Szlávik: Meghal a lélegeztetőgépre került betegek 40-45 százaléka

2020. november 02. 07:58

Emelkedett a második hullámban azoknak az aránya, akiket a lélegeztetőgépről nem lehet megmenteni.

2020. november 02. 07:58

Mindezeket vasárnap este mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa – írja a Portfolio. Szlávik János az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában kifejtette: a tavaszi hullámban ezeknek a betegeknek mintegy 30 százaléka hunyt el, ez a szám a második hullám alatt emelkedett, az ő intenzív osztályukon most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal.

Korábban azt tapasztalták, hogy a betegek nagy része családi vagy tömegrendezvényen fertőződött meg, a közösségi terjedés a jellemző, már nem mindig lehet tudni, hogy valaki hol kapta el a vírust. Előfordul az is, hogy olyan beteg kerül kórházba, aki vigyázott, és pontosan betartotta a járványvédelmi szabályokat, ebből a főorvos szerint az látszik, hogy ma már bárki elkaphatja a koronavírust – fejtette ki. A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg. A fekvőbeteg osztályokon a kórházban a betegek 5-10 százaléka hal meg a vírus miatt Szlávik János tájékoztatása szerint, de azt látni kell, hogy ahogy telnek a hónapok, egyre idősödnek a betegek. Az átlagéletkor most megközelíti az 50-60 évet - tette hozzá.

A hírre, miszerint egyes kórházakban már szemészek, vagy akár pszichiáterek gyógyítják a koronavírusos betegeket, Szlávik János úgy reagált: már tavasszal is volt rá példa, hogy más részlegekből irányítottak át különböző orvosokat, akiket megtanítottak arra, hogyan kell fertőző betegeket ellátni. Szerinte aki elvégezte az orvosi egyetemet, annak tudnia kell gyakorlatilag bármilyen beteget ellátni – számol be az ATV portál. A főorvos elmondta, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélyben, ám az utóbbi hetekben kiderült, hogy a Down-szindrómás emberek is veszélyeztetettek: a tapasztalatok szerint ők tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba, ezért őket is fokozottan kell védeni – írják.

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. november 02. 12:07
Valójában csak azokat szabadna a vírus halottjainak tekinteni, akik lélegeztetőgépen halnak meg! A többi a krónikus betegségébe hal bele, amit a Covid legfeljebb felgyorsít.
Harangláb
2020. november 02. 11:55
Vírushelyzetet kezelni ellenzéki képviselői székből lehet a legjobban...ja, meg az ellenzéki újságírók is nagyon jól értenek hozzá...:)
TARR Ferenc dr.
2020. november 02. 10:57
Roppant SZERENCSÉTLEN és merőben SZAKMAIATLAN kedves Szlávik doktor ahogy Ön kommunikálja a COVID körüli megbetegedési és halálozási adatokat! Félrevezető és bizony nem a valóságot tükrözi!!! Ugyanis, hazánkban ÉVENTE meghal kb. 130 EZER ember! Azaz, kb 340 egyén NAPONTA!!! Vagyis LÉTEZIK "TERMÉSZETES" HALÁLOZÁS! Az érintettek túlnyomó többsége "krónikus beteg". Melyek ezek a betegségek? Arányaik SORRENDJÉBEN: szív- és érrendszeri betegek 63%, anyagcsere betegek(cukorbetegség és szövődményei) 15 %, daganatos megbetegedések 12 % és a maradék 10 % az összes többi. (Plusz társállapotok: ALKOHOLIZMUS, DOHÁNYZÁS, DROG!!!) A COVID pozitivitás NEM MINDEN ESETBEN HALÁLOK!!!! Hiszen, a nálunk COVID pozitívok bő 60 %-a MÁR MEGGYÓGYULT! Az lenne a tisztességes, ha a NAPI HALÁLOZÁSI ADATOKBAN az ÖSSZSZÁM mellett szerepelne a COVID pozitívak száma...
diós guba
2020. november 02. 10:40
" Nem érzed,hogy azzal,hogy éppen Orbán fenekét tisztogatod a hazudozásoddal,magadat égeted?"- írod te. "a tavaszi hullámban ezeknek a betegeknek mintegy 30 százaléka hunyt el, ez a szám a második hullám alatt emelkedett, az ő intenzív osztályukon most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal."- írod ismételten. Válasz: 1. Nem Orbán Viktor áll szemben a világot érintő pandemiával, a vélemények megoszlása nem Orbán szeretetén, vagy utálatán múlik. 2. A lélegeztető gépre kerültek halálozási aránya attól is függ, hogy hányan haltak, vagy maradtak volna életben a lélegeztetés elmaradása esetén. Most a nagyobb halálozási arány azt is mutathatja, hogy most súlyosabb a helyzet, sokkal több reménytelen eset kerül kezelésre. De ne is válaszoljál mert tényleg nem értesz hozzá, neked csak Orbán Viktor jár a fejedben és a vírusnak szurkolsz, hüjjegyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!