Publicus: A kínai vakcina egyre népszerűbb

2021. március 05. 11:56

Egyre javul a lakosság oltási hajlandósága, az ellenzéki szavazók azonban kevésbé oltáspártiak, mint a kormánypártiak.

2021. március 05. 11:56

Míg tavaly novemberben még csak a lakosság 38 százaléka kérte volna az oltást, január végén 59 százalék, a múlt héten pedig már 64 százalék jelezte, hogy elfogadná – ezt mutatja a Publicus Intézet a Népszava kérésére készített reprezentatív felmérése.

A Népszava közölte: a pártkötődések változatlanul meghatározók, a kormánypárti válaszadók háromnegyede, az ellenzéki tábor 62 százaléka oltáspárti, ami többek között következménye lehet az ellenzéki pártok oltásellenes propagandájának. A községekben élőknek mindössze 48 százaléka iratkozott fel az oltást kérők listájára, és csak négy százalékponttal magasabb azok aránya, akik ugyan nem regisztráltak, de szeretnék beoltatni magukat. A Budapesten élők ezzel szemben 81 százalékban oltáspártiak.

A portál azt írja, hogy egy hónap alatt csökkent a nyugati oltóanyagok elfogadása. Most a megkérdezettek 81 százaléka adatná be a Pfizer vakcináját, januárban még 91 százalék volt az arány, és 77 százalékról majdnem 70-re csökkent a Moderna oltóanyagát választók aránya is. Ugyanakkor a januárinál sokkal többen fogadnák el az orosz és a kínai vakcinát. A Sinopharm oltást például a kormánypárti szavazók 67 százaléka engedné beadni, ami egy hónap alatt 17 százalékpontos emelkedést jelent. Januárban az ellenzékhez köthető válaszadóknak mindössze 8 százaléka választotta volna a kínai oltást, most 15 százalék és nagy a bizonytalanok tábora.

Kiderült, hogy hasonlóan alakult az orosz oltóanyag megítélése is: a kormánypártiak 70 százalékban, az ellenzékiek 24 százalékban fogadnák el. Mindkét keleti oltóanyaggal szemben a Jobbik tábora a legelutasítóbb.

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. március 05. 16:40
pulai et ön körhintázik
formaegy
2021. március 05. 15:53
"az ellenzéki szavazók azonban kevésbé oltáspártiak, mint a kormánypártiak." Egy cseppet sem a ballibes politikai kurváknak köszönhető, ugye??? Majd ezeknek lesz a legnagyobb pofájuk amiért nem lesz nyitás! No meg ezek kurjongatnak a leghangosabban a fertőzés növekedése miatt! Mocskos aljas egy csőcselék! Még hogy nem a járványnak szurkolnak! Majd menjenek a büdös alkoholista vezííííííííírükhöz rikácsolni, köszönjék meg az aljas hazug mocskos hazugságait, mélyen benyalhatnak neki ha a zárás elhúzódik!
civis72
2021. március 05. 15:36
a bolgár gólem inkább bevállalta a koronát :))))
csanaki
2021. március 05. 15:34
Ekkora eszetlenséget csak a mi drágalátos ellenzékünk tud elkövetni, de sebaj: Ugyan az ellenzéki tábor 62%-a is oltáspárti, de ezek dafke hergelnek az oltás ellen. Biztos "fel" akarják hizlalni a táborukat a mostani 38-ára. És még az is kiderült, hogy a Rabbik-tábor a legsötétebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!