Nem a legjobb ajánlólevéllel érkezik a Lánchíd-tender nyertese

2021. január 22. 13:00

Az A-Híd által épített Gyarmati Dezső Uszodánál is minőségi problémák merültek fel, a hétmilliárd forintból megépült uszoda mai napig zárva van.

2021. január 22. 13:00
null

Nem a legjobb előjel, hogy épp az A-Híd Zrt. nyerte a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzést. A közelmúltból ugyanis akad olyan beruházás, amellyel kapcsolatban felvetődött, hogy a kivitelező cég nem az elvárható gondossággal végezte a rá bízott feladatot.

Ki a felelős a használhatatlan medencéért?

Az A-Híd által épített Gyarmati Dezső Uszodánál is minőségi problémák merültek fel, a hétmilliárd forintból megépült uszoda mai napig zárva van. A Magyar Hang tavaly májusi cikke szerint az uszoda benti ötvenméteres medencéje vált használhatatlanná. A medence leeresztésekor ugyanis a csempeborítás egyenetlenségére lettek figyelmesek. A burkolat megbontása után kiderült, hogy a víz átszivárgott a csempén és az alatta található szigetelésen. 

A II. kerületi Gyarmati Dezső Uszoda (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A lap szerint a kültéri medencénél is felmerültek problémák: több helyen feljött a körülötte lévő burkolat, ami balesetveszélyes. A beszámoló online változatánál később frissítésként közzétették az A-Híd Zrt. nekik küldött nyilatkozatát, amelyet cikkünk végén mi is közlünk. A nyilatkozat lényege, hogy a problémák miatt indult szakértői vizsgálat még tart, a kerületvezetés állította le a javítást, és a létesítmény nem miattuk használhatatlan.

5 milliárddal többet fizethetnek Karácsonyék

Amint arról a napokban beszámoltunk, 5 milliárd forinttal drágábban újíthatja fel a Lánchidat a Karácsony Gergely vezette Budapesti Önkormányzat közelmúltban lezárult új közbeszerzési eljárásának nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején tette volna.

A BKK hétfőn jelentette be, hogy eredményesen lezárult a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. A nyertes A-Híd Zrt. bruttó 26,75 milliárd forintért végezheti a munkát. Emlékeztetésképpen: a Tarlós István főpolgármestersége idején kiírt közbeszerzési eljárásban szintén az A-Híd adta a legjobb ajánlatot, de abban még csak 21,8 milliárd forintos ár szerepelt.

Az A-Híd Zrt. nyilatkozata a Gyarmati Dezső Uszodával kapcsolatban:

„Mindenekelőtt szakértői véleményekkel igazolt tény, hogy a kivitelezési munkákat a megrendelő által készített kiviteli tervek szerint és a technológiai utasításokban előírtak betartásával végeztük el. A versenymedence építése közben, annak fenéklemezén a 0,1-0,2 mm vékony repedések jelentek meg, ezért azonnal kértük a megrendelő megbízásából eljáró tervezőt, hogy azokat vizsgálja meg és határozza meg a szükséges intézkedéseket. A tervező ezt követő 2 hónapban vizsgálta a repedéseket és arra a megállapításra jutott, hogy a kivitelezés az általa készített terveknek megfelelően történt, kivitelezési hiba nem történt, a beton szilárdsága megfelelő, sőt azok értékei a tervezett értékeket 20%-kal meg is haladták, a repedések a szabvány által meghatározott határértéken belüliek, melyek a beton szilárdulása közben lejátszódó természetes folyamatának, a zsugorodás hatására keletkeztek.

Ezt követően a burkolási munkák további 2 hónapot álltak, mivel még egy igazságügyi szakértői vélemény is készült a megrendelői oldalon, a tervező megbízásából. Ez szintén azt állapította meg, hogy kivitelezés közben hiba nem történt, nincsen semmilyen statikai tartószerkezeti oka a repedések megjelenésének, nem tekinthető hibás teljesítésnek. Ezen igazságügy szakértői vélemény szerint a repedések egy részét – amelyeket a szakértő meghatározott – javítottuk az előírtaknak megfelelően, míg azokat a repedéseket, amelyeket a szakértői vélemény műszaki szempontból nem tartott szükségesnek, nem javítottuk. Ennek indoka a szakértői vélemény szerint alapvetően az volt, hogy a medence vízzárósága a szabvány szerint betervezett komplex szigetelő rendszerrel együtt biztosítva lesz, a szakszerűen javításra kerülő repedésekkel a szerkezet semmilyen használhatósági vagy tartóssági hátrányt nem szenved. Tehát ezek a műszaki szempontból nem javítandó repedések láthatók jelenleg is, ahogyan azok mindig is láthatóak voltak a medence alján és ismertek a megrendelő előtt, azokra nem most derült fény.

A II. kerület által megbízott független igazságügyi szakértő részéről a vizsgálat még tart. Amennyiben a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy nincs összefüggés a medence statikai viselkedése, a fennmaradt repedések és a medence burkolatának elválása, illetve a komplex vízszigetelési rendszer ezen helyeken tapasztalt sérülése között, akkor azok javítását kell elvégezni jótállási körben. Mivel ezek a jelenségek a medencék burkolt felületének mindösszesen 1,14%-án és lokálisan fordultak elő, ezért szakszerűen már eddig is javíthatók lettek volna, és azokat már ki is javítottuk volna annak érdekében, hogy a versenymedence a kijárási korlátozások enyhítésével a sportolók által birtokba vehető és rendeltetésszerűen használható legyen. Azonban a szakértői vizsgálat idejére a folyamatban levő javítási munkákat a II. kerület leállította, ezért tisztázni kívánjuk, hogy az uszoda átmenetileg nem miattunk idézőjelbe téve »használhatatlan«.”

Frissítés!
A cikk egy korábbi verziójában egy tavaly novemberi HVG-cikk alapján arról írtunk, hogy az A-Híd az osztrák Strabag vezette STR M0 Konzorciumban hídszerkezeti munkákkal megbízott alvállalkozóként vett részt az M0 autópálya Duna-hídja, a Deák Ferenc híd építésében. Erről akkor az MTI is beszámolt. Az A-Híd azonban a cikk megjelenése után jelentkezett nálunk, állításuk szerint a korábban megjelent tudósításokkal ellentétben az M0 autópálya Duna-hídjának felújításában nem ők vettek részt, hanem a Hídépítő Zrt.. Az A-Híd Zrt. és a Hídépítő Zrt. egyaránt a Híd cégcsoport tagjai.

A cikk egy korábbi verziójában egy tavaly novemberi  alapján arról írtunk, hogy az A-Híd az osztrák Strabag vezette STR M0 Konzorciumban hídszerkezeti munkákkal megbízott alvállalkozóként vett részt az M0 autópálya Duna-hídja, a Deák Ferenc híd építésében. Erről akkor az MTI is beszámolt. Az A-Híd azonban a cikk megjelenése után jelentkezett nálunk, állításuk szerint a korábban megjelent tudósításokkal ellentétben az M0 autópálya Duna-hídjának felújításában nem ők vettek részt, hanem a Hídépítő Zrt.. Az A-Híd Zrt. és a Hídépítő Zrt. egyaránt a Híd cégcsoport tagjai.

Borítókép: Mátrai Dávid

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Sarah Kaufmann
2021. január 23. 00:16
A Lánchidat a new yorki Brooklyn-hídhoz hasonlóvá kell tenni, két útpályával.
Bell & Sebastian
2021. január 22. 22:43
Ha jól gondolom, csúszósarukról van szó, amik a hőtágulás kiegyenlítésére szolgálnak és nem szeretik a sólevet, viszont fordítva annál inkább. Valaha az átkosban úgy volt, hogy megoszlott a felelősség tervező és kivitelező közt, hibás teljesítés esetén, közösen fizették a baki elhárítását. Mostanában a Mérnök a csúcsfőnök, csúcsfizetésért és elvileg mindenkinek van biztosítása az ilyen esetekre. Száz szónak is egy a vége, szerintem tervezési hiba, ha nem, akkor a Mérnök a hunyó, ha az sem, akkor a hiányzó tapasztalat, mert lássuk be, nem rutinfeladat egy híd buzerálása mifelénk. Mondom ezt úgy, hogy se kutyám se macskám ez a komcsi zárvány, ami nyert. A Lánchíd-tender legfőbb baja, hogy a láncot nem piszkálják, csak állag megóvják, holott szerintem csere érett, mert ugyebár kovácsolt vasból van. Szóval, csökkentett terheléssel fog üzemelni még így is.
Newman
2021. január 22. 21:56
Ha a lánchíddal, a felújítás után problémák lesznek, KARÁCSONY ALÁ LESZ, TEMETVE!!!! Eddig +5milliárd, de számolunk!!!!
formaegy
2021. január 22. 21:41
Kezdem azt hinni, hogy Gyurcsány emberei ( alpolgármeter Gy.Német és a Tüttőke mszp) tudatosan verik gerincre a fővárost, Karácsonyt jól megalázva. ))))))))))))) Hallhatjuk, olvashatjuk, hogy Karácsony semmiről nem tud. Egyetlen egy szakmai kérdéshez nem tud hozzászólni mert semmilyen folyamatot nem ismer.))))))))) Bár ha ismerné akkor sem tudna, mert olyan buta, mint a segg.)))) Felhasználják, mint egy politikai kurvát, miközben jól aláásnak.))))))))))))))) A fővárosból pedig egy pöcegödröt csinálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!