A Gyurcsány-kormány washingtoni nagykövete szerint Németország nem engedi Magyarországnak, hogy elhagyja az EU-t

2021. január 31. 18:23

„Sok választó nem azért szavazott a Fideszre, mert megőrülnének Orbánért, hanem azért, mert nem láttak más alternatívát” – mondta Simonyi András, aki szerint a helyzet megoldása egy nyugatias konzervatív pártban rejtőzhet.

2021. január 31. 18:23
null

Nincs esély arra, hogy ezek az országok kilépjenek az EU-ból” mondta hazánkra és Lengyelországra utalva Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet a Civitas Intézet nevű think tankhez tartozó, újonnan alapított Central European Affairs című magazin (CEA Magazine) podcastjében. (A Civitas Intézet nevű think-tanket Kész Zoltán volt ellenzéki országgyűlési képviselő vezeti. A fő partnerük vezetője pedig a Jobbikhoz és Soros Györgyhöz köthető Teplán István – a szerk.).

Szerinte túlméretezett a német befolyás Magyarországon, és Németország nem engedi, hogy Magyarország elhagyja az Európai Uniót. A volt nagykövet szintén nem tudja elképzelni, hogy Lengyelország ki akarna lépni az EU-ból, mivel az a gazdaság és a biztonság szempontjából „öngyilkossággal” érne fel – olvasható a Magyar Hang beszámolójában.

A Medgyessy-és Gyurcsány-kormányok diplomatája úgy véli, Magyarország a demokrácia és a modernizáció tekintetében „megérett a változásra”.

A legfontosabb, hogy a magyarok „elsöprő többsége” nyugati irányban gondolkodik. A jelenlegi helyzet megoldása egy „modern, nyugatias”, konzervatív pártban rejtőzhet. „Sok választó nem azért szavazott a Fideszre, mert megőrülnének Orbánért, hanem azért, mert nem láttak más alternatívát” – állítja.

„Közép- és Kelet-Európa az elkövetkező években fontos lesz az USA számára” – jósolt a korábbi washingtoni nagykövet, mivel az új amerikai kormányzat napirendjén kiemelt szerepet játszik majd a demokrácia védelmezése és támogatása, illetve a „nyugati családon” belül a demokrácia hanyatlásának megállítása.

Szerinte Antony Blinken újonnan kinevezett külügyminiszter „nagyon jártas” a régióban, és különbséget fog tenni az országok között – bár a lengyelek és a magyarok közötti különböztetést ő is elvégezte.

Kiemelte, hogy Lengyelország stratégiailag fontos szereplő, Magyarország pedig nem.

„Lengyelországban a hanyatlás rossz, de nem katasztrofális, Magyarországon ugyanez rossz és katasztrofális” – állítja Simonyi. Véleménye szerint, amíg Jaroslaw Kaczynski mélyen hisz abban, amit csinál, addig Orbán Viktor „nem hisz komolyan abban, amit cselekszik”.

Szerinte különbség van a lengyel és a magyar vezetés között abban is, hogy miként tekintenek a világra.  Úgy gondolja, hogy miközben Lengyelország a Nyugat felé tekint, és minél szorosabb kapcsolatot kíván ápolni az Egyesült Államokkal, addig Magyarország inkább Kína és Oroszország irányába kacsingat. Jó esély van arra, hogy a Biden-kormányzat különféle nagyítóval nézzen a két országra. „Növekvő figyelem” lesz, aminek az egyik bizonyítéka, hogy a közép-kelet-európai ügyekben jártas Victoria Nulandot nevezhetik ki a Külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkárának.

Nyitókép: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Összesen 166 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. február 03. 08:21
" Simonyi András, aki szerint a helyzet megoldása egy nyugatias konzervatív pártban rejtőzhet." A "nyugatias konzervatív" csak egy fedőnév a libernyákra. Libernyák az egész ellenkezékünk, azt hiszed ha így nem kellenek, majd tésztával a lábán, krétával elváltoztatott hangon egy "nyugatias konzervatív" pártnak majd hagyják magukat átbaszni a szavazók?
luisbathhelena
2021. február 02. 19:16
Baromság. Pont hogy látják ki az alternativa
Esvány
2021. február 01. 18:53
"Mennyire bizonyítható ez? Milyen jellegű infók kerültek elő? " https://www.heritage.org/voterfraud?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202102 https://mandiner.hu/cikk/20201105_mutatjuk_hogy_lehet_csalni_az_amerikai_valasztasokon "A lengyel álláspont nem volt kényszerű lépés. Ez volt az egyedüli járható út, a Lukasenko melletti teljes mellszélességgel való kiállás helyett. " Nekünk sem Lukasenko mellett, sem Lukasenko ellen nem kellene kiállni. "Lengyel barátaink tanultak a történelemből..." Ja, csak a szemüktől nem látnak. Nem onnan jön az igazi veszély.
Libakergető
2021. február 01. 15:14
Hát, ha egy volt nagykövet ennyire buta, akkor nagyon nagy baj van! Vagy csak egyszerűen nagyot akart mondani. De akkor egy hazug disznó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!