Jelentősen nőttek az önkormányzati adóbevételek 2018-2019-ben

2021. március 23. 11:29

Az infláció mértékét jelentősen meghaladva, 8-9 százalékkal nőttek az önkormányzatok helyi adóbevételei a koronavírus-járványt megelőzően 2018-2019-ben.

2021. március 23. 11:29

A helyi iparűzési adóból származó bevétel pedig még ennél is nagyobb mértékben, több mint 10 százalékkal emelkedett – közölte elemzése alapján az Állami Számvevőszék kedden a honlapján.

A közleményben ismertetett elemzés szerint a helyi adóztatás fontos szerepet tölt be az önkormányzatok gazdálkodásában. Az önkormányzatoknak a helyi adók bevezetése lehetőség, amelyről a törvény keretein belül szuverén módon dönthetnek, a helyi adók bevezetésekor azonban meg kell felelni a helyi sajátosságoknak, az önkormányzat gazdálkodási követelményeinek és az adóalanyokat érintően az adóalanyok teherviselő képességének.

A helyi adóztatásnak tehát nem lehet célja a jogszabály alapján beszedhető adóbevételek maximalizálása,

és a helyi adók nem jelenthetnek túl nagy terhet a lakosságnak – írták. A helyi adók alkalmazásának lehetőségével a települési önkormányzatok több mint 99 százaléka élt 2019-ben, az azokból származó bevételek az önkormányzatok költségvetési bevételeinek mintegy harmadát tették ki – állapították meg. Ismertették: szinte minden önkormányzat kivetette a helyi iparűzési adót, a nagyobb önkormányzatok jellemzően a vagyoni típusú adókat – építményadó, telekadó -, a kisebb önkormányzatok pedig a magánszemély kommunális adóját vezették be. Emellett a turisztikailag jelentősebb településeken, kerületekben jellemzően idegenforgalmi adót kellett fizetni. A vagyoni típusú adók esetében az önkormányzatok nem alkalmazták a törvény alapján kivethető adómaximumot, és az iparűzési adó esetében is csak az önkormányzatok fele szabta meg a törvényben rögzített felső adómértéket – tették hozzá.

Az elemzésben kitértek arra is, hogy a koronavírus-járvány hatással van a helyi önkormányzatok adóbevételeire. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként több, az önkormányzatok adóbevételét érintő jogszabály is módosult, amelyek elsősorban az adófizetők védelmét és a vállalkozások fennmaradását célozták, hiszen hosszú távon minden érintettnek az az érdeke, hogy a vállalkozások fennmaradjanak és a lakosság fizetőképessége biztosított legyen – olvasható a számvevőszék közleményében.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JohnDoe1984
2021. március 23. 12:28
"A gazdaságvédelmi akcióterv részeként több, az önkormányzatok adóbevételét érintő jogszabály is módosult, amelyek elsősorban az adófizetők védelmét és a vállalkozások fennmaradását célozták, hiszen hosszú távon minden érintettnek az az érdeke, hogy a vállalkozások fennmaradjanak és a lakosság fizetőképessége biztosított legyen – olvasható a számvevőszék közleményében." ÁSZ közleménye nagyon hasonlít a kormányzati propaganda paneleire. Az ÁSZ, amely törvényileg teljesen független a kormányzattól, de feketén-fehéren látszik mennyire nem az, hiszen Domokos László korábbi Fideszes frakcióvezető-helyettes irányítása alatt működik... A demokratikus jogállamhoz, független intézményekre is szükség lenne!
Akitlosz
2021. március 23. 12:00
Miért nem 2020-at számolja az Állami számvevőszék így 2021-ben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!