Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Továbbra is nulla százalékos béremelést kínál a főváros a BKV dolgozóinak, sztrájk jöhet

2021. március 24. 08:25

A főváros kormányzati elvonásokra hivatkozik és a kormánytól vár kompenzációt.

2021. március 24. 08:25
null

A fővárosnak nincs pénze a bérfejlesztésre, a munkavállalók viszont 6 százalékos emelésért küzdenek – írja a Népszava. A BKV Zrt. szakszervezetei kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek még a múlt hét pénteken. A vita tárgya, hogy a dolgozói képviselet 6 százalékos bérfejlesztést és 10 százalékos cafeteriaemelést kér a fővárostól. Az érdekképviseletek ugyanakkor már korábban megalakították a bérszövetséget, hogy egységesen tiltakozzanak a 0 százalékos béremelési ajánlat ellen, amit a főváros tett – mondta a Népszavának Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Kiss Ambrus szerint felelőtlenség lenne béremelést ígérni

Azt írják, a megegyezésre hét nap áll rendelkezésre, a városvezetés az utolsó napra, – a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülése utánra – csütörtökre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit. Karácsony Gergely főpolgármester kabinetét Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviseli majd.

A Népszava szerint nem véletlen az időzítés, a főváros hónapok óta többször is jelezte, hogy a járvány, de leginkább a kormányzati elvonások súlyos pénzügyi helyzetbe sodorták a fővárosi önkormányzatot. Kiss szerint felelőtlenség lenne béremelést ígérni, a főváros nem tud elmozdulni a 0 százalékos ajánlatról.

Ugyanakkor azt is hozzétette, megértik a szakszervezeteket,

mert nem várható el, hogy munkavállalók zokszó nélkül elfogadják a reálbércsökkentést. Nem lenne meglepve, ha ezek után a dolgozók a sztrájk mellett döntenének.

Naszályi Gábor, a BKV buszvezetőit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondta a lapnak, hogy kész forgatókönyvük van a sztrájkra és az elégséges szolgáltatásra. Kordás László szerint akkor van esély a megegyezésre, ha a főváros megkapja a kért kompenzációt a kormánytól, viszont nem tartja valószínűnek, hogy ez péntekig bekövetkezzen, írják.

Fotó: MTI

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. március 27. 04:54
Karácsony mindenáron kormányt akar buktatni, ezt a Fidesz képviselői egyértelműen látják. Csak a választópolgárokon múlik,hogy kinek hisznek.A kormánynak kétségtelenül igaza van. Ha a főváros ötször annyit kapna,Karácsony akkor is azt bizonygatná,hogy a kormány ki akarja véreztetni az önkormányzatot. Sajnos a Bp-i szavazópolgárok tekintélyes részét sikerült megtéveszteni, Így kerülhetett egy nulla százalékos párt képviselője a fő polgármesteri székbe. Ha Tarlós vezetné a testületet,Budapest már tÍz évvel előrébb lenne.
pitypang1125
2021. március 24. 13:25
Legyen sztrájk. Nem tudják a kormányra ráverni. Ha pediglen megpróbálják, aBKV - állami kezelésbe kell venni, és annak működtetésének keretösszegét meg kell vonni a fővárosi önkormányzattól. Vagy működtetik a tömegközlekedést tisztességesen, vagy mondjanak le róla. Ezt az ajánlatot nyújtanám be kamu geriéknek.
DFK
2021. március 24. 12:32
Ebben a helyzetben lehet sztrájkolni?
lemez
2021. március 24. 11:24
45 millio ft új mobilokra,lapropokra.A bkv-nak nem jut 17 millo új ruhákra.Éljen a miniszter úr heregeri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!