Bajkai: A dilettáns Niedermüllernek le kellene mondani a polgármesterségről

2020. december 03. 10:23

„Niedermüller Péter a Hunvald-korszak embereiben bízik, akik elherdálták az önkormányzat vagyonát, és azokat támadja, akik mindezt megpróbálták rendbe tenni” – mondja Bajkai István fideszes parlamenti képviselő a kerületi polgármester működéséről. Interjúnk az erzsébetvárosi politikai csatározásokról!

2020. december 03. 10:23
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A minap hírek jöttek arról, hogy Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester és a fideszes parlamenti képviselő, Bajkai István feljelentik egymást: a feleket megkerestük, Niedermüller Péter után most Bajkai Istvánt kérdezzük.

***

Hont András, a HVG szerkesztője feltette a kérdést, hogy lesz-e Joe Biden az USA Niedermüller Pétere, amin a polgármester jót kacagott. Ön mit szólna, ha ezek alapján azt kérdezné: volt-e Donald Trump az USA Bajkai Istvánja?

Túl nagy szavak lennének hozzám – még ha viccesen is tennék fel a kérdést –, de tény, Trump megpróbálta az amerikai társadalmat az eredeti, az alapító atyák által megfogalmazott értékeihez közelíteni, amelyre – mint egyetemista koromban lelkes amerikai alkotmánykutató – csak elismeréssel tudok gondolni. Nem tagadom, magam is az értékalapú politizálásban hiszek.

Vitában áll a polgármesterrel, sőt, fel is jelentette egyes önkormányzati ingatlanértékesítésekkel kapcsolatban. Niedermüller Péter azt nyilatkozta a Mandinernek, nem tud róla, hogy valóban megtörtént-e a feljelentés.

A büntetőeljárás szabályai szerint egy kívülállónak csak a tanúmeghallgatásból vagy a terheltként történő meghallgatásból lehet tudnia, hogy egy büntetőeljárás folyamatban van-e. A nyomozóhatóság ezekben a hetekben fogja azt vizsgálni, megállapítható-e a megalapozott gyanú, s ha igen, akkor kezdődhetnek a nyomozati cselekmények.

A DK-s kerületvezető viszont állítja, hogy a kifogásolt Király utcai ingatlancsoport ügyében semmiféle törvénytelenséget nem követett el. És ezért nyugodtan várja a fejleményeket.

Szerintem viszont ez a mondata nem tartható. Nem hajtotta végre ugyanis a Király utca 23.-25.-27.-29. számú épületek eladásával kapcsolatos szerződést: mintegy egy éven át nem hozott felelős döntést a szerződés végrehajtására, vagy azzal szemben, annak érvénytelensége ügyében, és minden jel szerint nem felügyelte egyáltalán a kerületi vagyonkezelő tevékenységét. Másfelől a végrehajtási eljárás folyamán

inkasszó útján leemeltek az önkormányzat számlájáról 417 millió forintnyi kötbért, s ezt nem akadályozta meg,

vagy legalábbis nincsen semmi nyoma, hogy megpróbálta volna.

Mit tehetett volna?

Vannak olyan jogi eszközök, amelyekkel élnie kellett volna, például nem kifogásolta a végrehajtási eljárást, nem válaszolt a végrehajtó felhívására, amely minden esetben megelőzi a tényleges behajtást. Ha ezt egy cégvezető csinálja, a tulajdonos azonnal kirúgta volna, s nem hiszem, hogy ilyen szakmai előélet után újra felelős állásba tudna elhelyezkedni. Mi épp azért tettük a feljelentést, hogy legyen végre valamilyen következménye ennek az elképesztő felelőtlenségnek és minősíthetetlen szakmai hibának. Ez a súlyosan gondatlan, másra mutogató balos hozzáállás amúgy tipikus kommunista tempó, hiszen ahogy Sztálin fogalmazott: „Mi kommunisták különös vágású emberek vagyunk. Különös anyagból vagyunk mi gyúrva.” Ők szemrebbenés nélkül bármit megtehetnek, láttuk ezt már a kommunizmus történetéből, legalább 100 millió ember halála erre a tragikus emlékezet. Ez a felsőbbrendűségi érzés nyilvánul meg a Niedermüller-féle DK-s vezetésben, ahogyan figyelmen kívül hagynak egy teljesítés közben lévő szerződést, ahogy

forgalmi káoszba taszítják a kerületet, ahogy megkurtítják a vallási közösségek és egyházak támogatását,

ahogy a polgármester kereszténygyűlölő nyilatkozatával a legsötétebb vészkorszak hangnemét ütötte meg, és a sort vég nélkül lehetne sorolni. Nem véletlenül mondott Niedermüller Péter MSZMP-t az MSZP helyett az alakulóülésen, hiszen amikor figyelmeztették, hogy nincs már MSZMP, azt mondta: sajnos.

Visszatérve a kifogásolt szerződésre: elég régi és bonyolúlt ügyről van szó, mindenesetre a jelenlegi polgármester szerint az egész probléma az előző, fideszes vezetés lelkén szárad.

Ez is azt bizonyítja, hogy a polgármester mennyire nem ért a városvezetéshez és a joghoz. Ehelyett – szokása szerint – vádaskodik. Az eredeti szerződés 2003-as! Tehát még a Hunvald-érához kötődik, ám később, még 2009-ben az akkori baloldali vezetés megpróbált elállni ettől, csakhogy ez nem sikerült nekik. Olyan rossz szerződést kötöttek ugyanis, hogy még elállási jog sem volt benne. Mintegy 10 éves, még a Hunvald-időszakban elindított pereskedés után a Fidesz is kísérletet tett a helyzet rendezésére, a vagyon megmentésére, vitte a korábban megkezdett pereket. Ezt követően, 2019 tavaszán született meg az a szerződésmódosítás, amelyet Niedermüllerék nem hajtottak végre, holott 2019 októberében már nagyon előrehaladott stádiumban volt az ügy. Azaz csak folytatni kellett volna a szerződésben meghatározott munkát. Ám valami furcsa oknál fogva csak egy évvel később, idén októberben nyilatkozott arról, hogy ezt a szerződést semmisnek tartja.

De kérdezem, addig mit csinált?! Válaszolok is: semmit.

Niedermüller Péter úgy viselkedik itt Erzsébetvárosban, mint egy előkelő idegen, aki beejtőernyőzött a polgármesteri székbe, de arról fogalma sincs, mi van az önkormányzat legnagyobb beruházásával. Mondjuk mit várjunk attól, aki 2018-ban még a Rózsadombon volt bukott képviselőjelölt.

Mégis, mi lehetett az oka a késlekedésnek? És mi lesz az ingatlanokban élőkkel?

Az is elképzelhető, hogy Niedermüller Péter egyáltalán nem ellenőrizte a munkatársai és a vagyonkezelő szervezetének a tevékenységét, ami szintén felveti a totális alkalmatlanságát és felelőtlenségét. Tudomásunk szerint a vagyonkezelő egyébként lassan, szakszerűtlenül, de próbálta a lakókat kihelyezni, s mostanra csak néhányan maradtak. Erről nem tudott volna? Nem olvasta a bizottsági jegyzőkönyveket? Ha nem, akkor ezek szerint – önjáró módon – úgy végzi a vagyonkezelő a munkáját a kerület legnagyobb beruházása ügyében, hogy arról a polgármester nem tud semmit. A vagyonkezelőben ezek szerint azt csinálnak, amit akarnak? Jól jelzi Niedermüller Péter zavarodottságát és hazugságait, hogy 2020 februárjában még szerepelt a költségvetés bevételei között a Király utcai tömbből várt 2,6 milliárd forint összegű bevétel, amelyet a polgármester terjesztett elő. Ekkor ezek szerint még érvényesnek tekintette a szerződést?

Ön a Hunvald-érára (is) hivatkozik. A mostani vezetők mennyire tehetők felelőssé az elődeik munkájáért?

A Fidesz súlyos problémát örökölt épp azoktól, akik most a polgármester bizalmasai, közvetlen munkatársai, azt is mondhatnám, az elvtársai: az egyik alpolgármestere, aki a Hunvald-időszakban bizottsági elnök volt, illetve a baloldali képviselőtársa, aki anno Hunvald alpolgármestere volt.

Nem vitás, hogy Niedermüller Péter a Hunvald-korszak embereiben bízik,

akik minősíthetetlenül rossz szerződésekkel elherdálták az önkormányzat vagyonát, és azokat támadja, akik mindezt megpróbálták rendbe tenni. Niedermüller minden lépése azt mutatja, hogy neki a Hunvald-korszak a példaképe. Most már egyébként értem, miért mondta azt a választás előtt pár hónappal, hogy azért nem akar polgármester lenni, mert nem ért hozzá. Ebben az egy dologban igaza volt, vélhetően elszólta magát, hiszen amihez nyúl, az összeomlik. Ő egy hazug politikai Mekk Elek, aki mással sincs elfoglalva, mint a sorozatos hibáinak az eltakarásával, elhazudásával, másra kenésével. Niedermüller Brüsszelben csak a gyűlölködés és a sárdobálás tudományát sajátította el, neki a polgármesterség csak valamiféle fedőfoglalkozás.

Pontosan mi volt a gond ezzel a 17 évvel ezelőtt kötött szerződéssel? És miről szólt a fideszes módosítás?

A gondot leginkább az ingatlan ára jelentette, hiszen az önkormányzat mindössze 660 millió forintot kapott volna érte, bármiféle biztosíték nélkül. A fideszes módosítás eredményeként az összeg felment 2,6 milliárd forintra, ráadásul a kerület hozzájuthatott volna egy másfél milliárd forintos átvállalt fejlesztéshez is – többek között játszóteret, parkolóhelyeket kaphatott volna –, így a végösszeg, illetve a kerület gyarapodása több mint négymilliárd forintot tett volna ki, ha folytatták volna a szerződés teljesítését. Az eredeti, Hunvald-féle szerződés másik komoly problémája, hogy a lakóknak a velük egyébként semmilyen jogviszonyban nem lévő vevővel kellett volna megállapodniuk a kiköltözésről – ami rendkívül előnytelen az ott élőknek –, másrészt a megállapodás nem tartalmazta azt sem, hogy a vevőnek mennyi idő alatt kell kiköltöztetni a lakókat, továbbá a vevő a vételárból levonhatta a kihelyezésük saját maga által megállapított költségeit. Tehát Hunvaldék rendkívül gondatlanul, az önkormányzat érdekeit súlyosan sértő módon jártak el, s ezt a rossz hagyományt folytatják Niedermüllerék az ügyben feltűnően csendben lévő DK-s országgyűlési képviselő, Oláh Lajos háttérben rejtőzködő támogatásával.

De biztos mindebben? A polgármester mellett is dolgozott joghoz értő ember. Nem is akárki.

Niedermüller

azzal kezdte a polgármesterségét, hogy bejelentette, minden szerződést felülvizsgáltat Czeglédy Csaba ügyvéddel.

Ha ez így történt, akkor miért nem derült ki, hogy milyen feladata, kötelezettsége lenne ebben az ügyben az önkormányzatnak? Nem végezte jól a feladatát Czeglédy? Nem elemezte a szerződést? Nem adott ebben az ügyben használható tanácsot? Egyáltalán mit nyújtott „szakértőként” a polgármester számára? Figyelmeztette-e a 417 milliós inkasszó veszélyére? Vagy ezt a megállapodást „véletlenül” mégsem nézte meg? Netán az is elképzelhető, hogy megvizsgálta, de Niedermüller valamilyen okból mégsem értesítette egy éven át a vevőt, hogy semmisnek tekinti a szerződést, holott közben tudomásunk szerint többször személyesen is találkoztak. Élt Niedermüller Péter a Miniszterelnökség 2019 decemberi nemleges nyilatkozata után a lehetetlenülésre való hivatkozással? Ha igen, mikor? És addig miért nem? Tárgyalt erről a vevővel? Annyi biztos, hogy nagyon sok kérdésre kell majd válaszolnia a polgármesternek.

S mi történik, ha a mégis az lesz az önkormányzat hivatalos álláspontja is, hogy semmisnek tekintik a szerződést?

Akkor – ha a bíróság is osztja ezt a jogi álláspontot – feltételezhetően marad a Hunvald-féle régi szerződés, ami ugyebár még botrányosabb helyzetet idéz elő. Lehet, hogy Niedermüller Péter a Hunvald-korszak súlyosan hátrányos szerződéséhez akar visszatérni.

A parkolási szerződést is rendkívül előnytelennek tartotta Niedermüller Péter, és az előző vezetést okolta ezért. Mi erről a véleménye?

Nem tudom, hogy Niedermüller Péter el akarja-e hódítani a hazugságok Oscar-díját, mindenesetre jó után halad ebben az irányban, bár kétségkívül nagy a verseny a DK-ban ezért a címért;

mámoros tekintetű vezérük, Gyurcsány Ferenc annak idején magasra tette a lécet.

Nem is értem, miért nem írják bele a DK alapszabályába, hogy tag csak az lehet, aki hazugság, mások besározása nélkül egy napot sem hagy ki az életéből. Vagy ez – leginkább erre gondolnék – számukra alapszabályi előírás nélkül is magától értetődő tulajdonság, pártbéli követelmény. Nézzük a tényeket: a parkolási szerződést 2009-ben – szintén a Hunvald-érában – kötötte a baloldali vezetés egy külsős vállalkozóval, néhány nappal azt megelőzően, hogy egy új jogszabály hatályba lépett, és azt követően már csak önkormányzati cégek végezhettek volna a parkolási tevékenységet. Nyilván az volt Niedermüller jelenlegi jobbkezeinek – a Hunvald-korszak korábbi vezetőinek – a célja, hogy ne az önkormányzat kasszájába folyjon be a parkolási bevétel jelentős része. Ezért hamarjában, szinte az utolsó pillanatban létrehozták azt a határozott időre kötött szerződést, amely 10 évig bebetonozta a parkolási társaságot. A Fidesz annak idején szintén nem szavazta meg ezt a szerződést. S ha már Niedermüller Péter annyira előnytelennek tartja a balos haverjai által létrehozott 10 éves parkolási szerződést, akkor miért hosszabbította meg azt további fél évvel a közbeszerzési szabályok kikerülésével, és miért szervezte ki az elvtársai részére a parkolási díjkövetelések beszedését? Szerintem nem nehéz kitalálni a választ.

Ha már szóba került Czeglédy Csaba. Ön is ügyvéd, elképzelhetőnek tartja – ahogy Niedermüller állítja –, hogy hangulatkeltés miatt, politikai nyomásra függesztette fel az ügyvédi kamara az ügyvédi tagságát?

Ez teljesen kizárt. Az országos és a megyei ügyvédi kamarák teljesen független szervezetek, sem a kormánynak, sem Fidesznek semmiféle eszköze, lehetősége, de legfőképpen szándéka sincs, hogy nyomást gyakoroljon rájuk. Ez pusztán Niedermüller rosszindulatú állítása, vádaskodása. A polgármester megpróbálja védeni a Gyurcsány-Dobrev család házi ügyvédjét, aki egy hatmilliárdos csalási ügy vádlottja, s akit gazdasági bűncselekmények miatt korábban már jogerősen elítélt a bíróság. Sokat elmond Niedermüllerről, hogy éppen ennek a Czeglédynek adott megbízást az ország több ezer ügyvédje közül. Régi római mondás: similis simile gaudet – hasonló a hasonlót szereti.

De akkor térjünk rá Niedermüller Péter feljelentéseire, amelyek közül a Kazinczy utcai Tánciskola ügye a legnagyobb tétel. A polgármester szerint emiatt 800 milliós veszteség érte az önkormányzatot. Ön nem aggódik?

Bár már rég nem voltam önkormányzat képviselő, amikor mindez történt, de nem aggódom több szempontból sem. Itt is egy hunvaldi csontváz esett ki a szekrényből. Az ügyben érintett az egyik jelenlegi alpolgármester, aki egyébként a szocialista vezetés alatt, 2010 előtt szintén fontos szerepet játszott a szerződésben. Niedermüller akár meg is kérdezhetné tőle a szomszéd szobában, miért történt az, hogy egy ingatlant bármiféle kisebbségi társasági jogi védelmi eszköz nélkül apportálták egy társaságba. Hunvaldék ugyanis ezt az ingatlant – úgynevezett apportként – úgy vitték be egy társaságba, hogy azért csak 49 százalékos, azaz kisebbségi üzletrészt kaptak. Sőt, hogy tetézzem: olyan rendelkezést vettek fel a társasági szerződésbe, hogy a többségi tulajdonosnak – az elővásárlási jogon túl – még vétójoga is volt az önkormányzati üzletrész eladásával szemben. Ez

minősíthetetlenül hátrányos társasági szerződés volt az önkormányzatra nézve,

és a kisebbségi helyzetéből fakadóan az önkormányzat nem tudott érdemben beleszólni sem a mérleg elfogadásába, sem a cég gazdálkodásába, sem az üzleti tervbe, sem az ügyvezető megválasztásába, sem az ügyvezető számonkérésébe, magyarul a legfontosabb kérdésekbe. Erről miért nem nyilatkozik Niedermüller Péter vagy alpolgármester jobbkeze, aki részese volt Hunvald időszakában ezen szerződés kidolgozásának, elfogadásának? Az a helyzet, hogy a Niedermüller által sérelmezett szerződések mind visszavezethetők a jelenlegi elvtársai minősíthetetlen munkájára. A polgármester minden útja Hunvaldhoz vezet, Hunvald munkatársait pedig nagy becsben, jobbkezeként maga mellett tartja. Hamisítatlan balos történet.

De mit tett a 2010 utáni vezetés ebben az ügyben?

A fideszes vezetés 2018-ban nyilvános árverésen eladta ezt az üzletrészt. Megjegyzem, 2014-től kezdve a Fidesz kisebbségben kormányozta Erzsébetvárost, a baloldali többség bármit megakadályozhatott és meg is akadályozott, ha az érdekei úgy kívánták. Ezt a Niedermüller Péter által sérelmezett, a Kazinczy utcai üzletrészt érintő adásvételi szerződést minden balos elvtársa megszavazta, míg az előéletről mélyen hallgattak. Tehát itt nem ingatlan-értékesítéséről van szó, ahogy ezt Niedermüller állítja. Nekem pedig ehhez semmi közöm sincs amúgy, hiszen az üzletrész értékének meghatározásakor, az önkormányzat ez irányú döntésének időszakában már rég országgyűlési képviselő voltam. Mindenesetre Niedermüller gyűlölete olyan mérvű, hogy még egy nyilvánvaló valótlansággal is képes vádaskodni, csakhogy egy percre a hírekbe kerülhessen és másokat megpróbáljon besározni. Bár a Fidesz soha nem kötött volna meg egy ilyen Hunvald-féle szerződést – az akkori Fidesz-frakció nemmel szavazott –, 2010 után nekünk kellett a Hunvald-éra ezen bűnét is helyre raknunk.

Lényeges különbség, hogy ingatlant vagy üzletrészt adott el az önkormányzat?

Miután Niedermüller Péter – eddigi nyilatkozatai alapján –

láthatóan nem ismerte fel, mi a különbség az ingatlan és az üzletrész mint jogi tárgy között,

ezért érdemes erről is beszélni. Az üzletrész az egy, a társasági jog által szabályozott vagyoni értékű jog, amelynek értékét az határozza meg, hogy milyen társasági jogi helyzete van az üzletrész tulajdonosának, hány százalékot képvisel az üzletrész a társaságban, milyen jogosultságok, kötöttségek járnak vele, milyen a társaság eredményessége. És még sorolhatnám. S mint már mondtam, ebben a tekintetben nagyon rosszak voltak az önkormányzat pozíciói, köszönhetően a bűncselekménnyel felérő hunvaldi szerződéses konstrukció miatt.

De nem lehet, hogy túl alacsony volt a vételár?

Az eladás előtt az önkormányzat két értékbecslést végeztetett – az egyiket a világ egyik legtekintélyesebb cége, a PriceWaterhouseCoopers készítette –, s a magasabb összegen, nyilvános, bárki által ellenőrizhető pályázati eljárás során értékesítette az önkormányzat a kisebbségi üzletrészét. Tehát a Fidesz-vezetésű önkormányzat maximálisan betartotta a nemzeti vagyon védelméről szóló összes jogszabályt. S az sem mellékes, hogy a magának a társaságnak volt egy 400 millió forintos tartozása a Táncművészeti Egyetem bérleti jogának, kiköltözésének a fejében és ezt a társaság fizette ki. A teljes vagyonjogi értékelésben a befolyó 300 millió forint mellett a társaság kötelezettségeit is értékelni kellett az üzletrész értéke szempontjából, amelyet az értékbecslők meg is tettek. Egyébként pedig az önkormányzat nem is tudott volna ebből a társaságból csak úgy „kilépni”, a társasági jog – amelyet Niedermüller Péter láthatóan hírből sem ismer – nem teszi lehetővé, hogy kilépés útján „kiszálljunk” a rossz társasági jogi pozícióból és visszakapjuk az ingatlant. Az eredeti helyzet visszaállítására – jogi értelemben – nem volt jogszabályi lehetőség. Összegezve: ebben az esetben is az történt, hogy a Hunvaldék által meghozott katasztrofális döntést rendbe hozta a Fidesz-vezetés, de ez valamiért nem tetszik Niedermüllernek és jobban kedveli az ősbűnt elkövető, hihetetlen károkat okozó, most őt támogató, vele egy csapatban utazó Hunvald-éra tisztségviselőit, és minden – még szinte nevetségesnek is tűnő eszközzel – őket mentegeti.

S a többi feljelentésről – az Erzsébet-kártyákról és az önkormányzati cégek ügyeiről – mit tud?

Fogalmam sincs, mire hivatkoztak Niedermüllerék, nem ismerem a feljelentésüket,

én is kíváncsian várom a fejleményeket.

Az biztos, hogy az Erzsébet-kártyát az erzsébetvárosiak szerették, hiszen jelentős vásárlási és egyéb kedvezményeket nyújtott, és a helyi vállalkozók számára is sokat jelentett.

Bajkai István a Munkácsy Alapítvány kuratóriumi elnökeként beszél a Pákh Imre-gyűjteménybe újonnan bekerült két Munkácsy-festményt bemutató sajtótájékoztatón (MTI/Sóki Tamás)

 

Térjünk rá a bitcoinügyre, amelyben a helyi Fidesz tette a feljelentést. Önök honnan tudtak arról, hogy mi folyik Borka-Szász Tamás volt képviselő irodájában?

Több forrásból

értesültünk arról, hogy egy furcsa szerkezet működik abban a szobában

– kaptunk erről fotókat is –, de ennél többet nem szeretnék mondani, Niedermüller Péterék így is vadásznak arra a személyre, aki erről a gyanús, kétes ügyről bennünket tájékoztatott.

Ezek szerint dolgoznak még a hivatalban olyanok, akik súgnak önöknek?

Továbbra sem fogom elárulni, hogy honnan tudtuk meg. Nyilván vannak még olyanok a hivatalban, akik tisztességükkel az erzsébetvárosiak érdekét nézik, de ők félnek, hiszen képzetlen DK-s pártapparatcsikok ugráltatják, vizslatják őket, sőt konkrétan meg is kérdezik, hogy hova szavaztak. Ezek a becsületes emberek közben azt látják, hogy vezetői szinteken a kéz kezet mos farkastörvényei uralkodnak, és a DK-s vezetés alatt eluralkodott a mérhetetlen korrupció és szakmaiatlanság. Ők testközelből látják, hogyan is működik a vagyonért acsarkodó balos koalíció. Egyébként Niedermüllerék gyakorlatilag mindenkit kirúgtak (vagy ellehetetlenítettek) már azok közül, akik a fideszes éra alatt kerültek oda, még akkor is, ha kiválóan dolgoztak, hasznára voltak az önkormányzatnak és egyébként semmilyen fideszes kötődésük nem is volt. Az embernek az lehet az érzése, hogy már eleve készültek bűncselekmények elkövetésére, s nem akarták, hogy őket esetleg „eláruló”, hozzájuk nem 100 százalékban lojális, nem tőlük függő tanúk maradjanak az önkormányzatnál, hogy egy kriminalisztikai hasonlattal éljek. A bűnözők – így tanultuk a büntetőjogban – nem szeretik a tőlük független, esetleg kibeszélni tudó „munkatársakat”. Egyébként épp ez lehet a magyarázata annak, hogy ilyen rendkívül gyenge színvonalú munka folyik az önkormányzatban,

az ügyek fejetlenül, felelősök nélkül, átláthatatlanul intéződnek.

Lehet, hogy a bitcoinbányász számítógépről – egy hivatali alkalmazottat leszámítva, akit Niedermüller is megemlített – senki más nem tudott? Niedermüller szerint ez a helyzet.

Ezt teljes képtelenségnek tartom. Borka-Szász irodájában többször megfordultak DK-s képviselők, szinte naponta tárgyalt ott a vagyonkezelő vezetője, sőt – tagadása ellenére – a polgármester is, továbbá Borka-Szász mentora, Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő is járt ott nem egyszer. Niedermüller Péter már csak azért is látogatta meg többször az irodájában Borka-Szász Tamást, mert a DK erzsébetvárosi elnökeként és Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő bizalmasaként pártpolitikai értelemben Niedermüller felettese volt, sőt, ő volt a legfontosabb vagyonjogi döntések előkészítője és kivitelezője. A bukott képviselőt kvázi jutalmul – nyilván pártpolitikai feladattal – Csepelről ejtőernyőztették Erzsébetvárosba, ahol rögtön helyi pártszervezeti elnök, a legjelentősebb vagyoni döntéseket hozó bizottság elnöke is lehetett. Mindezek után kizárt, hogy a DK-sok nem tudtak az üzelmeiről. A bitcoinbánya a DK finanszírozását szolgálta, Borka-Szász pedig nem egy magányos harcos volt, aki felturbózta a jövedelmét a lopott fekete pénzzel, hanem a DK hű támogatója és a lopást kreatív módon elkövető pártkatonája.

Ön elképzelhetőnek tartja, hogy ha tudtak erről Niedermüllerék, akkor nem állítják le a bányászkodást? Hiszen azt mindenki gondolhatta, hogy ez hatalmas kockázattal jár.

Ennyire nagyképűek és pimaszok. Azt gondolták, hogy az önkormányzat védett falai mögött bármit megtehetnek. Lopás teljesen védett, közpénzből finanszírozott környezetben. Vajon hány kreatív lopási módszer lehet még a DK-s pártkatonák fejében? Egyébként Niedermüller Péternek hozzáállását jól jelzi, hogy az eset kiderülése után „marhaságnak” nevezte ezt a súlyos bűncselekményt. Ráadásul Borka-Szász az egész hivatalt, az ott dolgozókat, az odajáró ügyfeleket, az erzsébetvárosi embereket is veszélybe sodorta, hiszen semmiféle tűzvédelmi biztonsági rendszerrel, felügyelettel, hűtéssel nem voltak felszerelve ezek a túlmelegedésre hajlamos, illetve az energiarendszert túlterhelni képes szerverek. Ha tűz üt ki és – Isten ne adja – emberek sérülnek, halnak meg, nagy anyagi kár keletkezik, megsemmisülnek az önkormányzat aktái, adatai, akkor is marhaságról beszélne Niedermüller?! Milyen polgármesteri hozzáállás ez? Már pusztán a lekezelő, az esetet elbagatellizáló nyilatkozatáért le kellett volna már mondania a tisztségéről. Mindenesetre jól mutatja, ogyan gondolkodik egy echte (poszt)kommunista brüsszelita, mit is várhatnak tőle az emberek. A Hont-féle kezdőkérdés helyett én mást tennék fel: vajon mi lehetett volna egy Niedermüller Péterből az '50-es években? Szerintem

akkor egy hamisítatlan kommunista karriert futott volna be

emberek, életek, értékek legázolása árán, Lenin, Sztálin és Rákosi jelmondatait a táblájára tűzve. Hiszen a kommunistát arról lehet a leginkább megismerni, hogy a saját erkölcsi és világnézeti értéknélküliségét mások értékeinek az elpusztításával, elvételével kárpótolja. És meggyőződésem szerint Niedermüller Péter a pártjával együtt – korunk gyorsan változó jelmezeiben, liberális szlogenek mögé bújva – újra, lelkiismeret-furdalás nélkül elkövetné a kommunista bűnöket, kiirtana minden polgári erényt és értéket, végső soron felszámolná a civilizáció minden eddigi jogállami eredményét, ha a történelem erre neki lehetőséget adna. Pártja, a DK maga a kommunista újrakezdés. Hogy is szól a baloldal valódi „himnusza”, a Kommunista Kiáltvány első mondata? „Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete.” Ez a kísértet ma is itt járkál.

Eldőlt már, hogy a Fidesz kit indít az időközi választáson?

Több személy neve merült fel, de még nem döntöttünk. Annyit garantálhatok, hogy szakmailag kompetens, Erzsébetvárost jól ismerő és szerető, feddhetetlen politikus száll ringbe.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. december 03. 19:31
Bajkai apró-cseprő dolgokról beszél itt. A mocskosszájú bolsevista neandermüller előembernek akkor kellett volna örökre eltakarodnia, amikor hírhedt rassziszta, magyargyűlölő szövegét beleöklendezte a nyilvánosságba. Amikről Bajkai beszél azok is bajok, de hol vannak ehhez képest?
Akitlosz
2020. december 03. 16:23
Amihez a politikusok nagyon értenek az az, hogy szerintük ki másnak kellene lemondania. Valójában senkinek semmiért nem kell lemondania. Aki bűnöz, őt úgyis lecsukják. Aki rosszul végzi a munkáját, őt úgyis leváltják. Vagy nem?
doderer
2020. december 03. 15:59
Igen, érdemes lenne lemondania. Pont van egy Brüsszelből a napokban hazatérő kereszténydemokrata elveket valló hiteles politikus, aki megmérkőzhetne vele.
Oliver89
2020. december 03. 13:30
ketlem, hogy elherdaltak volna az onkormanyzatok vagyonat....valoszinuleg azok a penzek a "megfelelo" helyekre kotottek ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!