Duda Ernő reméli, feleslegesen aggódott a kínai vakcina miatt

2021. március 17. 08:57

Az immunológus szerint lehet, hogy az AstraZenecáéból meg a Szputnyikból is elég lenne egy adag.

2021. március 17. 08:57

Duda Ernő azt mondta az Indexnek, hogy a harmadik világot nem érdekli, hogy megvannak-e a Sinopharm-gyár vakcinájának fázis-3-as eredményei, nekik az oltóanyag kell. A szegedi egyetem immunológus-, genetikusprofesszora már majdnem 80 éves, így

a Pfizert adatná be magának,

mert az mRNS-vakcinákba a vírusból csak a tüskefehérje genetikai kódja kerül be, s ez vált ki immunválaszt. A másik ok, hogy eredetileg az RNS-alapú oltóanyagot arra fejlesztették ki, hogy daganatos betegek kezelésekor immunválaszt váltsanak ki, vagyis olyanok számára készült, akiknek az immunrendszere nem biztos, hogy tökéletesen működik.

A professzor a korábbi megszólalásaiban erősen kritizálta a kínai Sinopharm oltóanyagát, részben azért, mert a vakcina teljes, elölt vírust tartalmaz, annak ellenére, hogy ugyanilyen típusú vakcinával oltanak itthon az influenza, a gyermekbénulás vagy a kullancsenkefalitisz ellen. Erre azt válaszolta, hogy az elmúlt évtizedek arról szóltak, hogy a kórokozóból minél kevesebbet juttassunk a szervezetbe. Csak azt a pici részét, ami ellen a kialakuló immunválasz megvéd majd a betegséggel szemben. De az alapvető érve a teljes vírus bevitele ellen nem ez. Hanem az, hogy a felsorolt betegségek egyike sem képes a központi idegrendszer, a szív, a vese, az erek ellen hosszú távon káros hatást kifejteni.

A SARS-CoV-2 koronavírus viszont képes erre.

Évek múlva fog kiderülni, hogy reális volt-e ez a veszély, vagy sem. Reméli, kiderül, hogy felesleges volt az aggodalma.

A professzor szerint a Johnson & Johnson európai leányvállalata a Janssen, az ő vakcinájuk ugyanazon a technológián alapul, mint az orosz Szputnyik vagy az AstraZeneca oltóanyaga. Megegyezik az Szputnyik első oltásával, csak a Janssen vakcinája egyadagos. Az AstraZenecáéból meg a Szputnyikból is lehet, hogy elég lenne egy adag, hisz az első oltás a koronavírus és a vektorvírus ellen is elkezd immunizálni, így a második (azonos vektor) már nem tud olyan nagy pluszhatást kifejteni.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2021. március 17. 13:08
Nem ő, aki anno elküldte Karikót Szegedről?
Világlátó
2021. március 17. 09:42
Amíg a libsi újságok sztárja, Duda "professzor úr" kétségek között aggódik, addig jó pár százan halnak meg épp azért, mert rá hivatkozva nyomhatták az oltás ellenes propagandát a baloldalon. Nem oltatják magukat, aztán elviszi őket a koronavírus. Ez ilyen egyszerű, sajnos.
Armageddon
2021. március 17. 09:37
195 /3456!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!