be, a részvények 34 százalékát vették meg, és több projektben is együttműködnek.

Szijjártó Péter külügyminiszter és Retno Marsudi indonéz külügyminiszter Jakartában (fotó: MTI/Külgazdasági- és Külügyminisztérium)

A kulturális kapcsolatok fejlődéséről beszélve a nagykövet elmondta, hogy a Magyarországra utazó indonéz turisták száma egy év alatt megháromszorozódott.

Megemlítette az indonéz hallgatók számára indított Stipendium Hungaricum oktatási ösztöndíjprogramot, amely példátlanul sikeresen működik.

A program 2016-ban 50 fővel indult, 2020-ban az óriási túljelentkezés miatt százra emelték az elnyerhető ösztöndíjak számát. Az ottani hallgatók érdeklődésének mértékét jelzi, hogy idén csak a sikeresen pályázó diákok 1259-en voltak.

Indonézia pedig a Darmasiswa ösztöndíjprogramban fogadja a magyar tanulókat. Az ezekben az oktatási együttműködésekben részt vevő diákok pedig egyre többen integrálódnak az üzleti-politikai életbe, és aktív részesei a két ország bilaterális kapcsolatainak.

Borítókép: Jakarta, MTI/EPA/Adi Weda

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afterall33
2021. április 26. 14:45
Lassan már föld körüli pályára kell fellőni a lopott holmit. Ettől fejlődik a magyar űrkutatás.
Kiiisteleeeki
2021. április 26. 14:17
A helyesírásra ügyelhetne, tisztelt Pálfy Dániel Ábel. Lassan kezdi az ember azt gondolni, hogy a mondatszerkesztési és helyesírási hibák ma már kötelezőek a netes sajtóban.
nick89
2021. április 26. 13:53
@nick89 Azóta szerencsére ott sem és itt sem az a kormány van. Valami frissebbet húzzál elő, mint 2006. Tessék: 2008, 2009, 2010, 2011........2021. Ugyanaz a tolvaj, kutyaütő banda, csak most narancsban.
nick89
2021. április 26. 13:23
At indonézek gyakorlottan fektetik be a lopott pénzeket. https://index.hu/gazdasag/magyar/ho060909/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!