Věra Jourová: Magyarország és Lengyelország a figyelmünk középpontjában áll

2021. február 03. 08:58

A Handelsblattnak adott interjújában az Európai Bizottság alelnöke azt mondta: gyors döntést szeretne a jogállamisági mechanizmus ügyében, hogy visszamenőleges hatállyal is vizsgálódni kezdhessenek.

2021. február 03. 08:58
null

Magyarország és Lengyelország a figyelmünk középpontjában áll” – mondja Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Handelsblattnak adott interjújában, amelyben többek között az új jogállamisági mechanizmusról is kérdezték a biztost.

Jourová szerint a jogállamisági mechanizmus nem csodafegyver, viszont égető szükség van rá, az Európai Unió adófizető polgárai pedig már régen szerettek volna egy olyan eszközt, amivel meggátolható a korrupt rendszerek általi pénzpazarlás. Az új mechanizmus viszont még nem lép életbe, mivel meg kell várni, hogy az Európai Bíróság hogyan határoz ebben a kérdésben, hiszen Magyarország és Lengyelország a plénum elé vitte az ügyet.

– mondja Jourová a lapnak. A jövőbeli jogsértések esetén lehetővé válna a költségvetési források csökkentése az adott tagállam számára.

Az Európai Unió már dolgozik a jogállamisági mechanizmus minél precízebb kialakításán – jelenti ki a komisszár. „Az új mechanizmus január elsejétől alkalmazható, az EuB döntése után pedig visszamenőleges hatállyal is munkához láthatunk” – hangzik el az interjúban. Jourová szerint a múltban is volt arra példa, hogy a bíróság néhány hónap alatt döntést hozott, és erre most is van remény. „Az a személyes vágyam, hogy gyors döntés szülessen” – mondja Věra Jourová.

A komisszár ígérete szerint a közeljövőben a korrupcióval és a nepotizmussal veszik fel a harcot. Jourová emlékeztet: Lengyelország és Magyarország ellen már most is folyamatban van egy 7-es cikk szerinti eljárás, ami ahhoz is vezethet, hogy a két tagállam szavazati jogát megvonják a Tanácsban.

A biztos azonban figyelmeztet: más országoknál is látnak negatív fejleményeket.

A járványhelyzet különösen megterhelő lehet a jogállamiság szempontjából: „Ha csődbe mennek a cégek és az emberek elveszítik a munkahelyeiket, a demokráciáink is könnyen elveszíthetik az embereket” – fogalmaz Jourová.

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a médiumokra is egyre nagyobb nyomás nehezedik, pedig ezekben a veszélyes időkben nagyon nagy szükség van a jól működő médiára és a professzionális újságírókra. „A média egyrészt gazdasági tényező, másrészt a demokrácia őre” – jelenti ki Jourová. A biztos azt reméli, hogy a következő öt évben minden tagállamban visszavonhatatlanul megszilárdulnak az alapvető jogok. Ehhez az is hozzátartozik, hogy nem csak az egyszerű polgárok, hanem a hatalmasok is értsék is tiszteljék a jogállamiságot. „A jogállam az egészséges és fenntartható fejlődés alapja a tagállamokban, és a kölcsönös bizalomé az EU-ban” – összegez Věra Jourová.

Nyitókép: Olivier Matthys / POOL / AFP

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. február 05. 08:00
Vera Jourová most már elmehetne a jó édesanyjába !
zakar zoltán béla
2021. február 03. 16:56
Gréczy/Hadházy legyen a menstorod!
balbako_
2021. február 03. 14:58
A jogállamisággal tényleg nagy baj van, de éppen nem a lengyeleknél és nálunk. Az őshonos kisebbségekkel kapcsolatban vannak nagyon súlyos hiányosságok a tagállamokban. Ezzel kéne foglalkozni.
istvanpeter
2021. február 03. 14:31
Nos, így néz ki a hatalmi téboly a gyakorlatban. Nyilvánvalóan a Soros sürgetésére, egy olyan demokratikus szabad országot rágalmaznak és gyaláznak, ahol már éppen egy évtizede viszonylag békés stabilitás uralkodik és az országvezetés a népakarat szerint működik. Némileg hasonló a helyet Lengyelországban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!