Addig nem alakul ki nyájimmunitás, amíg nem lesz nagyobb az oltási hajlandóság

2021. március 26. 10:05

A koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák egyike sem szavatol jelenleg 100 százalékos sterilitási védelmet, de lényegesen csökkentik a koronavírus terjedését.

2021. március 26. 10:05
null

Nem alakulhat ki nyájimmunitás olyan országban, ahol a lakosság nagy része vonakodik beoltatni magát, és amíg a 16 év alatti fiatalok egyelőre még nem kaphatnak vakcinát, írja az Euronews.

A nyájimmunitás az a jelenség, amikor a népesség magas hányada elér egy bizonyos betegséggel szembeni „sterilizáló” védettséget. Az immunisok saját képességükkel oltalmazzák a közösség sérülékenyebb tagjait. Sterilizáló védettségben a kórokozó nem fertőz, nem okoz betegséget és nem terjed immunis egyén révén.

A koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák egyike sem szavatol jelenleg 100 százalékos sterilitási védelmet, de lényegesen csökkentik a koronavírus terjedését. Az eddig végzett kutatások a következőket igazolják, hogy a beoltott, fertőzött vírusterhelése lényegesen alacsonyabb a be nem oltott, fertőzött személyek vírusterhelésénél, a vírus terjedése és a fertőzés súlyossága közvetlenül összefügg az egyén vírusterhelésével, a beoltott egyén immunválasza idővel erősödik a második dózis beadása után.

Azaz minél több ember kap oltást, és minél több idő telik el a második oltás beadása után, annál inkább csökken a beoltottak vírusterhelése. Ezzel a közösséget is óvják, hisz minden egyes beoltott személy növeli a közösség védelmét, beleértve azokat is, akiket nem oltanak be. A Covid-19 fertőzés esetében népesség legalább 70, de inkább 90 százalékát kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez. A nyájimmunitás kialakulását két tényező befolyásolja: ha a vírus mutálódása semlegesíti a vakcina vagy fertőzés kiváltotta immunitást, ha a vakcina vagy fertőzés kiváltotta immunitás nem eléggé hatásos a sterilizáló immunitás kiváltásához.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2021. március 26. 15:58
Addig nem alakul ki nyájimmunitás, amíg nem lesz nagyobb az oltási hajlandóság én inkább Amíg nem lesz nagyobb az oltási hajlandóság, addig nem alakul ki nyájimmunitás,
gonterl
2021. március 26. 15:28
Nem az oltástól vonakodók akadályozzák a nyájimmunitás kialakulását, hanem a vakcina hiány. Az oltásra várók ellenőrizhetik sorrendjüket és megsaccolhatják, hogy rájuk mikor kerül sor.
illiberator
2021. március 26. 14:27
A mostani sokkoló adatok serentőlegnak hatnak az oltakozási kedvre.
Nemaztmondták Feri!
2021. március 26. 12:56
Nyáj már van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!