Kezdődnek a munkák a Mátyás-korabeli zsinagógában

2021. február 23. 12:22

Tavasszal indul a reneszánsz Európa legnagyobbjának számító zsidó imaház feltárása.

2021. február 23. 12:22
null

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) elnöke, Kirschner Péter a Budavári Önkormányzat lapjában, a Várnegyedben nyilatkozott a Mátyás kori zsinagóga feltárásáról. A zsinagóga kivételesen ép állapotban, a várfal melletti földréteg által feltöltve vészelte át a török hódítás utáni időszakot és a hatvanas években tárták fel. A MAZSIKE szeretné újra a zsidó élet központjává tenni a reneszánsz kor európájának egyik legnagyobb imaházát. 

2012-ben tanulmány is készült Bánszky Szabolcs tollából, mely azokat a lehetőségeket vizsgálta, miként lehetne rekonstruálni az épületet. A projektet a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatja, de a részletek kidolgozása most indult csak meg. Bánszky szerint az eredeti zsinagógából megmaradt részek betekintésszerűen lennének feltárhatóak (hasonlóan a budai vár BTM-en belül bemutatott középkori termeihez) melyek mellé egy „kiszolgáló funkciókkal rendelkező, felszín alatti látogatóközpontból az érdeklődők a muzeális kiállítótérbe jutnak, amely maga a zsinagóga. A zsinagógát így a maga szépségében lehetne értékelni, érzékeltetni. Akár a várfal oldalát megnyitva, a kulturális központ pedig panorámával rendelkezhetne az Európa-liget felé”.

Fotó: Facebook, Ássuk ki - Civilek a Mátyás-kori Nagyzsinagóga feltárásáért

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2021. március 05. 22:02
Helyes.
Akitlosz
2021. február 23. 17:28
Ez olyan történelem, mint a felszabadítás? Az, hogy zsidók Mátyás kori zsidó imaházról értekeznek nem túl meggyőző. Mátyás korát kiváltképpen szeretik átírni egyes történészek és mesének titulálni. Hát lehet, hogy akad, ami tényleg mese a cikk alapján. :-)
nempolitizálok
2021. február 23. 17:26
Hálából ősszel újúlt erővel antiszemitázzák majd Orbánékat.
OberEnnsinnen
2021. február 23. 15:29
sémi a séminek nem vájja ki a szemét, vagy ahogyan az aktuális zsidó rabbi mondja: "Az iszlám a zsidók seprűje..." - értsd: amely kisepri a keresztényeket Európából. De van más is: "Akár a várfal oldalát megnyitva, a kulturális központ pedig panorámával rendelkezhetne az Európa-liget felé”." Akár a Budai Várat a zsidó kulturális központhoz csatolva, panorámával rendelkezhetne az Európa-liget felé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!